Ηράκλειο

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ενίσχυση του νοσοκομείου με επείγουσες προσλήψεις»

Το Σωματείο ζητά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ανάκληση των αναστολών εργασίας, συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, με συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου στις 2 το μεσημέρι

Με ευθύνη της κυβέρνησης συνεχίζεται η μείωση των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία και η αντιμετώπισή τους από φθηνότερους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 538 εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι περιγράφουν την κατάσταση που βιώνει το νοσοκομείο 18 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ τονίζουν μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις αναστολές εργασίας για να προωθήσει την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα με την «αντικατάσταση» μονίμων εργαζομένων με 3μηνίτες καθώς και να επιταχύνει τις προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες και εργαστήρια.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής:

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο 18 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας παραμένει δύσκολη! Εργαζόμενοι υγειονομικοί εξουθενωμένοι όχι μόνο από την πανδημία αλλά κι από την χρόνια έλλειψη προσωπικού, με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και με αναστολή αδειών για τρίτη φορά από την αρχή της πανδημίας. Τμήματα και υπηρεσίες παραδίδονται σε εργολάβους και ιδιώτες.

Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας ενισχύεται και διογκώνεται. Οι πολίτες αναγκάζονται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να  μπορούν να έχουν υπηρεσίες Υγείας.  Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία ως «έξοδο και κόστος» για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

Τόσο όμως τα πρόσφατα μέτρα «για την αντιμετώπιση της επιδημίας» όσο και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθεση κατεύθυνση. Συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης» που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία μας από την επιδημία, και ταυτόχρονα αξιοποιεί την επιδημία για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας:

  • δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στις αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων.
  • επιβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ).
  • δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα μας για αυξήσεις στους μισθούς, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες
  • απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και υποσχέθηκε 6μηνη παράταση για τους επικουρικούς, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, και 12μηνη παράταση για τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ.
  • Επισήμανε ότι όσοι από τον πολιτικό κόσμο, μιλούν για μονιμοποίηση – στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνουν, είναι να δίνουν επιχειρήματα σε αυτούς που προσβάλλουν τις προκηρύξεις που βγαίνουν. Η λύση αυτή έρχεται μέσα από τις προκηρύξεις και μέσα από αυτές μπορεί να γίνει κουβέντα πώς θα καλυφθούν και συγκεκριμένες θέσεις στο μεγαλύτερο βαθμό.

Λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ανταγωνιστικά με τις ιδιωτικές κλινικές» σημαίνει ότι ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας (συμπεριλαμβανομένης μελλοντικά και της μισθοδοσίας του ολοένα λιγότερου και φθηνότερου προσωπικού) θα πρέπει να καλύπτεται από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς - «πελάτες», τον ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικές εταιρείες.

Γι’ αυτό, με ευθύνη των κυβερνήσεων συνεχίζεται η μείωση των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία και η αντικατάσταση τους από φθηνότερους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 538 εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις αναστολές εργασίας για να προωθήσει  την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης δουλειάς  με πλήρη δικαιώματα με την «αντικατάσταση» μονίμων εργαζομένων με 3μηνίτες καθώς και να επιταχύνει τις προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες και εργαστήρια.

Απέναντι στον κοινό μας εχθρό, χρειάζεται να δυναμώσουν οι αγώνες των υγειονομικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να υπερασπιστούμε την υγεία και τα δικαιώματά μας».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια