Ηράκλειο

Σεισμός στην Κρήτη: Άστεγες έμειναν 140 οικογένειες

Μία ακόμη δύσκολη νύχτα πέρασαν χθες δεκάδες σεισμοπαθείς στις σκηνές του Εκθεσιακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου - Αγώνας δρόμου να αδειάσει η δομή καθώς δυσκολεύουν οι συνθήκες λόγω του κρύου

Αγώνας δρόμου γίνεται για να προλάβουν οι αρμόδιοι, πριν έρθει ο χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών, να έχουν εξασφαλίσει και στην τελευταία οικογένεια σεισμόπληκτου συνανθρώπου μας ασφαλή στέγη, μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις και να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές. Σταδιακά, μάλιστα, φαίνεται πως δρομολογούνται λύσεις, όπως φαίνεται από τους αριθμούς των σκηνών στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου. Στο μεταξύ, ένα τεράστιο κύμα αγάπης και συμπαράστασης αναπτύσσεται καθημερινά από απλούς πολίτες αλλά και μαζικούς φορείς, που συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να κάνουν όσο γίνεται πιο υποφερτή τη νέα, τραγική πραγματικότητα εκατοντάδων οικογενειών.


Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακή Ενότητας Ηρακλείου Γιάννης Λεονταράκης δήλωσε στη «ΝK» χθες ότι «για τους δύο σεισμόπληκτους δήμους, Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων δηλαδή, είναι 140 οι οικογένειες που αναζητούν στέγη. Πρόκειται για 100 στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και 40 στο δήμο Μινώα Πεδιάδος. Αυτά τα στοιχεία πήρα μόλις τώρα από τους Δήμους», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Λεονταράκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας χθες το απόγευμα. Μάλιστα, την πρώτη βραδιά είχαν μείνει στις σκηνές στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου 280 άνθρωποι. Τη δεύτερη μέρα 270. Και την Τετάρτη το βράδυ κοιμήθηκαν στις σκηνές 200 άνθρωποι, άρα η συνεχής μείωση του αριθμού δημιουργεί μία νότα αισιοδοξίας ως προς την ασφαλή τους μετακίνηση σε στεγασμένους και φυσικά πιο ανθρώπινους χώρους.
«Πάντως, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι ο κόσμος δύσκολα πείθεται να πάει σε ένα επιπλωμένο σπίτι και να βρίσκεται μακριά από το σπίτι που έχει υποστεί ζημιά, και αυτό είναι ένα πρόβλημα», σύμφωνα με τον Γιάννη Λεονταράκη.


Στο μεταξύ, ο μεγάλος στόχος της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, είναι «ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να μην υπάρχει αυτή η δομή και να έχει ο κόσμος όλος μεταφερθεί. Έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση σπίτια λυόμενα. Είπαν ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα καταφτάσουν τα πρώτα, αλλά αυτό το λέμε με κάθε επιφύλαξη»... Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων αυτών, ο Γιάννης Λεονταράκης είπε στην εφημερίδα μας: «Την πρώτη βραδιά η κατάσταση ήταν δύσκολη για όλους. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Όποια προετοιμασία και να έχεις κάνει, στην πράξη τα πράγματα είναι αλλιώς. Ράντζα το πρώτο βράδυ δεν είχαμε. Και τα στρώματα ήταν ακατάλληλα. Κατάφερα και βρήκα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 300 ράντζα, τα οποία και μοιράστηκαν στον κόσμο. Αν προλαβαίναμε τα δρομολόγια των πλοίων, θα τα είχαμε το πρώτο βράδυ. Ήρθαν Τετάρτη πρωί».

Πληθαίνουν τα ακατάλληλα

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 2.185 κτήρια:
• Από αυτές, 1.844 αφορούσαν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.331 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
• Επίσης, είχαν ελεγχθεί 79 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι χαρακτηρίστηκαν οι 51.
• Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 72 από τις 127 αυτοψίες, ενώ σε 135 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 125 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
• Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.
Οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα Πεδιάδας, Αρχάνων-Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου και Γορτύνας, συνεχίζονται.

Έρχεται ο γ.γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης

Στις σεισμόπληκτες περιοχές μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Όπως έγινε γνωστό, θα επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, το Συντονιστικό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις κατά τόπους δημοτικές Αρχές, ώστε να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και για την πορεία των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί.

6 R ο σεισμός

Μιλώντας χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων της  “KΡΗΤΗ ΤV” και την Κατερίνα Σαλαπάτα, ο σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, επιβεβαίωσε ότι η ένταση του σεισμού ως προς την τελική λύση είναι 6 R και όχι 5,8, όπως κάποιοι επιμένουν να λένε.«Η τελική αναθεώρηση είναι 6 R», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Παπαϊωάννου, επιβεβαιώνοντας και τη “ΝΚ.”, που από την πρώτη μέρα αναφέρει αυτό το νούμερο ως ένταση του σεισμού που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή γύρω από το Αρκαλοχώρι.

Συγκινητική συγκέντρωση βοήθειας

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συγκέντρωση βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους από τον Δήμο Μαλεβιζίου.
«Έναν μικρό κρίκο στην τεράστια αλυσίδα αλληλεγγύης που έχει στηθεί για τη στήριξη των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων πρόσθεσε ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας και Παιδείας του Δήμου Μαλεβιζίου, προσφέροντας 150 μερίδες φαγητού».
Το φαγητό παραδόθηκε χθες το μεσημέρι. «Οι εργαζόμενοι του ΔΟΚΑΠΠΑΜ ετοίμασαν το φαγητό, το οποίο συσκευάστηκε σε μερίδες και παραδόθηκε στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι.
Παράλληλα συνεχίζεται από τον Δήμο Μαλεβιζίου η συγκέντρωση συσκευασμένων τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών προσωπικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες, συμμετέχοντας στη μεγάλη προσπάθεια αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους των δύο δήμων».Όσοι πολίτες, σύλλογοι, σωματεία και επιχειρήσεις επιθυμούν να προσφέρουν μπορούν να προσέρχονται από τις 8 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ στον κάτω χώρο του Δημοτικού Γυμναστηρίου στο Γάζι και για σήμερα Παρασκευή 1 Οκτωβρίου.

Γυναικεία Σωματεία

Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι, πέραν της ψυχολογικής υποστήριξης που παρέχει στους κατοίκους των περιοχών, προχωρά και στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους.
Από σήμερα Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, ο φορέας θα συλλέγει τα παρακάτω είδη:
• Είδη προσωπικής υγιεινής: μωρομάντιλα και πάνες (ενηλίκων και παιδιών).
• Καθαριστικά και χαρτικά (χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας και χαρτοπετσέτες).
Η συλλογή θα γίνεται σε δύο σημεία:
- Στην “Εστία”, στην οδό Μεραμβέλου 56 (πλησίον ξεν. “Ατλαντίς”).
- Στο σπιτάκι “Σπίτι των Αγγέλων” στην πλατεία Ελευθερίας.
Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 π.μ. με 5 μ.μ.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η ανάγκη προσφοράς, αλληλεγγύης και υποστήριξης των συνανθρώπων μας είναι ιδιαιτέρως σημαντική και καθ’ όλα αναγκαία», όπως αναφέρεται.

Χερσόνησος

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου (ΚΕΔΧ) βρέθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, όπου έχουν στηθεί σκηνές, και παρέδωσε περισσότερα από 170 κλινοσκεπάσματα για τους σεισμόπληκτους.
«Ο Δήμος Χερσονήσου και οι κάτοικοί του γνωρίζουν πολύ καλά την απώλεια περιουσίας έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Νοέμβρη. Για τον λόγο αυτό, δε θα μπορούσαμε παρά μόνο να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό της Δευτέρας, και που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς στέγη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΧ, Γιάννης Μηλάκης.
Παράλληλα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνδημότες του για την προσφορά των ειδών, καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι προσφέρθηκαν για τη μεταφορά τους.

Αντιπροσωπία του ΕΚΗ

Στο Αρκαλοχώρι, δίπλα στους σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας, βρέθηκαν χθες μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς, ο γραμματέας Οργανωτικού του ΕΚΗ και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών, Νεκτάριος Μωυσάκης, και το μέλος του ΕΚΗ και γενικός γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νίκος Σμυρνάκης, επισκέφτηκαν επαγγελματικούς χώρους και τους χώρους προσωρινής στέγασης των σεισμόπληκτων.
Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του ΕΚΗ με την Τεχνική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους στην ευρύτερη σεισμόπληκτη περιοχή, δόθηκαν σχετικές οδηγίες για το επόμενο διάστημα.
«Κανένας εργαζόμενος να μη μεταβαίνει σε κτήριο όπου στεγάζεται ο επαγγελματικός χώρος εάν δεν έχει ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς. Ήδη αρκετοί επαγγελματικοί χώροι έχουν χαρακτηριστεί “ακατάλληλοι”, ενώ συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν εκ νέου στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να συμπαρασταθούν εμπράκτως στους κατοίκους της περιοχής, προσφέροντας βοήθεια, ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Άμεση αποζημίωση τώρα...

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες.
«Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε οικογένεια που έχει πληγεί από τον σεισμό», αναφέρει σχετικά.
«Συμμετέχουμε ενεργά στην οργάνωση της αλληλεγγύης προς τους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάζονται αυτές τις ώρες, συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης (αρτοσκευάσματα, γάλα εβαπορέ, βρεφικό γάλα, χυμούς, μπισκότα, καφέ, ζάχαρη, κρουασάν, κονσέρβες, χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, αντισηπτικά, σαπούνι, σαμπουάν, αφρόλουτρα, πάνες για μωρά, παιδικές κρέμες, κουβέρτες, σεντόνια).
Η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στο γραφείο του σωματείου (απέναντι από το κυλικείο).
Ο νέος ισχυρός σεισμός στον νομό μας, σε συνδυασμό με τις ζημιές και τις καταστροφές που προξένησε, επαναφέρει στην επιφάνεια τις ανάγκες αλλά και τις τεράστιες και τραγικές ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης και των φυσικών καταστροφών, και ειδικότερα, αυτή της αντισεισμικής προστασίας.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται, δυστυχώς με τραγικό τρόπο, το πόσο αναγκαίος είναι ο άμεσος σχεδιασμός και η υλοποίηση των αναγκαίων αντισεισμικών έργων και στον νομό μας, αλλά και του προληπτικού ελέγχου με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Από το Κίνημα Αλλαγής

Με πρωτοβουλία της Ν.Ε. Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων και το Δίκτυο Νεολαίας Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διάρκειας (ρύζι, όσπρια, νερά, κ.λπ.), τα οποία θα προσφερθούν στους υπεύθυνους σίτισης στο Αρκαλοχώρι (Δήμο Μινώα Πεδιάδος, εθελοντικές οργανώσεις) για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων, το συντομότερο δυνατό.
Όσοι πολίτες, μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ενδιαφέρονται, μπορούν να πάνε τα ανάλογα είδη τις εργάσιμες ημέρες και ώρα 17:30-20:30, στα γραφεία της Ν.Ε. Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, στην οδό Ατλαντίδος 5 (Παναγίτσα Μασταμπά).

«Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες»

«Κανένας νέος μόνος του απέναντι στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα», αναφέρει, από την πλευρά του, το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.
Και διεκδικεί μεταξύ άλλων:
«- Άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της στέγασης, της σίτισης και της ένδυσης όσων έχουν ανάγκη.
- Μέτρα στήριξης στους πληγέντες με όλες τις απαραίτητες υποδομές (σκηνές εκστρατείας, κοντέινερ, τροφή, νερό, θέρμανση).
- Να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους παππούδες μας και τις ευπαθείς ομάδες.
- Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στέγαση των κατοίκων στον τόπο τους με αξιοπρεπείς όρους ζωής, μέχρι τα σπίτια τους να φτιαχτούν ξανά.
- Να αποζημιωθούν στο 100% οι γονείς μας για τις ζημιές στα σπίτια μας και τις περιουσίες μας.
- Να επιστρατευτούν ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση των σεισμόπληκτων.
- Να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δε θα εργαστούν σε χώρους δουλειάς, για όσο διάστημα η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κατοικίας. Κανείς εργαζόμενος, που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στον χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του».
Εξάλλου, ανακοίνωση εξέδωσε και η “Ξαστεριά - Ανατροπή στην Κρήτη”, που εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη στα θύματα του σεισμού.
«Χαιρετίζουμε τη μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου μέσα από τοπικούς συλλόγους ανά την Κρήτη για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια