Ηράκλειο: Πώς ξεπεράστηκε ο... σκόπελος για την πεζοδρόμηση της μικρής Εβανς

Κρήτη
Ηράκλειο: Πώς ξεπεράστηκε ο... σκόπελος για την πεζοδρόμηση της μικρής Εβανς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπεργολάβος, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει τα έργα ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων η μικρή Έβανς, η Χατζημιχάλη Γιάνναρη και η 1821

Την Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, όπως όλα δείχνουν, ξεκινούν εκ νέου τα έργα ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου, καθώς μετά και από την παρέμβαση του δημάρχου της πόλης, Βασίλη Λαμπρινού, δόθηκε λυση σε θέμα που καθυστερούσε σημαντικά την ολοκλήρωση των εργασιών στην μικρή Έβανς, την Χατζημιχάλη Γιάνναρη και την 1821.

Έτοιμος να διακόψει ο υπεργολάβος τις εργασίες, καθώς παρέμενε απλήρωτος

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα «ΝΚ», είχε υπάρξει μια εμπλοκή, καθώς η Οικονομική Υπηρεσία ζητούσε να ελέγξει ζητήματα που αφορούν την Τεχνική Υπηρεσία, όπως π.χ. τα μέτρα ασφαλείας. Το σχετικό με το θέμα δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν καταλυτικό για να κινητοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τον δήμαρχο μέχρι προϊσταμένους υπηρεσιών, ώστε να φτάσουν σε συνεννόηση και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να ξεπεραστεί ο σκόπελος και το ένταλμα πληρωμής του εργολάβου να εκτελεστεί.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η εργολαβία, που ήδη βρίσκεται τρεις μήνες πιο μπροστά ως προς την εκτέλεση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, θα συνεχιστεί να εκτελείται κανονικά. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παραλαμβάνονται τα υλικά επιστρώσεων και από την Δευτέρα, οι πρώτες επιστρώσεις θα αρχίσουν να γίνονται από το κομμάτι πίσω από τα Δικαστήρια, την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη.

Το χρονικό

Για δεύτερη φορά, στον «αέρα» κόντευε να τιναχτεί το έργο ανάπλασης που αφορά στις εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο, όπως στη μικρή Έβανς, τη Χατζημιχάλη Γιάνναρη και τη 1821, όπου ο εργολάβος ήταν έτοιμος, να εγκαταλείψει το έργο, καθώς δεν πληρώθηκε όπως ορίζει η σύμβαση. Επί της ουσίας, ο Δήμος Ηρακλείου, δεν εκτελούσε τη συμβατική υποχρέωση της πληρωμής με βάση το χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να εμφανίζεται αποφασισμένος να κλείσει το εργοτάξιο και να το εγκαταλείψει, δηλαδή να προχωρήσει σε διακοπή των εργασιών.

Μάλιστα, από το μεσημέρι της Τετάρτης, ο εργολάβος είχε ενημερώσει, όπως λέγεται, τους καταστηματάρχες ότι διακόπτει τις εργασίες, επικαλούμενος θέμα ρευστότητας. Συμφωνα μ ετις ίδιες πληροφορίες, ο εργολάβος έχει δαπανήσει ως τώρα 300.000 ευρώ, ενώ έχει εισπράξει 102.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην περιοχή επικρατεί ήδη αναστάτωση, καθώς, όπως αναφέρουν, τα καταστήματα δεν πρόκειται να αντέξουν, αλλά ούτε και να δουλέψουν σε ένα διερκές εργοταξιακό περιβάλλον. Δηλαδή, όσο καθυστερεί το έργο, τόσο αυτό θα είναι σε βάρος των καταστηματαρχών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πρόβλημα κάποιοι καταστηματάρχες το πληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον εργολάβο, βλέποντας να μαζεύει... τα υλικά και να κλείνει το εργοτάξιο για παύση.

Υπενθυμίζεται ότι το πολύπαθο έργο έχει αλλάξει δύο φορές εργολάβο. Υστερα από πολυετή περιπέτεια με τον προηγούμενο εργολάβο που είχε κηρυχθεί έκπτωτος, το έργο χρειάστηκε να επαναδημοπρατηθεί. Με τη νέα εργολαβία, από το καλοκαίρι εκφραζόταν ικανοποίηση ότι η εξέλιξη είναι ομαλή και υπήρχαν αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ολοκλήρωσή της. 

Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας, δυστυχώς, σε αυτό το κομμάτι για πολίτες και επιχειρηματίες είναι δυσάρεστη, με τα όσα δεινά έχει περάσει το κέντρο με την πεζοδρόμηση του δικτύου της λεωφόρου Δικαιοσύνης, που περιλαμβάνει και το έργο για το οποίο σήμερα γίνεται αναφορά και παρολίγο να «τιναχτεί» για δεύτερη φορά «στον αέρα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News