Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων για να μην θρηνήσουμε θύματα»

Ηράκλειο
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων για να μην θρηνήσουμε θύματα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για την ανάγκη διατήρησης ανοικτών όλων των εξόδων - προληπτικού ελέγχου συντήρησης -  χρηματοδότησης ΠΑΓΝΗ», κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Επικίνδυνη χαρακτηρίζουν την απόφαση της Διοίκησης, οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, να κλείσει τις περισσότερες από τις πόρτες, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος «επικαλούμενη η διοίκηση την προστασία της δημόσιας υγείας».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους: «Ο χθεσινός σεισμός απέδειξε την επικινδυνότητα της απόφασης της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ να κλείσει τις περισσότερες πόρτες (εκτός από την κεντρική και ελάχιστες ακόμη), επικαλούμενη την προστασία της δημόσιας υγείας».

«Οι «εκπτώσεις» στα πρωτόκολλα προστασίας αποδεικνύουν ότι προτεραιότητα δεν αποτελούν η ασφάλεια και η υγεία, αλλά η προσπάθεια ελαχιστοποίησης των κρατικών δαπανών η μετατόπιση στην ατομική ευθύνη. Αυτό γίνεται φανερό και στην απουσία αντισεισμικών, αλλά και αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα αλλά τη στέγαση», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του εργάτη, που έχασε τη ζωή του χθες στο Αρκαλοχώρι. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στους σεισμόπληκτους του δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Ο χθεσινός σεισμός απέδειξε την επικινδυνότητα της απόφασης της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ να κλείσει τις περισσότερες πόρτες (εκτός από την κεντρική και ελάχιστες ακόμη), επικαλούμενη την προστασία της δημόσιας υγείας. Το σωματείο μας έχει καταγγείλει την απόφαση αυτή εδώ και 6 μήνες, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια εργαζομένων, ασθενών και συνοδών σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού αλλά και τους κινδύνους για διασπορά του κορωνοϊού από το συνωστισμό στην κεντρική θύρα του νοσοκομείου. Είχαμε στείλει μάλιστα και επιστολή στην Πυροσβεστική, ενώ καταγγελία για το θέμα είχε κάνει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Ηρακλείου).

Δύο εβδομάδες μετά τις καταγγελίες αυτές η διοίκηση άνοιξε τις πόρτες (τον Απρίλη), για να τις ξανακλείσει όμως πριν από ένα μήνα με αφορμή τη νέα αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων. Παρόλο που το σωματείο μας έστειλε εκ νέου (τον Αύγουστο) επιστολή στη διοίκηση για άνοιγμα των θυρών, oι εκπρόσωποι μας  στο Διοικητικό συμβούλιο είχαν επισημάνει την επικινδυνότητα της απόφασης, είχαν επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει στα χαρτιά σχέδιο για τυχόν εκκένωση  με κλειστές  πόρτες  η διοίκηση εμμένει  στην επικίνδυνη στάση με κλείσιμο ακόμα κα σήμερα των εισόδων  η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση βρήκε χθες το ΠΑΓΝΗ με τις περισσότερες εξόδους κλειδωμένες, οι οποίες τελικά ανοίχθηκαν (μετά τον αρχικό σεισμό), προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ασθενών των τακτικών ιατρείων, επισκεπτών και κάποιων εργαζομένων που κατευθύνονταν φοβισμένοι προς τις εξόδους.

Οι «εκπτώσεις» στα πρωτόκολλα προστασίας αποδεικνύουν ότι προτεραιότητα δεν αποτελούν η ασφάλεια και η υγεία, αλλά η προσπάθεια ελαχιστοποίησης των κρατικών δαπανών η μετατόπιση στην ατομική ευθύνη   Αυτό γίνεται φανερό και στην απουσία αντισεισμικών, αλλά και αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα αλλά τη στέγαση.

  • Να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι πόρτες εισόδου/εξόδου του ΠΑΓΝΗ και ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Να γίνει διεξοδικός έλεγχος για ενδεχόμενες ζημιές σε όλες τις δομές υγείας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα άλλα δημόσια κτήρια.
  • Να ζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση για συντήρηση επισκευή των κτιρίων
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αντισεισμικά έργα και για ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News