Ηράκλειο

ΕΛΓΑ: Προσεχώς οι αποζημιώσεις των αμπελουργών για τις ζημιές από τους καύσωνες του Ιουλίου

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις, για να ακολουθήσει η έκδοση και κοινοποίηση των πορισμάτων και φυσικά η καταβολή των αποζημιώσεων -

Μέσα στον Σεπτέμβριο δρομολογούνται οι διαδικασίες για να καταβληθούν εντός του έτους οι αποζημιώσεις των αμπελουργών, που επλήγησαν από τους φετινούς καύσωνες, ενώ έχουν υποβληθεί περισσότερες από 5.500 δηλώσεις ζημιάς από την Κρήτη.

Ο μεγαλύτερος όγκος των ζημιών εντοπίζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Πρόκειται για τις ζημιές των αμπελιών αλλά και άλλων καλλιεργειών, από τους καύσωνες του Ιουλίου και των πρώτων ημερών του φετινού Αυγούστου. Τα στοιχεία αυτά αναγράφονται σε έγγραφο του ΕΛΓΑ προς το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, που έφερε στη δημοσιότητα ο «Αγροτύπος».

Οι διαδικασίες εξατομίκευσης των ζημιών βρίσκονται σε εξέλιξη για τα αμπέλια και εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις, για να ακολουθήσει η έκδοση και κοινοποίηση των πορισμάτων και φυσικά η καταβολή των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ: «Για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές που προξενήθηκαν από τους καύσωνες που σημειώθηκαν τον Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου 2021 κυρίως σε καλλιέργειες αμπελοειδών και υπαίθριων κηπευτικών, μποστάνια αλλά και σε αβοκάντο, στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Ηρακλείου αλλά και στις Π.Ε. Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν συνολικά 579 αναγγελίες και υποβλήθηκαν πλέον των 5.500 δηλώσεις ζημιάς. Ο μεγαλύτερος όγκος των ζημιών βρίσκεται στην Π.Ε. Ηρακλείου και αφορά ζημιές στα αμπελοειδή».

Η εξέλιξη της διαδικασίας - Πού δίνεται προτεραιότητα

Το έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναφέρει για τη διαδικασία που ακολουθείται: «Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, δίνοντας προτεραιότητα στις ευαίσθητες καλλιέργειες (κηπευτικά και μποστάνια).

Επίσης, ολοκληρώθηκε για τα αβοκάντο και συνεχίζεται το έργο των εκτιμήσεων για τα αμπελοειδή, για τα οποία ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές του πρώτου καύσωνα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στα αμπελοειδή για τον δεύτερο καύσωνα, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου 2021. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις οι οποίες, όπως έχει προαναφερθεί, έχουν ξεκινήσει διενεργούνται από κλιμάκιο γεωτεχνικών (23 γεωτεχνικοί) του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ηρακλείου, μόνιμοι και εποχικοί.

Οι δε εποχικοί γεωτεχνικοί, οι οποίοι έχουν στελεχώσει το ανωτέρω Υποκατάστημα, ανέρχονται σε 15 και συνδράμουν στο εκτιμητικό έργο, με σκοπό την έγκαιρη διαδικασία των εκτιμήσεων.

Σημειώνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων, η οποία αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα κατόπιν της επεξεργασίας του αρχείου ΟΣΔΕ 2021 και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων.

Ειδικότερα, πλέον οι αποζημιώσεις ξεκινούν μετά τη συγκομιδή του προϊόντος, δηλαδή στο ίδιο έτος ζημιάς και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες του νέου έτους μετά τη ζημιά, όταν στο παρελθόν έφταναν στους 15-17 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτεία, για πρώτη φορά μετά από 10 ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση του Νόμου 3877/10 και σε εφαρμογή του άρθρου 7, ενίσχυσε τον Ιούλιο του 2020 τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ με 34 εκατομμύρια και χάριν αυτής της χρηματοδότησης επετεύχθη η αποπληρωμή του οφειλόμενου 35% των αποζημιώσεων σε μία δόση, ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ τον Αύγουστο 2020.

Με την αξιοποίηση της ίδιας διάταξης εξασφαλίστηκαν 68,7 εκατομμύρια ευρώ για την καταβολή των αποζημιώσεων στις πληγείσες περιοχές του “Ιανού”, μέσα σε τέσσερις μήνες, τα οποία διετέθησαν από το αποθεματικό του προϋπολογισμού της χώρας, χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ.

Στο τρέχον έτος, 2021, η κυβέρνηση εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από τον τακτικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με την προαναφερθείσα διάταξη.

Και βεβαίως όλα αυτά σκοπό έχουν να τονώσουν την αξιοπιστία του ΕΛΓΑ ως προς τους αγρότες, που είχε χαθεί στο παρελθόν, και παράλληλα να μπορεί ο ΕΛΓΑ να καταβάλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις του, χωρίς να χρειάζονται να καταβάλλονται τμηματικά και μετά από 15 μήνες από τη ζημιά, όπως συνέβαινε στα παρελθόντα έτη», αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια