Σαν σήμερα το 1856, σεισμός ισοπεδώνει το Μεγάλο Κάστρο - 550 θάνατοι, ο τραγικός απολογισμός (βίντεο)

Ηράκλειο
Σαν σήμερα το 1856, σεισμός ισοπεδώνει το Μεγάλο Κάστρο - 550 θάνατοι, ο τραγικός απολογισμός (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1856 σημειώθηκε ένας από τους ισχυρότερους και πιο φονικούς σεισμούς στην Κρήτη με το Μεγάλο Κάστρο να ισοπεδώνεται και να μετρά περισσότερους από 500 νεκρούς - Συνολικά ανά τους αιώνες υπολογίζεται πως η Κρήτη έχει βρεθεί στη δίνη δώδεκα σφοδρών χτυπημάτων του Εγκέλαδου

Σαν σήμερα 165 χρόνια πριν όταν η Κρήτη έζησε ένα από τα πιο καταστροφικά χτυπήματα του εγκέλαδου. Ήταν ξημέρωμα Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου του 1856 όταν η πολιτεία που ζει κάτω από τον ζυγό της Τουρκοκρατίας, συνταράσσεται από ισχυρότατο σεισμό που είχε εστιακό κέντρο στην Κρητική θάλασσα και μεταγενέστερα το μέγεθος του υπολογίστηκε στα 7,6 με 7,7 Ρίχτερ.

Όπως καταγράφουν πολλές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα, από εκείνο τον σεισμό ισοπεδώθηκε το Ηράκλειο, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στην υπόλοιπη Κρήτη και τη Ρόδο, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 550, ενώ οι τραυματίες ήταν περισσότεροι από 630, κυρίως στο Μεγάλο Κάστρο.

Οι περιγραφές για εκείνη τη σεισμική δόνηση είναι σοκαριστικές. Λέγεται πως κράτησε έως και τρία ολόκληρα λεπτά και σκόρπισε τον θάνατο και τον όλεθρο. Για το Ηράκλειο με τα εκατοντάδες θύματα, η καταστροφή ήταν ισοπεδωτική.

«Σβήστηκαν» από τον χάρτη οι Βούτες

Υπολογίζεται πως περισσότερα από τρεις χιλιάδες σπίτια κατέρρευσαν και λιγοστά παρέμειναν όρθια. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Βουτών που τότε σβήστηκε από το χάρτη.

Ο Άγιος Τίτος, το Βεζίρ-Τζαμί της Τουρκοκρατίας, γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε το 1869. Πιθανώς κατά τον ίδιο σεισμό εξαφανίσθηκε και ό,τι είχε απομείνει από το Δουκικό Ανάκτορο του Χάνδακα, όπως αναφέρει ο Στυλιανός Αλεξίου. Κατέρρευσαν, ακόμη, οι στρατώνες του Αγίου Γεωργίου και η θολωτή Βενετσιάνικη Πύλη των Ακτάρικων, το παλιό Voltone των Ενετών.

Το ίδιο σκηνικό καταστροφής επαναλήφθηκε στις 26 Ιουνίου του 1926, όταν ένας παρόμοιος σεισμός, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακού βάθους 115 km, έπληξε και πάλι την Κρήτη, τη Ρόδο και περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης εκατοντάδες κατοικίες, εκκλησίες και άλλες οικοδομές καταστράφηκαν. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, αλλά οι άστεγοι ανήλθαν σε περίπου 10.000. Ζημιές υπέστησαν επίσης ο Άγιος Μηνάς και ο Άγιος Τίτος.

Η ζώνη βλαβών επεκτάθηκε και πάλι μέχρι το Κάιρο και άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Σεισμοί ενδεικτικοί και καταστροφικοί που αποδεικνύουν πως η Κρήτη ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο «μάτι» του Εγκέλαδου με την ιστορία να έχει καταγράψει πολλές, ισχυρές, ισοπεδωτικές και φονικές σεισμικές δονήσεις από τα βάθη των αιώνων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News