Aλλάζει όψη το λιμάνι Χερσονήσου – Οι ανακοινώσεις Γ. Πλακιωτάκη

Ηράκλειο
Aλλάζει όψη το λιμάνι Χερσονήσου – Οι ανακοινώσεις Γ. Πλακιωτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εμβληματική ανάπλαση, ύψους 5 εκατ. ευρώ, σε λιμενική και χερσαία ζώνη της Χερσονήσου ανακοίνωσε ο υπ. Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, που εξήγγειλε επίσης έργα 6 εκατ. ευρώ στο λιμάνι Αγ. Νικολάου

Χρόνια και για την ακρίβεια δεκαετίες, περιμένουν φορείς και τοπική κοινωνία να αλλάξει όψη η λιμενική και χερσαία ζώνη στη Χερσόνησο. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, έφτασε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου για να προχωρήσει, με τη χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μια σύνθετη ανάπλαση που θα αναβαθμίσει άρδην την εικόνα στο παραλιακό κομμάτι του λιμένα Χερσονήσου.Τη δρομολόγηση του εμβληματικού έργου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Χερσονήσου, ενώ λίγες ώρες αργότερα, από το Επιμελητήριο Λασιθίου, ο ίδιος εξήγγειλε τη δρομολόγηση σημαντικών έργων ύψους 6 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση κομβικών υποδομών στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

Ακολουθούν σήμερα οι επισκέψεις και αντίστοιχες ανακοινώσεις τοπικών προγραμμάτων έργων σε Σητεία, Ιεράπετρα και Μακρύ Γιαλό, ενώ ο Λασιθιώτης υπουργός προανήγγειλε ότι θα επιστρέψει τον Οκτώβριο για να εξαγγείλει παρεμβάσεις στις λιμενικές υποδομές στη δυτική Κρήτη.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της διήμερης περιοδείας του Γιάννη Πλακιωτάκη στην ανατολική Κρήτη, στο επίκεντρο βρέθηκε και το φλέγον θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου. Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση ή είδηση, ωστόσο ο υπουργός σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το θέμα και το υπουργείο εξετάζει με θετική διάθεση την ένταξη στο μέτρο και νέων ΚΑΔ, ώστε να διευρυνθεί η γκάμα των ωφελούμενων επαγγελματιών.

Οι ανακοινώσεις στη Χερσόνησο

Αναλυτικότερα, με τις επίσημες ανακοινώσεις για τη δρομολόγηση ενός εμβληματικού έργου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία του λιμένα ενισχύοντας δυναμικά τις υποδομές του, έφτασε χθες το πρωί στη Χερσόνησο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χερσονήσου, ο Λασιθιώτης υπουργός, πλαισιωμένος από τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλη Κουτουλάκη και στελέχη του υπουργείου, παρουσίασε στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων το πλάνο του ΥΝΑΝΠ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Χερσονήσου, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι πρόκειται για διασφαλισμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης, το πλάνο προβλέπει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον λιμένα Χερσονήσου, μιας περιοχής που θεωρείται από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, το οποίο προβλέπει παρεμβάσεις σε υποδομές που θα το καθιστούν όχι μόνο λειτουργικό, αλλά θα αναδεικνύουν σημαντικά τμήματά του, όπως ο Ρωμαϊκός Μόλος.

«Οι παρεμβάσεις αυτές», πρόσθεσε, «όχι μόνο ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες, αλλά δημιουργούν και νέες, αυξάνοντας σημαντικά τις θέσεις απασχόλησης.

Αυτό το έργο ήταν απαραίτητο για τον Δήμο Χερσονήσου. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης, υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, δίνοντας “σάρκα και οστά” στην αναπτυξιακή διάσταση, διότι δεν υπήρχε. Θεσμοθετήσαμε τον νόμο, την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, κυρίως όμως - και αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία - εξασφαλίσαμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για δύο συγκεκριμένα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, εξηγώντας ότι αυτά τα χρήματα εξασφαλίστηκαν για ακτοπλοϊκές συνδέσεις και λιμάνια.

«Με τον τρόπο αυτό επιλύουμε θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με ποιοτικές συνδέσεις, αλλά και με την αναβάθμιση των σύγχρονων και ασφαλών λιμενικών υποδομών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγο για ένα έργο σταθμό στη Χερσόνησο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε: «Έχουμε διασφαλίσει για το σύνολο της χώρας 175 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση λιμενικών υποδομών στα νησιά μας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση και στην ανάπτυξη της νησιωτικότητας. Μην ξεχνάμε ότι στα νησιά μας κατοικεί το 15% του πληθυσμού της χώρας. Εμείς θέλουμε να παραμείνουν οι νησιώτες στον τόπο τους, θέλουμε να αναπτυχθούν οι νησιωτικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στα εργαλεία που θεσμοθετήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, το πρόγραμμα “Νέαρχος”, αλλά και τη συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Την ικανοποίησή του για τη «γενναία», όπως τη χαρακτήρισε, χρηματοδότηση εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Όπως σημείωσε, με τα 5 εκατ. ευρώ θα πάρει “σάρκα και οστά” μια οραματική παρέμβαση σύνθετης ανάπλασης στο θαλάσσιο μέτωπο του λιμένα Χερσονήσου, ενώ θα γίνουν κατόπιν και ήπιες παρεμβάσεις στη νήσο της Ντίας.

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Χερσονήσου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανόλης Κουτουλάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μπάτσης, Κώστας Αναστασάκης, Μανόλης Καλαϊτζάκης, Γιώργος Μπαγουράκης, Κώστας Ζαχαριουδάκης και Μανόλης Ανυφαντάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου Κώστας Παρλαμάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Χειρακάκης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Πλακιωτάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στον Δήμο Χερσονήσου, επισκέφτηκε το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, όπου ξεναγήθηκε και στον αρχαιολογικό χώρο του Καστρίου στον λιμένα Χερσονήσου.

Έργα 6 εκατ. ευρώ στο λιμάνι Αγ. Νικολάου

«Δίνουμε λύσεις σε δύο πολύ καίρια ζητήματα που αφορούν και τον Άγιο Νικόλαο: στην αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, και τις επαρκείς και ποιοτικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις», ανέφερε ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «η συγκεκριμένη παρέμβαση στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, θα το ενισχύσει, θα το κάνει πιο λειτουργικό, πιο ασφαλές και για περαιτέρω επαρκείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις, διευκολύνοντας και τον τομέα της κρουαζιέρας».

Σήμερα, στις 10 το πρωί, ο κ. Πλακιωτάκης θα επισκεφτεί το Δημαρχείο Ιεράπετρας, στη 1 μ.μ. τον λιμένα Μακρύ Γιαλού και στις 5 μ.μ. το Δημαρχείο Σητείας, παρουσιάζοντας τα τοπικά προγράμματα έργων.

Επίσκεψη του γ.γ. Νησιωτικής Πολιτικής στον ΟΛΗ

Στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου βρέθηκε χθες ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, «θερμή υπήρξε η υποδοχή από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μηνά Παπαδάκη και από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΛΗ κ. Ιωάννη Βαρδαβά, όπου καλωσόρισαν τον Ηρακλειώτη γενικό γραμματέα.

Τον γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανόλη Κουτουλάκη συνόδευαν ο κ. Γλυνός, διευθυντής Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του υπουργείου, καθώς και η κ. Χατζηαντωνίου της Διεύθυνσης Λιμενικής Πολιτικής.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επιπλέον ο κεντρικός λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Ευθύμιος Δουβής, o διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας κ. Ν. Καμπάνης και διευθυντές των Υπηρεσιών του ΟΛΗ, καθώς και μέλη του Δ.Σ., κατά την οποία συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος του λιμένος Ηρακλείου, και στα οποία υπήρξε έκδηλη η πρόθεση του γενικού γραμματέα στην υποστήριξη μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και αναπτυξιακής πορείας του λιμένος Ηρακλείου και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του στην παγκόσμια αγορά.

Με την υπόσχεση ότι η αναπτυξιακή πορεία τόσο του λιμένος Ηρακλείου αλλά και των νησιών αποτελεί πρόκληση για την ηγεσία του υπουργείου και ότι θα είναι άμεση η ανταπόκριση, έκλεισε η συνάντηση μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα εγκαρδιότητας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News