Σεισμός στην Κρήτη: Ακατάλληλα 937 κτίρια

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Ακατάλληλα 937 κτίρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα και σχολεία καταγράφονται ως ακατάλληλα - Τι δηλωνουν οι Δήμαρχοι των πληγέντων από τον ισχυρό σεισμό περιοχών

Πολλές εκατοντάδες οικήματα, κατοικίες, καταστήματα αλλά και δημόσια κτίρια, και ιδιαίτερα σχολικές μονάδες, αναμένεται να κηρυχθούν ακατάλληλα λόγω σοβαρών ζημιών από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Δευτέρας και τις δονήσεις που ακολούθησαν. Ήδη χθες κηρύχθηκαν ακατάλληλα πάνω από 930 κτίσματα σε σύνολο 1.199 που ελέγχθηκαν, και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν έως ότου καλυφθούν όλα τα κτήρια που έχουν δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 1.199 κτίρια:

  • Από αυτές 995 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36.
  • Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ σε 74 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.
  • Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Στην «ΝK» μίλησαν οι δήμαρχοι περιοχών που έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη

Μανόλης Φραγκάκης, δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας: «Τα προβλήματα είναι προβλήματα. Δε λύνονται ούτε σε μια μέρα, εγώ πιστεύω, ούτε σε μήνες. Η αυριανή μέρα είναι πάντα δύσκολη και πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Το θέμα είναι ότι ψάχνουμε τώρα πώς θα εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Λένε στις σκηνές... Στις σκηνές ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει πολύ. Οι σκηνές δεν είναι για καιρό κρύο, για βροχές κ.τ.λ. Άρα, θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα τους στεγάσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Καταλήγουμε - χωρίς να είναι ακόμη σίγουρο - προς το να φέρουμε οικίσκους για όλους και να πάμε στα χωριά, αφού ορισμένοι δε θέλουν να πάνε στις πόλεις. Δε θέλουν να πάνε ούτε στο Αρκαλοχώρι - νιώθουν μια ανασφάλεια. Θέλουν να είναι κοντά στο χωριό τους, κοντά στα χωράφια τους. Έχουν κατά κάποιο τρόπο δίκιο. Δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις για αυτό. Και προσπαθούμε να δούμε πώς θα ξεμπλοκάρουμε όλη αυτήν τη διαδικασία, για να στεγαστούν οι άνθρωποι γρήγορα. Κάνουμε 2.500 γεύματα την ημέρα, πρωί-βράδυ, δηλαδή τα πάμε εκεί στα χωριά και σιτίζονται κι εκεί οι άνθρωποι. Οι μηχανικοί κάνουν τη δουλειά τους και ελέγχουν τα κτήρια που βλέπουν από τις αιτήσεις που έχουν γίνει. Κατά 80-85% είναι ακατάλληλα.

Στα δημόσια κτήρια έχουμε εξίσου μεγάλες ζημιές. Στα 9 σχολεία που έχουν ελεγχθεί, είναι και τα 9 ακατάλληλα. Δύσκολα πράγματα. Με τα σχολεία δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα έχουμε προβλήματα. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν... Και πώς θα ανοίξουν; Κάποιοι είπαν για τηλεκπαίδευση. Τι τηλεκπαίδευση; Επιτρέπονται τώρα αυτά; Τηλεκπαίδευση θα κάνεις σε ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι να μπουν μέσα; Αυτά είναι ανήκουστα. Είναι ένα δύσκολο πράγμα. Μου είπαν ότι θα μου στείλουν 100 αίθουσες διδασκαλίας. Αν φτάσουν! Το βλέπω λίγο δύσκολο. Είπαν ότι θα τις στείλουν από πάνω. Τώρα, πότε θα τις στείλουν και με ποιον τρόπο; Δεν ξέρω».

Λευτέρης Κοκολάκης, δήμαρχος Γόρτυνας: «Έχουμε ανοίξει γραμμές επικοινωνίας, ώστε να καλούν οι πολίτες και να δηλώνουν για τις κατοικίες τους που έχουν υποστεί ζημιές. Ήδη, έχουν γίνει 40 αιτήσεις από ανθρώπους που έχουν πληγεί από τους σεισμούς. Όμως αυξάνονται συνεχώς και πιστεύω ότι θα φτάσουν μέχρι και 60-70 σε αριθμό. Σήμερα (σ.σ. χθες), μάλιστα, επισκεφτήκαμε ένα χωριό στη δημοτική ενότητα της Αγίας Βαρβάρας, το Δούλι, όπου 15 κατοικίες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο συγκεκριμένο χωριό. Οι κατοικίες στο Δούλι είναι πολύ πιθανό να κριθούν ως μη κατοικήσιμες. Προβλήματα, επίσης, εντοπίζονται στην κοινότητα Ακρίων - ειδικότερα στο Τσιφούτ Καστέλι, στις Ατσιπάδες, όπως και στον Μοριά - όπου 15 κατοικίες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές».

Γιάννης Σέγκος, δήμαρχος Χερσονήσου: «Κατέρρευσαν πολλές παλιές εγκαταλελειμμένες πετρόκτιστες οικίες. Το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, εντοπίζεται σε πετρόκτιστες οικίες που κατοικούνται και που ή έχουν σχεδόν καταρρεύσει ή έπαθαν ζημιές με πολλές ρωγμές. Οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται στα χωριά και καταγράφουν συνεχώς τις ζημιές. Δεν μπορώ να πω μέχρι στιγμής ακριβή αριθμό, καθώς δεν έχουν ακόμα έρθει μηχανικοί από το υπουργείο. Σίγουρα, όμως, είναι ήδη πάνω από 40-50 (και συνεχώς αυξάνονται) οι υπάρχουσες αιτήσεις, οι οποίες και έχουν καταγραφεί από την Πολιτική Προστασία. Χθες στείλαμε έγγραφο στο υπουργείο Υποδομών ώστε να έρθουν και να κάνουν αυτοψία, μιας και οι ζημιές είναι αρκετές - πολύ περισσότερες από τις πρώτες εκτιμήσεις.

Ως προς τα δημόσια κτήρια, σίγουρα το σχολείο της Επισκοπής έχει κάποια προβλήματα, καθώς και τρεις-τέσσερις εκκλησίες στον δήμο. Τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου έχουν ρωγμές, όχι όμως κάτι το εξεζητημένο».

Μηνάς Σταυρακάκης, δήμαρχος Βιάννου: «Έχουμε ξεκινήσει να καταγράφουμε τις ζημιές. Συνάψαμε σχετική επιτροπή που θα δέχεται και θα εκτιμά τις αιτήσεις των κατοίκων. Αναθέσαμε στους τοπικούς προέδρους κάθε χωριού να καταγράψουν και να ελέγξουν τα σπίτια των κοινοτήτων τους. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών, οι οποίοι θα πραγματοποιούν ελέγχους ενδελεχώς. Με βάση τηλεφωνήματα, είναι περίπου 5 με 6 οικίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Το θύμα του Εγκέλαδου ήταν από χωριό του δήμου μας, τη Μάρθα. Προσωπικός μου φίλος και συμμαθητής. Δεν έχουμε εντοπίσει κάποια ζημιά σε δημόσιο κτήριο, πλην κάποιας αμελητέας στην Ψαρή Φοράδα».

Μενέλαος Μποκέας, δήμαρχος Μαλεβιζίου: «Έχουν επικοινωνήσει αρκετοί δημότες. Είναι σίγουρα δεκάδες. Οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν ζημιές έχουν επικοινωνήσει με τον Δήμο, μέσω τηλεφωνημάτων αλλά και μέσω της “Γραμμής του Δημότη” που έχουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου μας. Δεν μπορώ να πω ακριβή αριθμό, καθώς δεν έχει ακόμα προλάβει η τοπική υπηρεσία να καταγράψει όλα τα αιτήματα.

Ως προς τα δημόσια κτήρια οι ζημιές είναι ελάχιστες. Στο Γυμνάσιο της Τυλίσου εντοπίζονται κάποιες ζημιές που χρειάζονται πιο άμεση επέμβαση - όχι όμως κάτι το μη αντιμετωπίσιμο. Επίσης, στο Πολύδροσο, στον Παιδικό Σταθμό, υπάρχει εξίσου κάποιο πρόβλημα. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο υδρευτικό σύστημα στις Κορφές, το οποίο προϋπήρχε, αλλά εντάθηκε με τους σεισμούς. Θεωρούμε ότι θα επιλυθεί αύριο (σ.σ. σήμερα). Επιπλέον, στον ναό της Κιθαρίδας υπάρχουν ζημιές. Αποτελεί αρχαιολογικής και πολιτισμικής σημασίας κτήριο και η όποια κίνηση πρέπει να εξεταστεί σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους».

Άντεξαν οι κατασκευές σε Πύργο, Μεσοχωριό και Χάρακα

Περισσότερες από 1.300 αιτήσεις για έλεγχο σε οικήματα και κτίρια, ύστερα από τους καταστροφικούς σεισμούς της Δευτέρας και της Τρίτης, έχει δεχτεί ως τώρα και ο γειτνιάζων με το Αρκαλοχώρι δήμος Αρχανών-Αστερουσίων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Μανόλη Κοκοσάλη, σοβαρές ζημιές καταγράφονται στα χωριά Λιγόρτυνος, Τεφέλι και Χαράκι, ενώ στον οικισμό των Αρχανών, πρωτεύουσα του άλλοτε δήμου Αρχανών, κατέρρευσε εντελώς ένα κτίσμα-μετόχι, όπου όμως διέμενε οικογένεια. Οι κατασκευές φαίνεται ότι άντεξαν στον Πύργο, το Μεσοχωριό και τον Χάρακα, από όπου δεν έχει υπάρξει καμία αίτηση ως τώρα για έλεγχο κτίσματος. Ο κ. Κοκοσάλης, μιλώντας στη «ΝK» δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και στον δήμο του, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με αυτή που αντιμετωπίζει ο γειτονικός Δήμος Μινώα Πεδιάδας. Προς επίρρωση του μεγέθους, ωστόσο, της δικής του δυσκολίας, αναφέρθηκε στον τεράστιο όγκο των αιτήσεων που έχει δεχτεί, υπολογίζοντας ότι αν έστω και ένα ποσοστό από αυτές, επί παραδείγματι 10%, υποτεθεί ότι πρόκειται για σπίτια μη κατοικήσιμα, τότε γίνεται αντιληπτό ότι και στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων το ποσοστό της ζημιάς είναι τεράστιο και δεκάδες οικογένειες θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέα στέγη, καθώς έχασαν από τον σεισμό τις μέχρι τώρα οικίες τους. Την ίδια ώρα, σοβαρές ζημιές φαίνεται να έχουν υποστεί σπίτια και σε άλλους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, όπως για παράδειγμα στον δήμο Γόρτυνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο χωριό Δούλι ο σεισμός υπήρξε καταστροφικός για την εκκλησία αλλά και για σπίτια κατοίκων.

(φωτογραφίες ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News