Σεισμός στην Κρήτη: Για πρώτη φορά δορυφορική αποτύπωση δείχνει την καταπόνηση στο Ηράκλειο

Κρήτη
Σεισμός στην Κρήτη: Για πρώτη φορά δορυφορική αποτύπωση δείχνει την καταπόνηση στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς αποτυπώνεται σε δορυφορικές φωτογραφίες το μέγεθος της εδαφικής παραμόρφωσης από τον σεισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου - Τι δήλωσε στο neakriti.gr ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού Γης & Γεωκαταστροφών του ΕΛΜΕΠΑ, Φίλιππος Βαλιανάτος

Για τα αποτελέσματα της εδαφικής παραμόρφωσης που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στο Αρκαλοχώρι, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, μίλησε στο neakriti.gr ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού Γης & Γεωκαταστροφών του ΕΛ. ΜΕ.ΠΑ και καθηγητής Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, Φίλιππος Βαλιανάτος.

Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού Γης & Γεωκαταστροφών, εφήρμοσε για πρώτη φορά στο νησί την τεχνική της Δορυφορικής Συμβολομετρίας. Όπως εξήγησε, «Κοιτάζοντας τους χάρτες και τους χρωματισμούς, βλέπετε την αποτύπωση σε κλίμακα των καταπονήσεων και των παραμορφώσεων εδαφικά, όχι μόνο στο Αρκαλοχώρι, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Απο την αποτύπωση φαίνεται και η παραμόρφωση στις περιοχές, η οποία δείχνει βύθισμα από 12 έως 18 εκατοστά».

Ο κ. Βαλιανάτος, τόνισε πως «η χρήση της τεχνολογίας Δορυφορικής Συμβολομετρίας σε συνδυασμό με το δίκτυο επίγειων σεισμογραφών και γεωδαιτικών καταγραφέων, δίνει πια τη δυνατότητα στο Ινστιτούτο της Κρήτης, για μία πολυπαραμετρική αξιολόγηση της σεισμικής δραστηριότητας. Έτσι βλέπουμε τις εδαφικές παραμορφώσεις που προκάλεσε η σεισμική διέγερση με χρωματική απεικόνιση σε κλίμακα και με αυτά τα προηγμένα μέσα μπορεί, πλεον, το Ινστιτουτο να συμβάλει περαιτέρω στην σεισμική θωράκιση του νησιου της Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News