Σεισμός στην Κρήτη: Η πρώτη δύσκολη νύχτα - Εικόνες και βίντεο από τους πρόχειρους καταυλισμούς

Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Η πρώτη δύσκολη νύχτα - Εικόνες και βίντεο από τους πρόχειρους καταυλισμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογραφίες και βίντεο από τα σημεία που διανυκτερεύουν οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι και τις Μελέσσες

Σε εξέλιξη βρίσκoνται οι προετοιμασίες για την πρώτη διανυκτέρευση των κατοίκων της Κρήτης, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί, το πρωί της Δευτέρας, 27 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό και 36 τραυματίες, εκ των οποίων οκτώ νοσημευόμενοι και αρκετές βλάβες, ζημιές και φθορές σε σπίτια, κτίρια και βασικές υποδομές, όπως τα δίκτυα ύδρευσης.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και μένουν στα οχήματά τους, την ίδια ώρα που οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων ολοκληρώνουν τις εργασίες τους για το στήσιμο των τελευταίων σκηνών, όπου φιλοξενούνται οι πληγέντες από τον Εγκέλαδο κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου.

Σημειώνεται δε πως τριάντα σκηνές έχουν ήδη στηθεί, οι οποίες θα φιλοξενήσουν 280 πληγέντες, ενώ 30 άνθρωποι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία του Τσούτσουρου.

Επίσης, αρκετοί κάτοικοι επιλέγουν να παραμείνουν μέσα στα αυτοκίνητά τους, καθώς, όπως αναφέρουν, η συνθήκη εντός της σκηνής δεν είναι βιώσιμη.

Πριν από λίγο, εκπρόσωποι φορεών φρόντισαν για τη διατροφή τους, ενώ η Περιφέρεια μοίρασε 200 περίπου κουβέρτες.

Παράλληλα, ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην περιοχή, με τους άνδρες να περιπολούν τους δρόμους του Αρκαλοχωρίου, αλλά και των όμορων χωριών, που χτυπήθηκαν από το σεισμό.

Στις Μελέσες

Δεκατέσσερα άτομα φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο των Μελεσών. Πρόκειται για οικογένειες που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται από τη μία στιγμή στην άλλη, από τον ισχυρό σεισμό το πρωί.

Οι άνθρωποι προσπαθούν αυτή την ώρα να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν από όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες. Οι υπεύθυνοι φρόντισαν για το γεύμα τους, όπως και για το πρωινό τους αύριο, Τρίτη.  

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού ήταν επί ποδός για την εγκατάσταση των σκηνών στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Τις εργασίες επιθεώρησε κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή από νωρίς το μεσημέρι.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους εγκαθίστανται σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αύριο αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.«Πήραμε απόφαση  με το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη να στηθούν σκηνές για 2500 ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες που έχουν πληγεί και οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε», τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Υπογράμμισε επίσης ότι: Παρακολουθούμε τη σεισμική ακολουθία και υπάρχει συνεχής έλεγχος από την ομάδα σεισμικού κινδύνου. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο ο οποίος θα μείνει εκτός σπιτιών . θα προφέρουμε στέγη και τροφή ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση.

«Πήραμε απόφαση  με το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη να στηθούν σκηνές για 2500 ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες που έχουν πληγεί και οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε», τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Υπογράμμισε επίσης ότι: Παρακολουθούμε τη σεισμική ακολουθία και υπάρχει συνεχής έλεγχος από την ομάδα σεισμικού κινδύνου. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο ο οποίος θα μείνει εκτός σπιτιών, θα προφέρουμε στέγη και τροφή ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Ενενήντα δωμάτια ξενοδοχείων για τους σεισμόπληκτους

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό, επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους ενημέρωσε για την άμεση διαθεσιμότητα 90 δωματίων, σε πρώτη φάση,  σε ξενοδοχεία της περιοχής, για τις ανάγκες των πληγέντων από τον σημερινό ισχυρό σεισμό στο Ηράκλειο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News