Δήμος Μινώα Πεδιάδος - Εβδομάδα Κινητικότητας: Πώς το ποδήλατο φτιάχνει τη διάθεση

Κρήτη
Δήμος Μινώα Πεδιάδος - Εβδομάδα Κινητικότητας: Πώς το ποδήλατο φτιάχνει τη διάθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας

Η αλλαγή τρόπου ζωής και συνηθειών σε πολλές απόψεις της καθημερινότητάς μας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ και οι μετακινήσεις είναι από τους τομείς εκείνους όπου η αλλαγή μοιάζει επιβεβλημένη. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται ο ευρωπαϊκός θεσμός της “Εβδομάδας Κινητικότητας”, ο οποίος διοργανώθηκε φέτος με επιτυχία και στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Ο Δήμος, σε συνεργασία με τον ΔΟΑΤΑΠ του Δήμου, με τοπικούς φορείς, γυμναστές και δασκάλους και φυσικά με την ενεργή συμμετοχή παιδιών απ’ όλο τον Δήμο, μετείχε για πρώτη φορά στον ιστορικό αυτό ευρωπαϊκό θεσμό, που γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2002. Σκοπός του θεσμού είναι η ανάδειξη βιώσιμων τρόπων κίνησης, τρόπων που δεν επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον. Με τον θεσμό γνωστοποιούνται εναλλακτικοί και πιο ευχάριστοι τρόποι μετακίνησης - φιλικοί προς το περιβάλλον. Παράλληλα, όμως, προάγονται με τον πιο επίσημο αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστικό τρόπο αξίες, συναισθήματα και δράσεις που έχουν ξεχαστεί ή αντικατασταθεί, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η σημασία της οδικής ασφάλειας, η αγάπη προς τη φύση και το περιβάλλον, η χαρά που προσφέρει η κίνηση ή μια απλή βόλτα στη φύση αποτελούν μερικά τέτοια παραδείγματα, που επανέρχονται στον νου, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

«Ο Δήμος με τη συμμετοχή του στον συγκεκριμένο θεσμό προσπαθεί να συμβάλλει στην προβολή της βιώσιμης κινητικότητας και στα πλεονεκτήματα αυτής. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκαν σχετικές εκδηλώσεις με ομιλίες και αντίστοιχες δράσεις, όπου πληροφορηθήκαμε για σημαντικά θέματα, όπως για την οδική ασφάλεια και τη συμβολή της κίνησης στην ανθρώπινη υγεία. Κατά τη διάρκεια των δράσεων, βάψαμε διαβάσεις με έντονες διχρωμίες, ώστε οι οδηγοί να προσέχουν περισσότερο, να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς. Ακόμα, προχωρήσαμε σε δωρεές ποδηλάτων στα σχολεία. Σκοπός μας είναι να καθιερώσουμε τη διοργάνωση του θεσμού αυτού στον Δήμο μας, πραγματοποιώντας τον κάθε χρόνο», τόνισε στη “Νέα Κρήτη” ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης.

Από την πλευρά της, η Μαρία Σκουλούδη, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστελίου, μιλώντας στη “Ν.Κ.” ανέφερε: «Συμμετέχουμε και εμείς στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Πρωταρχικό μας μέλημα να δείξουμε στα παιδιά ότι μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη το αυτοκίνητο, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με πιο φιλικά μέσα προς το περιβάλλον, όπως με το ποδήλατο. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά γυμνάζουμε παράλληλα ψυχή και σώμα».

Ο Αδάμ Δαμιανάκης, πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Δήμου Μινώα Πεδιάδας, μας πληροφόρησε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στη “Ν.Κ.”: «Η Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας, με σλόγκαν “είμαστε υγιείς κι ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα”, ξεκίνησε στον Δήμο μας - που συμμετέχει για πρώτη φορά στην εν λόγω διοργάνωση, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου με μία σειρά από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν καθημερινά μέχρι και την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου. Οι δράσεις έλαβαν χώρα σ’ όλο τον Δήμο. Την πρώτη ημέρα, παιδιά από τα σχολεία του Δήμου δημιούργησαν ζωγραφιές με θέμα “Ζωγραφίζοντας μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα”, ενώ, παράλληλα, πρότειναν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Επίσης, τη Δευτέρα 20 του μήνα, παιδιά του Δήμου πληροφορήθηκαν από τη δασκάλα Στέλλα Τσακλίδου, στη Σακορράφειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστελίου, πώς να κυκλοφορούν με ασφάλεια, και κατόπιν κατασκεύασαν ζωγραφιές συναφείς με τη δράση. Οι δημιουργίες των παιδιών θα μαζευτούν από τους υπευθύνους των δράσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στο προαύλιο του ΕΠΑ.Λ. Αρκαλοχωρίου, με θέμα την οδική ασφάλεια. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιάννης Λιονάκης, πρόεδρος του ΕΣΥΠΡΟΤΑ, η τοπογράφος-ερευνήτρια Μαρία Σίτη, καθώς και ο διευθυντής του ΕΠΑ.Λ., Μανόλης Καγιαμπάκης. Οι δράσεις κορυφώθηκαν την Τετάρτη 22 του μήνα, όπου τα παιδιά έμαθαν - στην πλατεία “Μεϊντάνι” στο Καστέλι, με διαδραστικούς τρόπους για την ποδηλατική από τον γυμναστή Γρηγόρη Παπακανδεράκη και χόρεψαν με τη Λίτσα Τέκου, Zumba’ s instructor. Μάλιστα, την Κυριακή 26 του μήνα (σ.σ. χθες) θα πραγματοποιηθεί μία παρομοίως “κινητική” εκδήλωση - συνδιοργάνωση των όμορων Δήμων Οροπεδίου Λασιθίου και Μινώα Πεδιάδας: “Η μινωική διαδρομή”, που αποτελεί ορειβατική πεζοπορία 8 χλμ. Η διαδρομή - που πραγματοποιείται για 13η συνεχόμενη χρονιά - θα ξεκινήσει τις πρωινές ώρες από την αρχαιά Λύκτο και θα λήξει στο Ψυχρό».

Το ποδήλατο... φτιάχνει τη διάθεση

Η “Νέα Κρήτη” συνομίλησε με τον κ. Γρηγόρη Παπακανδεράκη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, ο οποίος την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου “μύησε” τα παιδιά του Δήμου στη “μαγεία” της ποδηλασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Εβδομάδα Κινητικότητας γιορτάζεται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και έχει ως στόχο να δείξει εναλλακτικές μορφές κίνησης. Η Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου είναι η Ευρωπαϊκή Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Θα μάθουμε στα παιδιά για την αγωνιστική ποδηλασία, αλλά και για τρόπους ποδηλασίας με ασφάλεια. Λόγω πανδημίας, παρατηρήθηκε αναβίωση στην ποδηλασία· το ποδήλατο έδωσε σε πολλούς λύση, που είχαν ανάγκη να βγουν λίγο έξω - εν καιρώ καραντίνας - με ασφάλεια, χωρίς πολλές επαφές.

Η ποδηλασία βοηθάει την ψυχική υγεία· όσο κάνουμε ποδήλατο, το σώμα παράγει την ορμόνη ενδορφίνη - την ορμόνη της χαράς - φτιάχνοντας την ψυχολογική διάθεση. Εξάλλου, με το ποδήλατο βγαίνουμε έξω με κάποιον φίλο ή χωρίς, είμαστε στη φύση, κάτι που σίγουρα φτιάχνει τη διάθεση. Όσον αφορά στη σωματική υγεία, η ποδηλασία προσφέρει ενδυνάμωση γενικώς στο μυϊκό-μυοσκελετικό σύστημα, όπως και στον πιο σημαντικό μυ, την καρδιά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News