Σεισμός στην Κρήτη: Εδαφική παραμόρφωση 14 εκατοστών στο Ηράκλειο

Κρήτη
Σεισμός στην Κρήτη: Εδαφική παραμόρφωση 14 εκατοστών στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού -με βάση τη δορυφορική συμβολομετρική απεικόνιση του πεδίου- εκτιμάται αρχικά σε 14 εκατοστά, σύμφωνα με Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενεργοποιήθηκε και κατέγραψε -με χρήση εικόνων του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1- την εδαφική παραμόρφωση που προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, μεγέθους 5,8 βαθμών, με εστιακό βάθος 10,4 χλμ. και επίκεντρο ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά από το Αρκαλοχώρι, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού -με βάση τη δορυφορική συμβολομετρική απεικόνιση του πεδίου- εκτιμάται αρχικά σε 14 εκατοστά στην κατεύθυνση του δορυφόρου. Νέοι υπολογισμοί θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου της παραμόρφωσης.

Για τα αποτελέσματα της εδαφικής παραμόρφωσης άλλωστε, που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στο Αρκαλοχώρι, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, μίλησε νωρίτερα στο neakriti.gr ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού Γης & Γεωκαταστροφών του ΕΛ. ΜΕ.ΠΑ και καθηγητής Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, Φίλιππος Βαλιανάτος.

Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού Γης & Γεωκαταστροφών, εφήρμοσε για πρώτη φορά στο νησί την τεχνική της Δορυφορικής Συμβολομετρίας. Όπως εξήγησε, «Κοιτάζοντας τους χάρτες και τους χρωματισμούς, βλέπετε την αποτύπωση σε κλίμακα των καταπονήσεων και των παραμορφώσεων εδαφικά, όχι μόνο στο Αρκαλοχώρι, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Απο την αποτύπωση φαίνεται και η παραμόρφωση στις περιοχές, η οποία δείχνει βύθισμα από 12 έως 18 εκατοστά».

Ο κ. Βαλιανάτος, τόνισε πως «η χρήση της τεχνολογίας Δορυφορικής Συμβολομετρίας σε συνδυασμό με το δίκτυο επίγειων σεισμογραφών και γεωδαιτικών καταγραφέων, δίνει πια τη δυνατότητα στο Ινστιτούτο της Κρήτης, για μία πολυπαραμετρική αξιολόγηση της σεισμικής δραστηριότητας. Έτσι βλέπουμε τις εδαφικές παραμορφώσεις που προκάλεσε η σεισμική διέγερση με χρωματική απεικόνιση σε κλίμακα και με αυτά τα προηγμένα μέσα μπορεί, πλεον, το Ινστιτουτο να συμβάλει περαιτέρω στην σεισμική θωράκιση του νησιου της Κρήτης».

Ακατάλληλα τουλάχιστον 937 κτίρια

Πολλές εκατοντάδες οικήματα, κατοικίες, καταστήματα αλλά και δημόσια κτίρια, και ιδιαίτερα σχολικές μονάδες, αναμένεται να κηρυχθούν ακατάλληλα λόγω σοβαρών ζημιών από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Δευτέρας και τις δονήσεις που ακολούθησαν.

Ήδη χθες Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, κηρύχθηκαν ακατάλληλα πάνω από 930 κτίσματα σε σύνολο 1.199 που ελέγχθηκαν, και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν έως ότου καλυφθούν όλα τα κτήρια που έχουν δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 1.199 κτίρια.

Από αυτές:

  • 995 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ σε 74 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News