Σεισμός στην Κρήτη: Η πρώτη διανυκτέρευση στις σκηνές - Πολλοί προτίμησαν να μείνουν σε πλατείες και αυτοκίνητα

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Η πρώτη διανυκτέρευση στις σκηνές - Πολλοί προτίμησαν να μείνουν σε πλατείες και αυτοκίνητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως πέρασαν την πρώτη βραδιά οι σεισμόπληκτοι μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ

Μέσα στις σκηνές πέρασαν τη νύχτα εκατοντάδες σεισμόπληκτοι τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές μετά τον ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ήταν έτοιμη και μια οργανωμένη βάση φιλοξενίας μέσα στο κλειστό γυμναστήριο των Μελεσών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι από χωριά του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων που επλήγησαν με σφοδρότητα από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Παράλληλα εξασφαλίστηκαν και δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό, επικοινώνησε το απόγευμα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους ενημέρωσε για την άμεση διαθεσιμότητα 90 δωματίων, σε πρώτη φάση, σε ξενοδοχεία της περιοχής, για τις ανάγκες των πληγέντων από τον χθεσινό σεισμό.

Άμεση και πραγματικά συγκλονιστική ήταν, την ίδια ώρα, η ευαισθητοποίηση του κόσμου. Από το πρωί η “Νέα Κρήτη” και ο Όμιλος της “ΚΡΗΤΗ TV” δεχτήκε έναν καταιγισμό τηλεφωνημάτων και ειδοποιήσεων από απλούς πολίτες, οι οποίοι θέλησαν να προσφέρουν απλόχερα τη δική τους στέγη για να μείνουν άνθρωποι που βρέθηκαν στον δρόμο λόγο των σοβαρών ζημιών στις οικίες τους.Δεκάδες άνθρωποι τηλεφωνούσαν στο τηλεφωνικό κέντρο του Ομίλου ή έστελναν e-mail και ρωτούσαν πού μπορούν να απευθυνθούν, προκειμένου να θέσουν στη διάθεση ανθρώπων που βρέθηκαν χωρίς στέγη, τα δικά τους σπίτια.

Πάντως η κατάσταση στα χωριά ήταν δραματική με τους κατοίκους να κινούνται ανάμεσα σε ερείπια και χαλάσματα καθώς παντού υπήρχαν ατοιμόρροπα κτίσματα.

Προτίμησαν να μείνουν στα σπίτια τους

Ένα κύμα αυθόρμητης συμπαράστασης, αγάπης και αλληλεγγύης, που πραγματικά δείχνει το μεγαλείο ψυχής των Κρητικών... Και δε θα μπορούσε, άλλωστε, να ήταν διαφορετικά, βλέποντας κανείς τις πρωτόγνωρες εικόνες με τις σκηνές και τα πρόχειρα καταλύματα, αλλά και οικογένειες, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, τυλιγμένα με κουβέρτες και μπουφάν, να ετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα σε δρόμους, πλατείες και άλλους ανοιχτούς χώρους.

Η πλέον ίσως συγκλονιστική εικόνα, αυτή των κατοίκων που μαζεύτηκαν στο μικρό παρκάκι του ισοπεδωμένου χωριού Κάτω Πουλιές, για να περάσουν το βράδυ σε πλαστικές καρέκλες, με θέα τον έναστρο ουρανό και παρέα ο ένας τον άλλο, όπως και μια τηλεόραση που τοποθέτησαν προκειμένου να ενημερώνονται για τις εξελίξεις.

Δεν είναι οι μόνοι. Και σε άλλα χωριά εκτυλίχθηκε το ίδιο σκηνικό. Αν και τους περίμεναν σκηνές και πιο οργανωμένες υποδομές στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, αρκετοί κάτοικοι προτίμησαν να μείνουν κοντά στα σπίτια τους.Επίσης, αρκετοί κάτοικοι επιλέγουν να παραμείνουν μέσα στα αυτοκίνητά τους, καθώς, όπως αναφέρουν, η συνθήκη εντός της σκηνής δεν είναι βιώσιμη.

Λειτούργησε το ένστικτο της οικογενειακής εστίας και το κριτήριο του φόβου για τυχόν κλοπές, παρά το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ., με διαταγή του αρχηγού της, αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έσπευσε να λάβει από την πρώτη στιγμή αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει, ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και υποστήριξης των κατοίκων».

Εικόνες καταστροφής και απόγνωσης

Εικόνες καταστροφής αντικρίζει κάποιος στα χωριά του δήμου Μινώα Πεδιάδος, με τοίχους να έχουν πέσει και ρωγμές και μεγάλες ζημιές να καθιστούν τα σπίτια επικίνδυνα για κατοίκηση. Με μεγαλύτερη σφοδρότητα από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 ρίχτερ έχουν πληγεί στον δήμο Μινώα Πεδιάδος οι περιοχές Αρκαλοχώρι, Θραψανό, Ζωφόροι, Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Γαλατάς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανόλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς, αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Τεράστια είναι η καταστροφή στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στα Ρουσσοχώρια, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί και σε άλλους ναούς.

Ιδιαίτερα τυχεροί αποδείχτηκαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού, το οποίο υπέστη ζημιές. Όπως αναφέρει το neakriti.gr, μετά τον σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες στις 9:17 π.μ., με επίκεντρο 23 χλμ. ΒΔ της της Άρβης, τα παιδιά πρόλαβαν να μπουν κάτω από τα θρανία.

Κατολισθήσεις βράχων σημειώθηκαν στο Πανόραμα του δήμου Μινώα Πεδιάδας, ενώ αντιμέτωποι με εκτεταμένες ζημιές στην τοιχοποιία πολλών οικοδομημάτων βρίσκονται οι κάτοικοι των Μελεσών στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων. Στη δίνη των ρίχτερ βρέθηκε και το χωριό Πατσίδερος. Ζημιές προκλήθηκαν κυρίως σε παλιά πετρόκτιστα κτήρια, με τους κατοίκους να προσπαθούν να καταγράψουν τις συνέπειες του φονικού σεισμού. Σε πολλά κτήρια προκλήθηκαν ρωγμές και σοβάδες κατέρρευσαν.

Παρελθόν αποτελεί του Γαζέπη ο Μύλος, σύμφωνα με την ανάρτηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νιπιδιτού, που ανάρτησε τη θλιβερή είδηση για το εμβληματικό αυτό κτήριο της περιοχής. Ζημιές υπήρξαν σε παλιές κατά βάση κατοικίες στο Καστέλι, τον Σοκαρά και το Ασήμι του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, ενώ πολλά κτίσματα κρίθηκαν ακατάλληλα στις Μελέσες, ακόμα και στις Αρχάνες!

φωτογραφίες ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News