Σεισμός στην Κρήτη - Στυλιανίδης: 82 διαμερίσματα και 562 κλίνες για τους σεισμοπαθείς

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη - Στυλιανίδης: 82 διαμερίσματα και 562 κλίνες για τους σεισμοπαθείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος κυρίως ηλικιωμένοι, ευάλωτες ομάδες και οικογένειες με μικρά παιδιά να μπορέσουν να φιλοξενηθούν άμεσα και προσωρινά μετά τον ισχυρό σεισμό

«Προτεραιότητά μας η κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγέντων κατοίκων», διαμηνύει η κυβέρνηση, που διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη ανακοίνωσε χθες τη διάθεση 82 διαμερισμάτων, με 562 κλίνες, για τους πληγέντες του φονικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, που προκάλεσε τεράστιες ζημιές την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και ταρακούνησε ολόκληρη την Κρήτη, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν γρήγορες διαδικασίες και μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Για σωστά σε πρώτη φάση αλλά μεμονωμένα οικονομικά μέτρα, ζητώντας συνάμα γρήγορες διαδικασίες, έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία περιόδευσε χθες στις πληγείσες περιοχές, ενώ στο Αρκαλοχώρι αναμένεται στις 12:30 σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, προκειμένου να εκφράσει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του, ηθικώς και υλικώς, στους πληγέντες από τους σεισμούς.

Ανακοινώσεις Στυλιανίδη

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε εθελοντές και πολίτες, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχει ήδη θέσει στη διάθεση των πληγέντων 82 διαμερίσματα στην περιοχή, με 562 κλίνες, ώστε ιδίως ηλικιωμένοι, ευάλωτες ομάδες και οικογένειες με μικρά παιδιά να μπορέσουν να φιλοξενηθούν άμεσα και προσωρινά, μέχρις ότου δρομολογηθούν μονιμότερες λύσεις πιο κοντά στους τόπους κατοικίας τους.

Επίσης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης διέθεσε 110 σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων, προχωρώντας και σε μισθώσεις ξενοδοχείων στο Ηράκλειο, ενώ από κοινού με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας διασφάλισε 1.000 μερίδες φαγητού ανά ημέρα για τη σίτιση των πληγέντων. Επιπλέον, 75 σκηνές διέθεσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η συνδρομή του οποίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική, με 145 εθελοντές και 16 οχήματα. Επιπλέον, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετέφερε στην Κρήτη 300 κρεβάτια/στρώματα από το απόθεμα που διατηρεί, για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων που φιλοξενούνται προσωρινά σε σκηνές.

Κ. Καραμανλής

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, o υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στην Κρήτη, ώστε οι πληγέντες να πάρουν τα χρήματά τους το συντομότερο, και διαβεβαίωσε πως οι αυτοψίες θα ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να λάβουν την κρατική αρωγή.

«Δεν έχει καμία σχέση ο τρόπος αντιμετώπισης μίας φυσικής καταστροφής από την Ελληνική Πολιτεία με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός είπε το προφανές: Ότι, αντί να τρέχει ο κάθε πολίτης να δίνει ένα χαρτί σε κάθε υπηρεσία για να πάρει αποζημίωση, αυτό θα γίνεται με μία αίτηση. Δε θα ξεχαστούμε και θα βρούμε τρόπους να σπάσουμε τα γρανάζια της γραφειοκρατίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών.

Περιοδεία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Πενταμελής ομάδα μελών του Τμήματος Υποδομών-Ενέργειας της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρέθηκε στο πληγωμένο Αρκαλοχώρι και στα μικρά χωριά Κάτω Πουλιές και Σαμπά, προκειμένου να διαπιστώσει “ιδίοις όμμασι” πώς συμπεριφέρθηκαν οι κατασκευές στην περιοχή μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Δευτέρας και πώς συνεχίζεται η ζωή των κατοίκων.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας, «στην κωμόπολη των 9.000 κατοίκων, το Αρκαλοχώρι, η συνολική εικόνα εμφανίζει δύο όψεις. Την περιοχή με τα νεότερα κτήρια, κατασκευασμένα μετά το 1985, από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν), τα οποία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, παρουσιάζουν βλάβη κυρίως στην τοιχοποιία. Τα κτήρια αυτά άντεξαν, η βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί, όμως προσωρινά, όπως είναι, δεν είναι κατοικήσιμα. Η εικόνα της περιοχής με τα παλιά κτήρια είναι τραγική. Η περιοχή χτυπημένη από ένα σεισμό, που προειδοποιούσε για τον ερχομό του εδώ και καιρό - αλλά τα αφτιά των αρμοδίων ήταν από αμήχανα μέχρι κλειστά - ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Κλιμάκια ΚΚΕ

Στις πληγείσες περιοχές του δήμου Μινώα Πεδιάδος βρίσκονται από προχθές το πρωί κλιμάκια των οργανώσεων ΚΚΕ-ΚΝΕ Ηρακλείου, με επικεφαλής τους Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και γραμματέα της Ε.Π. Κρήτης, την Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, γραμματέα της Τ.Ε. Ηρακλείου, τον Μανόλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και άλλα στελέχη της Ε.Π. Κρήτης και της Τ.Ε. Ηρακλείου και την Ελισάνθη Κωστοπούλου, μέλος Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ.

Σε συνάντηση με τον δήμαρχο Μινώα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε άμεσα να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής με προτεραιότητα την άμεση ασφαλή στέγασή τους. Παράλληλα, ζήτησε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών.

Κλιμάκιο του ΜέΡΑ25

Κλιμάκιο του ΜέΡΑ25, με τη συμμετοχή του βουλευτή Γιώργου Λογιάδη, του μέλους της Κ.Ε. Απόστολου Λουλουδάκη και μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Ηρακλείου, επισκέφτηκε για δεύτερη μέρα τις πληγείσες περιοχές.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το επιτελικό κράτος έχει παντελώς χρεωκοπήσει. Έλλειψη σχεδιασμού, πρόχειρες ασυντόνιστες ενέργειες για να διαχειριστούν το σήμερα. χωρίς κανένα κυριολεκτικά σχέδιο για το επόμενο διάστημα. το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να κρατήσει ολόκληρο τον χειμώνα». αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα. χωρίς καθυστερήσεις»

«Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η στέγαση, σίτιση και φροντίδα των σεισμόπληκτων, αλλά χρειάζεται και μια ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής που έχει πληγεί» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Φώφη Γεννηματά, κατά την επίσκεψή της στις πληγείσες περιοχές από τον φονικό σεισμό των 6 ρίχτερ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, τον γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας Παναγιώτη Βλάχο και τον αναπληρωτή γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Προστασίας Γρηγόρη Σκιαδόπουλο, βρέθηκε στο συντονιστικό κέντρο στο Αρκαλοχώρι, όπου ενημερώθηκε τόσο για τις ζημιές, όσο και για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης.

«Μετά από την αναλυτική ενημέρωση που είχαμε, θέλω να τονίσω τα εξής: μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η στήριξη των αστέγων, η σίτισή τους και η στέγασή τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να έχει τη δυνατότητα να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει να ζήσουν άμεσα, από τις επόμενες μέρες, με αξιοπρέπεια. Χρειάζονται containers σε όλα τα χωριά. Ο κόσμος δε θα εγκαταλείψει τα χωριά του και τα σπίτια του τα κατεστραμμένα. Επομένως, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με βάση αυτή τη λογική.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα έχει να κάνει με τα σχολεία, τα παιδιά και τον ψυχικό τους κόσμο. Είναι πάρα πολλά τα κατεστραμμένα σχολεία που δεν μπορούν να μπουν σε λειτουργία. Επομένως, χρειάζεται προτεραιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης στο να βρεθούν οι αίθουσες και να στηριχθούν ψυχολογικά τα παιδιά, για να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους και να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα οποία καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούν να γίνουν έξω στην ύπαιθρο, εξ αποστάσεως. Πρέπει οπωσδήποτε να στεγαστούν.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά από μεμονωμένα οικονομικά μέτρα, τα οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θέλω όμως να τονίσω ότι πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς γραφειοκρατία. Θα παρακολουθούμε και θα πιέζουμε για την υλοποίησή τους, όμως ακόμα και αν επισπεύσουν, όλα αυτά δεν αρκούν. Αφορούν μόνο την πρώτη φάση αντιμετώπισης των προβλημάτων. Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής, με το βλέμμα μπροστά, με αναπτυξιακή προοπτική. Υπάρχουν οικισμοί που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άρα χρειάζονται σύγχρονες υποδομές, βιοκλιματικές προδιαγραφές. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει το χωρικό της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο, που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τα έργα του αεροδρομίου. Και βεβαίως να τελειώσουμε με το Πολεοδομικό του Αρκαλοχωρίου, που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό για μία και μόνο υπογραφή», ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Γεννηματά, που είχε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δημάρχους.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News