Σεισμός στην Κρήτη: Κύμα αλληλεγγύης για τους σεισμοπαθείς - Δέματα και από τη Δράμα

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Κύμα αλληλεγγύης για τους σεισμοπαθείς - Δέματα και από τη Δράμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα Χανιά μέχρι το Μαλεβίζι, κι από τον Πλατανιά μέχρι τη... Δράμα, η συγκέντρωση και η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για τους σεισμοπαθείς

Εκατοντάδες ήταν οι συντοπίτες μας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν - και τη χθεσινή νύχτα - μακριά από τα σπίτια τους, εξαιτίας του σεισμού των 6 ρίχτερ που έπληξε την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, και όχι μόνο, το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Οικογένειες ολόκληρες στο Αρκαλοχώρι και σε ουκ ολίγα ακόμη χωριά διανυκτέρευσαν σε σκηνές, σε συγγενικά σπίτια ή μέσα σε αυτοκίνητα, υπό τον φόβο των ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που και τη χθεσινή ημέρα προκαλούσαν τρόμο στους κατοίκους.

Η καταστροφή και ο ανθρώπινος πόνος που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα να ξεδιπλωθεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, που εκφράστηκε με άμεση έμπρακτη βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους από απλούς πολίτες, αυτοδιοικητικούς θεσμούς, από ιδιώτες-επιχειρηματίες, εθελοντικές οργανώσεις, εντός αλλά κι εκτός Κρήτης.

Από τα Χανιά μέχρι το Μαλεβίζι κι από τον Πλατανιά μέχρι τη... Δράμα, η συγκέντρωση και η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων προς τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό συνανθρώπους μας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Δέματα και από τη Δράμα!

“Αλυσίδα” αγάπης για τους σεισμοπαθείς ξετυλίγει το Σωματείο Εθελοντών του Τοίχου της Καλοσύνης Δράμας, οργανώνοντας τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αρκαλοχωρίου. Οι εθελοντές του Τοίχου της Καλοσύνης Δράμας απευθύνουν έκκληση για τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των πληγέντων.

Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη το μεσημέρι παραδόθηκαν από τη διοίκηση του ΙΕΚ Εκπαίδευσης Ηρακλείου στους πληγέντες - μέσω του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων - κλινοσκεπάσματα.

Οι ανάγκες

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, οι ανάγκες σε είδη πρώτης ανάγκης αφορούν σε υγρά (νερά, γάλα εβαπορέ-σκόνη, καφές, χυμούς), τρόφιμα (μπισκότα, κρουασάν, πελτές ντομάτας, λάδι, αλάτι, κράκερ, κονσέρβες, παστέλια, ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, ζάχαρη κ.ά.) και είδη προσωπικής υγιεινής (πάνες για μωρά και ηλικιωμένους, σερβιέτες, χαρτί υγείας, σακούλες σκουπιδιών, πλαστικά πιάτα, σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες, μπιμπερό, σαπούνι κ.ά.) και φάρμακα (ασπιρίνες, Depon, φάρμακα για την καρδιά και την πίεση, ινσουλίνη, αμμωνία, γάζες και hansaplast).

Η συγκέντρωση των παραπάνω ειδών (τα οποία πρέπει να είναι συσκευασμένα) γίνεται:

• Στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου (τηλέφωνο επικοινωνίας 6979790006)

• Στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου (λεωφόρος Ικάρου 121 - απέναντι από τη ΣΕΑΠ), σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου.

“Εκστρατεία” συλλογής συσκευασμένων τροφίμων μακράς διάρκειας, καθώς και ειδών προσωπικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες οργανώνει σήμερα, αύριο και μεθαύριο ο Δήμος Μαλεβιζίου.

«Όσοι πολίτες, σύλλογοι, σωματεία και επιχειρήσεις επιθυμούν να προσφέρουν μπορούν να προσέρχονται από τις 8 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ στον κάτω χώρο του Δημοτικού Γυμναστηρίου στο Γάζι», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου, σύσσωμοι οι φορείς και η κοινωνία της Δαμάστας συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης. Η συλλογή θα γίνεται μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή στο Γάζι (Ελευθερίου Βενιζέλου 156) και στη Δαμάστα (Πολιτιστικό Κέντρο, Κοινοτικό Κατάστημα, Ενορία και γήπεδο Δαμάστας).

Χθες, εξάλλου, επρόκειτο να μεταβεί από τη Σητεία στο Αρκαλοχώρι η ομάδα “Ο άλλος άνθρωπος - κοινωνική κουζίνα - δωρεάν φαγητό για όλους”, προκειμένου να συνδράμει στο κομμάτι της σίτισης των πληγέντων.

Χθες έλαβε χώρα και η πρώτη αποστολή ειδών ανάγκης στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος από τον Δήμο Χανίων.

«Μία παλέτα με τρόφιμα και είδη άμεσης ανάγκης ξεκίνησε από τα Χανιά με προορισμό τις σεισμόπληκτες περιοχές», ενώ σήμερα και αύριο, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα συλλέγονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στις αποθήκες του Δήμου Χανίων στη “Ρεγγίνα” (Κύπρου 10).

Από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, θα συλλέγονται και στο Δημαρχείο Πλατανιά Χανίων, στο Γεράνι, είδη πρώτης ανάγκης (αρμόδια υπάλληλος Παυλοπούλου Κωνσταντίνα, τηλ. 28213/40.020).

Ψυχολογική υποστήριξη

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, θέλοντας να συνδράμει στη στήριξη των ανθρώπων της περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, οργανώνει ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης, η οποία θα βρίσκεται στην περιοχή.

«Καλούμε όποιον ή όποια ψυχολόγο ή κοινωνικό επιστήμονα επιθυμεί να συμμετάσχει, να μας καλέσει στα τηλέφωνα 2810/242.121 και 6974/301.011, ώστε να ενσωματωθεί στην ομάδα μας. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ας δείξουμε την αλληλεγγύη μας και ας γίνουμε όλοι ένα βοηθώντας τον συνάνθρωπο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ανανέωση δελτίων ανεργίας

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων και την αυτόματη δήλωση επιδοτούμενων ανέργων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, που έληξαν ή λήγουν το χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως και 17 Οκτωβρίου.

Εξάλλου, το ΓΕΕΘΑ διέθεσε τροχοφόρα οχήματα στην πληγείσα περιοχή για τη μεταφορά των σκηνών, ενώ απέστειλε 90 άτομα από τοπικές μονάδες προκειμένου να συνδράμουν στο στήσιμο των σκηνών. Σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης τηρούνται τα ειδικά τμήματα “Δευκαλίωνα” του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μηχανήματα Μηχανικού του Σχεδίου “Ξενοκράτης” στο νησί της Κρήτης.

Το Ηράκλειο Αττικής βοηθάει το σεισμόπληκτο Ηράκλειο της Κρήτης

Βοήθεια για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης συγκεντρώνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής προκειμένου να στηρίξει τους κατοίκους του Νομού Ηρακλείου που έμειναν χωρίς στέγη. Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και έπειτα από Δευτέρα ως και Παρασκευή 7.30 – 13.00 στον χώρο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου του Δήμου (Κουντουριώτου και Νεότητος) θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης από όσους Ηρακλειώτες θέλουν να προσφέρουν, τα οποία, με τη σειρά τους, θα σταλούν στα κέντρα φιλοξενίας και αρωγής που έχουν στηθεί στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αχαρνών Αστερουσίων.

- Εμφιαλωμένα νερά

- Τρόφιμα που δε χρειάζονται ψυγείο (γάλατα σε σκόνη ή εβαπορέ, παιδικές τροφές, όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, κονσέρβες, κρουασάν, παξιμάδια, καφές, χυμοί κτλ)

- Είδη προσωπικής υγιεινής (χαρτιά υγείας, χαρτοπετσέτες, υγρά μαντηλάκια, πάνες για μωρά και ηλικιωμένους, σαπούνια κτλ)

- Σεντόνια, πετσέτες, κουβέρτες, υποστρώματα, υπνόσακοι

- Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (αναλγητικά, γάζες, αμμωνία, επίδεσμοι κτλ)

Η δράση αλληλεγγύης γίνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κρητών Ηρακλείου Αττικής, την Ακαδημία Εθελοντισμού HELPHELLAS και το Εθνικό Δίκτυο Πόλεων Εθελοντισμού «Εθελώπολις», συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών.

Τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες 2132000106, 102 και 133.

«Δυστυχώς το 2021 συνεχίζει να είναι μια χρονιά δοκιμασίας για τη χώρα μας με πανδημία, φωτιές, σεισμό στην κεντρική Ελλάδα, τώρα και στην Κρήτη. Απέναντι στα δύσκολα εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη. Όπως κάναμε και τις προηγούμενες φορές που συνάνθρωποί μας βρέθηκαν σε ανάγκη, έτσι και τώρα απαντάμε στο κάλεσμα για να βοηθήσουμε τους Ηρακλειώτες της Κρήτης. Ξέρω ότι οι δικοί μας Ηρακλειώτες θα δώσουν και πάλι το παράδειγμα», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News