Τα πέντε σημάδια στο σπίτι μας που πρέπει να μας θορυβήσουν μετά από σεισμό (βίντεο)

Κρήτη
Τα πέντε σημάδια στο σπίτι μας που πρέπει να μας θορυβήσουν μετά από σεισμό (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε η κατοικία εκπέμπει SOS μετά από μία ισχυρή σεισμική δόνηση

Η συμπεριφορά ενός ακινήτου, μετά από μία έντονη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να κινητοποιήσει τους ιδιοκτήτες, με στόχο την θωρακίση της ασφάλειάς τους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV, πολιτικοί μηχανικοί τονίζουν πως το σπίτι, μετά από μία ισχυρή σεισμική δόνηση, μπορεί να αποκαλύψει σημάδια που άμεσα πρέπει να ελεγχθούν από ειδικούς.

Οι επικίνδυνες ρωγμές, οι κλίσεις σε μπαλκόνια, αλλά και η καταπόνηση στο τείχωμα αποτελούν την βάση για την πρώτη αυτοψία στο νοικοκυρίο μας. Ο έλεγχος του σπιτιού ή του καταστήματος πρέπει να είναι άμεσος, εφόσον τα σημάδια από έναν σεισμό είναι ορατά.

Τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Μιχάλης Χωραφάς, όσο και ο αυτοδιοικητικός πολιτικός μηχανικός από το Ηράκλειο, Πέτρος Ινιωτάκης, περιέγραψαν τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε, μετά από έναν δυνατό σεισμό, για να διαπιστώσουμε αν το σπίτι ή το κατάστημα μας έχει πρόβλημα.

Μάλιστα εφόσον εντοπίσουμε κάποιο από αυτά, πρέπει άμεσα να ενημερώσουμε τους ειδικούς για να πραγματοποιηθεί σχετικός έλεγχος στο χώρο μας ιδιωτικό ή επαγγελματικό.

Οι ρωγμές στο σπίτι μας, το μέγεθος τους, η κινησιολογία τους, η καταπόνηση στο ταβάνι, αλλά και η πιθανή κλίση σε μπαλκόνια και προσόψεις, πρέπει να μας κινητοποιήσουν άμεσα. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι επαΐοντες, αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό και από εμάς τους ίδιους.

Καλό θα είναι λοιπόν, μετά από κάθε σεισμό, να εντοπιστούν τα σημάδια εκείνα που σκιαγραφούν την συμπεριφορά της κατοικίας, αλλά και της ασφάλειάς της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News