Σεισμός στην Κρήτη: Σε λυόμενες αίθουσες οι μαθητές - Πόσα σχολεία έχουν εμφανίσει ρωγμές

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Σε λυόμενες αίθουσες οι μαθητές - Πόσα σχολεία έχουν εμφανίσει ρωγμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες σχολικές μονάδες του Ηρακλείου υπέστησαν ζημιές μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ - Αγώνας δρόμου για λυόμενες αίθουσες

Μάθημα σε λυόμενες αίθουσες θα κάνουν για τους επόμενους μήνες ή και... περισσότερο πολλές εκατοντάδες μαθητών στον νομό Ηρακλείου, αφού τα σχολικά κτήριά τους έχουν κηρυχθεί ακατάλληλα μετά τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας. Η σχολική στέγη στο Ηράκλειο είναι μια δυσάρεστη ιστορία, και το ότι αρκετά σχολεία - το πόσα ακριβώς θα το μάθουμε όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στατικότητας - βγαίνουν εκτός αφού υπέστησαν σοβαρές ζημιές μετά τον σεισμό χειροτερεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Παράλληλα βεβαίως τα (νέα) κτηριακά προβλήματα των σχολείων του νομού Ηρακλείου συνδυάζονται απόλυτα με τα προβλήματα στέγασης των οικογενειών των μαθητών. Και σε ό,τι αφορά τις σεισμόπληκτες περιοχές, ως τέτοια αντιμετωπίζονται μέσα από τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειες των διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μανόλη Μπελαδάκη και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Γιάννη Καραγιαννίδη, που μίλησαν στη «ΝK» χθες για την υφιστάμενη κατάσταση από τη μια, αλλά και για τις επόμενες μέρες από την άλλη, ως προς το εκπαιδευτικό έργο.

Οι δήμοι Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων βέβαια αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα σχολικής στέγης, μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας, αλλά και τους μικρούς και μεγάλους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει και εξακολουθούν να μας “επισκέπτονται” σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι ζημιές σε αριθμούς

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη «ΝK» χθες, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Αμέσως μετά τον πρώτο σεισμό, ετοιμάσαμε μια φόρμα που τη στείλαμε σε όλα τα σχολεία μας - που είναι συνολικά 380 - για να μπουν οι διευθυντές και να μας δηλώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κτήρια. Εάν έχουν ρωγμές, προβλήματα κ.λπ. Είχαμε λοιπόν μέσα από αυτή τη φόρμα την καταγραφή 90 περιπτώσεων σχολείων όπου εντοπίστηκαν ρωγμές. Όμως, ο διευθυντής του σχολείου δεν είναι μηχανικός να ξέρει αν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας ή όχι. Αλλά γράφει “σκασμένη η κολόνα” ή “σκάσιμο στον τοίχο” κ.λπ.

Αυτά λοιπόν όλα τα καταγράψαμε και τα προωθήσαμε και στα κλιμάκια που ήρθαν από τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά τα προωθήσαμε και στον κάθε δήμαρχο». Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου προώθησε στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων 10 περιπτώσεις σχολείων με ρωγμές, στον Δήμο Βιάννου 1, στον Δήμο Γόρτυνας 5, στον Δήμο Ηρακλείου 52, στον Δήμο Μαλεβιζίου 4, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος 4, στον Δήμο Φαιστού 3 και στον Δήμο Χερσονήσου 9, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Μανόλης Μπελαδάκης.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «τα κλιμάκια των μηχανικών από την Αθήνα έδωσαν προτεραιότητα στον δήμο Μινώα Πεδιάδος και συνεχίζουν το έργο τους. Εμείς τώρα, σήμερα (σ.σ. χθες), επειδή είχαμε κάποιες περιπτώσεις σχολείων που ξέρουμε ότι κρίθηκαν ακατάλληλα, κάναμε έναν πρώτο προγραμματισμό και ζητάμε κάποιες αίθουσες προκάτ για να μεταφερθούν εδώ και να εγκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι είναι ακατάλληλο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου είναι ακατάλληλο. Το Δημοτικό Τεφελίου και το Νηπιαγωγείο Τεφελίου. Αυτά είναι τα σίγουρα. Αντιθέτως, το Δημοτικό Χουδετσίου που εμφανίζεται ακατάλληλο είναι το παλιό κτήριο. Τα παιδιά δεν κάνουν μάθημα σε αυτό το κτήριο, αλλά σε ένα άλλο, καινούργιο»...Όπως εξηγεί ο Μανόλης Μπελεδάκης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκεται εν αναμονή της ενημέρωσης από τις τεχνικές υπηρεσίες για τα άλλα σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Από τα 90 σχολεία που κατέγραψαν οι διευθυντές τους ότι έχουν ρωγμές, σε κάποια μπορεί να είναι απλά επιφανειακές ρωγμές σε σοβάδες. Θα μας ενημερώσουν λοιπόν και θα δούμε τι θα γίνει», επισήμανε.

«Ο επόμενος σχεδιασμός μας»

Ποιος είναι όμως ο σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου για το επόμενο διάστημα; Όπως απαντά στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Μπελαδάκης, «έχουμε δύο παράγοντες που θα κρίνουν τι θα γίνει τη Δευτέρα. Ο ένας παράγοντας είναι αν συνεχιστούν οι μετασεισμοί, κάτι στο οποίο θα μας απαντήσουν οι ειδικοί. Και ο δεύτερος παράγοντας είναι αν προλάβουν οι τεχνικές υπηρεσίες να δουν όλα τα σχολεία και να μας πουν “μπορείτε να μπείτε σε αυτά”. Από ’κει και πέρα, η όποια απόφαση ληφθεί αύριο (σ.σ. σήμερα Παρασκευή) θα λάβει υπόψη της αυτούς τους δύο παράγοντες»...

Τι γίνεται όμως με τους μαθητές εκείνους που ανήκουν σε άστεγες εξαιτίας του σεισμού οικογένειες; «Στο Ηράκλειο δε γνωρίζουμε για άστεγους. Αλλά ξέρουμε για άστεγους στον δήμο Μινώα, όπου εκεί θα υπάρξει σίγουρα μια ειδική μεταχείριση. Αλλά από ’κει και πέρα, συγκεκριμένα στοιχεία θα έχουμε κι εμείς μόνο στην περίπτωση που το υπουργείο Εσωτερικών επικοινωνήσει με το υπουργείο Παιδείας και δώσει τα στοιχεία των μαθητών που είναι άστεγοι. Εξάλλου, το πρωτόκολλο προβλέπει ότι αναστολή λειτουργίας του σχολείου μπορεί να αποφασίσει ο δήμαρχος μιας περιοχής ή ο περιφερειάρχης, λόγω θεομηνιών ή καταστροφών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προβλέπεται άμεσα η τηλεκπαίδευση. Εμείς, όταν βγήκε η απόφαση από την Περιφέρεια Κρήτης, βάλαμε την προϋπόθεση για να γίνει τηλεκπαίδευση “όπου είναι εφικτό”. Και εννοούσαμε ότι στον δήμο Μινώα, που δεν είχαμε ρεύμα, δεν μπορούσαμε να μιλάμε για τηλεκπαίδευση. Αλλά στον δήμο Ηρακλείου από τώρα και μετά, αν συνεχιστεί η αναστολή λειτουργίας, είναι λογικό ότι θα πάμε σε τηλεκπαίδευση», σύμφωνα με τον ίδιο.

Πάντως, ο Μανόλης Μπελαδάκης εκφράζει την προσωπική του πεποίθηση ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν όλα τα σχολεία του νομού Ηρακλείου, εκτός από αυτά, βέβαια, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Έχει δρομολογηθεί και η διαδικασία να έρθουν τα κοντέινερ άμεσα. Αλλά το πόσο άμεσα δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Είναι πάντως κοντέινερ όπως αυτά που έχουμε τοποθετήσει σε νηπιαγωγεία του Ηρακλείου, που είναι πολύ καλύτερα από τις αίθουσες των σχολείων που έχουν πρόβλημα», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Γιάννης Καραγιαννίδης μάς είπε τα εξής: «Στον δήμο Μινώα Πεδιάδος εμείς έχουμε με προβλήματα 3 σχολεία στο Αρκαλοχώρι. Ένα Γυμνάσιο στο Θραψανό και ένα Γυμνάσιο και Λύκειο στο Καστέλι. Ήμασταν με τους μηχανικούς τις προηγούμενες μέρες εκεί και, σύμφωνα με τους ίδιους, από Δευτέρα δεν είναι δυνατόν να μπουν οι μαθητές σε αυτά τα σχολεία. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, κάποιες τουλάχιστον λυόμενες αίθουσες τις επόμενες 10 με 15 ημέρες να τις έχουμε παραλάβει στην Κρήτη, για να ξεκινήσει σιγά-σιγά η διά ζώσης διδασκαλία. Ενώ αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό στον συγκεκριμένο δήμο να γίνει τηλεκπαίδευση»... Σύμφωνα με τον Γιάννη Καραγιαννίδη, υπάρχει μια σκέψη, «μέσα από το πρόγραμμα “Εστία” να προσφερθούν στους πληγέντες άδεια διαμερίσματα που υπάρχουν στο Ηράκλειο. Στην περίπτωση εκείνη, θα μπορέσουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση».

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου καταλήγει λέγοντας: «Με αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν, περιμένουμε να μας στείλουνε όσες περισσότερες λυόμενες αίθουσες μπορούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Και από ’κει και πέρα, όπου είναι δυνατόν, να μεταφερθούν σε στεγασμένο χώρο οι πληγέντες με τις οικογένειές τους και να γίνει η τηλεκπαίδευση. Δεν ξέρω λεπτομέρειες για το πόσο είναι καταρτισμένες αυτές οι αίθουσες. Μας έχουν πληροφορήσει όμως ότι έχουν κλιματισμό. Είναι χώροι άνετοι για να φιλοξενήσουν τουλάχιστον 20 παιδιά ο κάθε χώρος. Θερμομονωμένοι όσο είναι δυνατόν. Αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη λύση».

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News