Αντιγριπικά εμβόλια: Πόσα έχει παραλάβει το Ηράκλειο - Ξεκίνησε η διάθεση τους

Κρήτη
Αντιγριπικά εμβόλια: Πόσα έχει παραλάβει το Ηράκλειο - Ξεκίνησε η διάθεση τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων πραγματοποιείται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, πλην ειδικών περιπτώσεων όπου θα γίνεται χειρόγραφη συνταγογράφηση

Ξεκίνησε από σήμερα η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων και στο Ηράκλειο, με την διάθεση τους να πραγματοποιείται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.

Εξαιρούνται ειδικές περιπτώσεις όπου θα γίνεται χειρόγραφη συνταγογράφηση και αυτές είναι:

Α) Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Β) Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).

Γ) Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Έχουν ήδη παραληφθεί 1,7 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου πανελλαδικά, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλη Σκουντάκη, «στο Ηράκλειο έχει φτάσει ήδη περίπου το ¼ της συνολικής περσινής ποσότητας εμβολίων».

«Στην Κρήτη χορηγήθηκαν 100.000 – 150.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων το 2020», τονίζει ο κ. Σκουντάκης και «ήδη στο Ηράκλειο έχουν φτάσει 20.000 – 25.000 δόσεις».   

Οδηγίες χρήσης του εμβολίου

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή μέσα - μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Συστάσεις εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  • Άστεγοι.
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη Covid-19

Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο Covid-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Υπουργείο Υγείας: Ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους

Βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση, ανέφερε η αν. υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου.

«Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα και θα ήθελα πάρα πολύ, όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί», επισήμανε αναφερόμενη και στα εμβόλια του κορωνοϊού, καταλήγοντας: «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, να μη φοβόμαστε και με αίσθημα ελευθερίας, πραγματικά, να εμβολιαστούμε και να είμαστε ασφαλείς».

Η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίοδου τόνισε, ότι την περσινή χρονιά η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποδίδεται, όπως είπε, κυρίως στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών. Δηλαδή τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως μέχρι τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου, καλό θα ήταν να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά έχει ανάγκη το αντιγριπικό εμβόλιο. «Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση, πρόσθεσε.

Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα που πρέπει να εμβολιαστεί είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που γνωρίζουν ότι λόγω των παθήσεων τους ή άλλων καταστάσεων έχουν λόγο να εμβολιαστούν για τη γρίπη.

Ασφαλής και αποτελεσματική η ταυτόχρονη χορήγηση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και της γρίπης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη

Είναι ασφαλές για τους ανθρώπους να κάνουν ταυτόχρονα ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και ένα αντιγριπικό, χωρίς, επίσης, αρνητικές επιπτώσεις στην ανοσιακή ανταπόκριση του οργανισμού τους σε κανένα από τα δύο εμβόλια, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της. Η διαπίστωση αυτή είναι χρήσιμη ενόψει ενός πιθανώς δύσκολου χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο (όπου και η Ελλάδα), αν η γρίπη "σηκώσει κεφάλι" ξανά, παράλληλα με τον κορωνοϊό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδική στα εμβόλια δρα Ρατζίκα Λάζαρους του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, καθώς επίσης τις βρετανικές "Γκάρντιαν" και "Ιντιπέντεντ", μελέτησαν 679 εθελοντές που έκαναν διαδοχικά την ίδια μέρα και τα δύο εμβόλια, ένα στο κάθε χέρι, ενώ σε μια δεύτερη ομάδα ελέγχου το ένα από τα δύο εμβόλια ήταν εικονικό (πλασίμπο).

Χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά αντιγριπικά εμβόλια (FluAd, Flublok, Flucelvax), καθώς επίσης τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και AstraZeneca κατά του κορονοϊού (σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για τη δεύτερη δόση), δηλαδή δοκιμάστηκαν έξι συνδυασμοί. Διαπιστώθηκε ότι σε όλους τους συνδυασμούς οι όποιες παρενέργειες από τον διπλό εμβολιασμό ήσαν ήπιες έως μέτριες. Οι συνηθέστερες ήσαν πόνος στο σημείο της ένεσης, προσωρινή κόπωση, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι.

Η μελέτη με την ονομασία ComFluCov (Combining Influenza and Covid-19 Vaccination), για την οποία δεν έχει ακόμη γίνει επίσημη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό (επίκειται στo "The Lancet"), βρήκε ότι το 97% των συμμετεχόντων δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν μελλοντικά τα δύο εμβόλια στο ίδιο ιατρικό ραντεβού. Οι ερευνητές υπέβαλαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στις υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας.

«Ο ταυτόχρονος εμβολιασμός δεν εγείρει ανησυχίες ασφάλειας και διατηρεί την ανοσιακή ανταπόκριση και στα δύο εμβόλια. Έτσι, είναι δυνατό να προστατευθούν οι άνθρωποι τόσο από την Covid-19 όσο και από τη γρίπη στο ίδιο ραντεβού. Αυτό είναι ένα πραγματικό θετικό βήμα που μπορεί να σημαίνει λιγότερα ραντεβού για όσους κάνουν και τα δύο ραντεβού, μειώνοντας έτσι τον φόρτο εκείνων που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας», ανέφερε η δρ Λάζαρους.

'Αλλοι επιστήμονες υπενθύμισαν ότι υπάρχει μια μακρά παράδοση ταυτόχρονου εμβολιασμού των ανθρώπων για περισσότερες από μία νόσους και ποτέ δεν υπήρξαν προβλήματα ασφάλειας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News