Ηράκλειο

Παπανικολάου: Ακραίο ο σεισμός στην Κρήτη να δραστηριοποιήσει άλλα ρήγματα

Για τα ρήγματα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, αλλά και τις πιθανότητες ενεργοποίησής των, με αφορμή την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο νησί, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου

Στη μετασεισμική ακολουθία που σημειώθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη, αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παπανικολάου που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Όπως σημειώσε, «είναι βέβαιο ότι στην περιοχή έχουμε πάρα πολλά ρήγματα μικρότερα και μεγαλύτερα και τουλάχιστον το ρήγμα αυτό, η ζώνη ολόκληρη που έχει διεγερθεί που έχει διεύθυνση βορειοανατολική, νοτιοδυτική, ουσιαστικά δεν μπορεί να δώσει σεισμό άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλα, βόρεια του κόλπου του Ηρακλείου και νότια προς τη λεκάνη της Μεσαράς , τα οποία έχουν άλλη διεύθυνση, είναι άλλης γεωμετρίας και δυναμικότητας , τα οποία μπορούν δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς , όπως έχουν δώσει και στο παρελθόν.

Όπως υπάρχει επίσης και το περίφημο «κέρας του Γιούχτα» δίπλα στις Αρχάνες και από την άλλη πλευρά, το οποίο προφανώς και έχει δώσει στο παρελθόν πολύ μεγάλους σεισμούς και μάλλον οι καταστροφές που είχαμε το 19ο αιώνα στο Ηράκλειο από πολύ μεγαλύτερους σεισμούς, της τάξεως εξήμισι με επτά , πρέπει να οφείλονται σε δραστηριοποίηση- δεν είμαστε 100% σίγουροι- όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να ήταν τα αντίστοιχα βοράς – νότος ρήγματα, που οριοθετούν το κέρας του Γιούχτα.  Επομένως θέλω να πω υπάρχουν δομές, στην ευρύτερη περιοχή, όχι στη συγκεκριμένη ζώνη. Η συγκεκριμένη ζώνη μάλλον ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε».

«Ακραίο ο σεισμός να δραστηριοποιήσει άλλα ρήγματα»

Ο κ. Παπανικολάου απάντησε στο ερώτημα της Κατερίνας Σαλαπάτα για τον αν μπορεί να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα αναφέροντας «αυτή τη στιγμή το εντατικό πεδίο έδειξε ότι το πεδίο αυτό ήταν κανονικό, δηλαδή είχαμε έναν εφελκυσμό, περίπου ανατολικά - νοτιοανατολικά η μία διεύθυνση και βορειοδυτικά η άλλη, ένα άνοιγμα δηλαδή έγινε , ένα τέντωμα της περιοχής, από τη μεριά της Βιάννου να φανταστούμε ότι ένας τραβάει το ρήγμα και σπάει το ρήγμα και βυθίζεται και από την άλλη από την μεριά της Αλμυρής από το Ηράκλειο. Αυτή τη στιγμή και τα άλλα ρήγματα που μπορεί να δώσουν και μεγαλύτερα γεγονότα έχουν άλλο προσανατολισμό. Θέλει εντατικό πεδίο που να έχει κυρίως βοράς- νότο, δηλαδή όπως είναι όλη Κρήτη ανατολή-δύση είναι τα ρήγματα, αυτά που έχουν δημιουργήσει και το νησί όλο».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής γεωολογίας «θα είναι ακραίο, θα είναι σύμπτωση το εντατικό πεδίο αυτό που εκτονώθηκε με το σεισμό και συνεχίζει να εκτονώνεται με τους μετασεισμούς να δραστηριοποιήσει άλλα μεγάλα ρήγματα, που είναι διαφορετικής διεύθυνσης και τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερα γεγονότα».  

Τέλος ο κ.Παπανικολάου αναφέρθηκε στο λόγο που τόσα πολλά κτίσματα υπέστησαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές, κάνοντας λόγο για κτίρια που χτίστηκαν «από πέτρα και λάσπη με κακό τρόπο δόμησης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια