Η «ΝΚ» 20 χρόνια αγωνίζεται για την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης

Ηράκλειο
Η «ΝΚ» 20 χρόνια αγωνίζεται για την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νησί μας βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, οπότε η συνεχής επαγρύπνηση αποτελεί μονόδρομο

Η «ΝΚ» εδώ και πολλά χρόνια, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από τους ειδικούς σεισμολόγους της χώρας, είχε εκκινήσει πρωτοβουλίες για να θωρακιστεί αποτελεσματικά η Κρήτη έναντι της απειλής των σεισμών.

Το νησί μας βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, οπότε η συνεχής επαγρύπνηση αποτελεί μονόδρομο. Παρόλα αυτά οι αρμόδιοι το αγνοούν χαρακτηριστικά - και δυστυχώς και εμείς, όλοι οι Κρητικοί  το ξεχνάμε.

Τα αποτελέσματα τα είδαμε χθες. Βεβαίως, ο σεισμός δεν είναι κάτι που μπορείς να αποφύγεις. Αλλά μπορείς να προετοιμαστείς αποτελεσματικά και να δημιουργήσεις τις αναγκαίες υποδομές, τόσο σε επίπεδο πρόγνωσης και πρόληψης όσο και σε επίπεδο προετοιμασίας τόσο των υποδομών όσο και του πληθυσμού.

Στην Κρήτη υστερούμε... σε όλους αυτούς τους τομείς.

Η «ΝΚ» από πολύ νωρίς, ήδη από την άνοιξη του 2002, είχε φέρει στο φως τις προσπάθειες ενίσχυσης όλων των όψεων της αντισεισμικής «θωράκισης» του νησιού. Και αυτή η θωράκιση ξεκινά από την γνώση και την παρουσία επιστημόνων που μπορούν να προσφέρουν στον τομέα. Για το λόγο αυτό είχαμε προτείνει την δημιουργία έδρας σεισμολογίας στην Κρήτη. Και μάλιστα μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες σεισμολόγους είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στη συνέχεια η «ΝΚ», με αφορμή τον σεισμό του Μαΐου του 2002, επανέφερε την πρόταση για δημιουργία Εργαστηρίου Σεισμολογίας στην Κρήτη. Με τεκμηριωμένο τρόπο κορυφαίοι επιστήμονες σκιαγράφησαν το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Κρήτη ένα Εργαστήριο Σεισμολογίας και τα οφέλη που θα είχε το νησί ως προς την αντισεισμική του θωράκιση και προστασία.

Η υποδοχή της πρότασης της «Ν.Κ.» ήταν ενθουσιώδης από όλες τις πλευρές. Τόσο οι ειδικοί επιστήμονες, όσο και οι τοπικοί φορείς αλλά και ο λαός της Κρήτης, υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη την προοπτική αυτή. Μάλιστα πολλοί δεσμεύτηκαν ότι θα συνεισφέρουν σε μια τέτοια προσπάθεια.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Το Εργαστήρι Σεισμολογίας και Γεωφυσικής του ΤΕΙ Κρήτης (τότε) και πλέον Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ήταν εκείνο που επιφορτίστηκε με το μεγάλο έργο για να συμβάλλει στην μελέτη των σεισμών, ει δυνατόν στην πρόγνωση τους και βεβαίως στην γενικότερη προσπάθεια αντισεισμικής θωράκισης του νησιού.

Αλλά το Εργαστήριο παρέμενε γυμνό και ανοχύρωτο μπροστά στην τιτάνια δύναμη του Εγκέλαδου. Κι αυτό διότι οι αρμόδιοι ουδέποτε θέλησαν να προσφέρουν τα αναγκαία κονδύλια για την ενίσχυση του στον βαθμό που απαιτεί το δύσκολο έργο του. Με αφορμή το νέο «ξύπνημα» του Εγκέλαδου τον Ιανουάριο του 2006, η «Ν.Κ.» επανάφερε στο προσκήνιο την ανάγκη της επιστημονικής «θωράκισης» του νησιού και ανέλαβε πρωτοβουλία για μια καμπάνια να πειστεί η κεντρική διοίκηση να συμπεριλάβει το Εργαστήριο στην εθνική υποδομή, ώστε να χρηματοδοτείται από κεντρικούς πόρους και να μπορεί να προσφέρει έργο.

Η «ΝΚ» συνεχίζει και σήμερα να παλεύει για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού, που πλέον φαίνεται να είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Και η εκκίνηση πάντα είναι το γνωστικό πεδίο.

Υποδομές και κατοικίες

Τα χωριά του νησιού αλλά και οι περισσότερες συνοικίες των πόλεων, είναι γεμάτα με πεπαλαιωμένα σπίτια τα οποία δεν υπακούν σε κανέναν αντισεισμικό κανονισμό και δεν έχει γίνει ποτέ κάποια σοβαρή μελέτη ενίσχυσης και αποκατάστασης τους, ώστε να αντέχουν περισσότερα στην καταπόνηση των ρίχτερ.

Τα σχολικά κτίρια - γεγονός που έχει επισημανθεί πολλές φορές, ακόμη και από την συνδικαλιστική οργάνωση των οικοδόμων - είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις εντελώς ανεπαρκή να δεχτούν αυξημένες πιέσεις από τους σεισμούς.

Στις κατευθύνσεις αυτές θα πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι. Και οι τοπικές αρχές πρέπει παράλληλα να προετοιμάσουν τον πληθυσμό της Κρήτης για τυχόν επισκέψεις του Εγκέλαδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News