Σεισμός στη Κρήτη: Σε εξέλιξη η αυτοψία των μηχανικών στα σχολικά κτίρια - Τι ισχύει για την τηλεκπαίδευση

Κρήτη
Σεισμός στη Κρήτη: Σε εξέλιξη η αυτοψία των μηχανικών στα σχολικά κτίρια - Τι ισχύει για την τηλεκπαίδευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτεραιότητα αυτή την στιγμή έχει η ασφάλεια των μαθητών και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται συζήτηση για απουσίες σε μαθητές», τόνισε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης

Με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών, εξελίσσονται οι διαδικασίες της σχολικής εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, πλην βέβαια του Δήμου Μινώα Πεδιάδος που βρίσκεται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας και δεν μπορεί να ενταχθεί ακόμα – όπως είναι προφανές - σε μια τέτοια συζήτηση.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης, σήμερα Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε να ενημερωθούν οι γονείς και τα παιδία για να δημιουργήσουν κωδικούς στο σύστημα τηλεκπαίδευσης Webex.

«Είμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς και είναι προφανές πως αρκετά παιδιά δεν έχουν κωδικούς. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εφόσον κάποιο σχολείο τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, λειτουργεί πλέον με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης. Ήδη από σήμερα Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν ενέργειες σε αρκετά σχολεία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με την δημιουργία κωδικών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι δάσκαλοι μίλησαν με τα παιδιά, προσπαθώντας να τους υποστηρίξουν και ψυχολογικά».

Όπως τονίζει ο κ. Μπελαδάκης, προτεραιότητα αυτή την στιγμή έχει η ασφάλεια των μαθητών και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται συζήτηση για απουσίες σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία τα οποία ξεκίνησαν σήμερα την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, καθώς αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια τους απέναντι στην συνεχή σεισμική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπελαδάκη, ως αύριο Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου οι σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές και ανάλογα με τους τεχνικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στα σχολικά κτίρια, θα δοθεί η απαραίτητη παράταση αναστολής σε όσα κριθούν ακατάλληλα.

Εικοσιπέντε ομάδες με μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου στον δήμο Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης.

Όπως συμπλήρωσε από το πρωί γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου οι πληγέντες να συνεργαστούν και να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε εγκαταστάσεις κατασκήνωσης κοντά στο Αρκαλοχώρι, σημεία που έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής

Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης από Αρκαλοχώρι: «Τα σχολικά κτίρια έχουν σοβαρές ζημιές»

Στο Αρκαλοχώρι βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλης Καρτσωνάκης, συμμετέχοντας στην αυτοψία των μηχανικών που πραγματοποιείται στα σχολικά κτίρια.

«Τα σχολικά κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές», τονίσε ο κ. Καρτσωνάκης, δίνοντας μια πρώτη εικόνα από την αυτοψία των μηχανικών στο Αρκαλοχώρι.

Οι μηχανικοί θα πραγματοποιούν ελέγχους για τρεις ημέρες ενώ όπως ανέφερε ο κ. Καρτσωνάκης, η συνεχής σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει το έργο τους, καθώς αναγκάζονται να βγαίνουν από τις σχολικές εγκαταστάσεις.

Οι έλεγχοι των μηχανικών θα συνεχιστούν μετά το Αρκαλοχώρι στο Καστέλι, το Θραψανό και σε όλα τα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο από τους ισχυρούς και συνεχείς σεισμούς.

Όσον αφορά την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, ο κ. Καρτσωνάκης με την σειρά του τόνισε πως προτεραιότητα αυτή την ώρα έχει μόνο η ασφάλεια των μαθητών.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, αναστέλλεται η λειτουργία και των Βρεφονηπιακών Σταθμών, των Δημοτικών και Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Ηρακλείου για την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου και την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου.

Αυτοψίες από τα κλιμάκια μηχανικών του Δήμου Ηρακλείου

Συνεχίζονται και την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου οι αυτοψίες από τα κλιμάκια μηχανικών του Δήμου Ηρακλείου σχετικά με την καταλληλόλητα των κτιρίων εντός των διοικητικών του ορίων, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές αποκλειστικά εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται από το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου.

Διευκρινίζεται ότι αυτοψίες από τους μηχανικούς του Δήμου πραγματοποιούνται, σε δημοτικά κτίρια, σε σχολεία όλων των βαθμίδων, σε δημόσια κτίρια όπου έχουν ζητηθεί, σε ζημιές που επηρεάζουν δημόσιους-κοινόχρηστους χώρους καθώς και σε επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα ή τμήματα αυτών.

Οι δημότες του Δήμου Ηρακλείου μπορούν να καλούν για τις παραπάνω περιπτώσεις στα τηλέφωνα 2813409500 και 2813409511 καθ΄ όλη την διάρκεια του 24ώρου ή να στέλνουν e-mail στο [email protected]

Ο Δήμος Ηρακλείου βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΤΕΕ/ΤΑΚ και με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να υπάρξει συνδρομή και στον έλεγχο ιδιωτικών κτιρίων.

Προς το παρόν δεν πραγματοποιούνται αυτοψίες των μηχανικών του Δήμου σε ιδιωτικά κτίρια των οποίων οι ζημιές δεν τα καθιστούν ετοιμόρροπα.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News