Εκλογές - Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Ποιοι θα είναι υποψήφιοι - Οι συμμαχίες και οι εκπλήξεις

Κρήτη
Εκλογές - Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Ποιοι θα είναι υποψήφιοι - Οι συμμαχίες και οι εκπλήξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου θα έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία - Αυτοί είναι οι βασικοί υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές

Οι εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου βρίσκονται προ των πυλών. Σε λιγότερο από ένα μήνα, το Εργατικό Κέντρο θα ανοίξει τις κάλπες του, με σκοπό οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων να επιλέξουν τον επικεφαλής. Μέχρι και αυτή τη χρονική στιγμή, οι υποψήφιοι πέραν του Στέλιου Βοργιά που έχει δημόσια υποστηρίξει πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, το neakriti.gr αποκαλύπτει τον δεύτερο υποψήφιο που θα καταθέσει δικό του ψηφοδέλτιο, διεκδικώντας την προεδρία κόντρα στον Στέλιο Βοργιά.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου θα έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία. Η πανδημία άνοιξε πολλά μέτωπα, από τη διαχείριση των ασθενών στα νοσοκομεία, μέχρι και τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες έχουν αλλάξει άρδην. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων υπό την απειλή της ανεργίας και της ανασφάλειας κατά την περίοδο της ύφεσης και της υγειονομικής κρίσης, αναγκάστηκε είτε να μπει σε καθεστώς αναστολής εργασίας είτε σε εργασιακά προγράμματα. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε σημαντικά, απόρροια των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και της μεγάλης και παρατεταμένης ύφεσης, που με τη σειρά της επηρέασε αρνητικά τα κίνητρα απασχόλησης.

Οι δύο υποψηφιότητες

Μέχρι και τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο μόνος υποψήφιος που έχει εκδηλώσει δημόσια  το ενδιαφέρον του να κατέβει εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου είναι ο Στέλιος Βοργιάς. Ο Στέλιος Βοργιάς είναι άνθρωπος του Εργατικού Κέντρου. Εκλέγεται από το 2014 Πρόεδρος και σίγουρα η γνώμη του είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς έζησε τον εργασιακό παλμό τόσο την περίοδο των πέτρινων χρόνων της οικονομικής κρίσης όσο και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Ο ίδιος μέσα από δήλωσή του υποστήριξε πως αισθάνεται «μεγάλη τιμή και χαρά» που θα υποστηρίξει γι΄ άλλη μια φορά την παράταξή του (Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων) για να αναλάβει ο ίδιος το χρίσμα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου. Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είμαι αισθητά ικανοποιημένος που θα είμαι επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων». Χαίρομαι που οι συνάδελφοι των υπόλοιπων εργατικών σωματείων με εξέλεξαν. Το διακύβευμα είναι ένα και ενιαίο. Και πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι στις εργασιακές πολιτικές της κυβέρνησης που θίγουν τα εργατικά συμφέροντα. Γι’ αυτό προσωπικά καλώ κάθε αντιπρόσωπο και εργαζόμενο να στηρίξει την παράταξη μας. Ψήφο στην παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας Εργαζομένων σημαίνει στήριξη στον εργάτη».

Μάλιστα η συμβολή του και στην ένταξη περισσοτέρων περισσότερων εργατικών σωματείων είναι καθοριστικής σημασίας.  Αυτό διαμηνύει και η παρέμβαση του γραμματέα του Σωματείου Ναυαγοσωστών Νομού Ηρακλείου και εκπρόσωπου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νίκου Κοκολάκη  ο οποίος υποστήριξε πως η προσπάθεια του Στέλιου Βοργιά να εντάξει το Σωματείο Ναυαγοσωστών στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου ήταν σημαντική.

«Το μοναδικό θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των ναυαγοσωστών σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι το  Σωματείο Ναυαγοσωστών του ν. Ηρακλείου.  Εμείς ως Σωματείο έχουμε την υποχρέωση να υποστηρίξουμε πως ο Στέλιος Βοργιάς μας βοήθησε σε σημαντικό βαθμό όσον αφορά τη σύστασή μας. Από την πρώτη στιγμή, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς αγκάλιασε την προσπάθειά μας και πλέον είμαστε ένα σωματείο που εκπροσωπεί τους ναυαγοσώστες όχι μόνο του Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Χαιρετίζουμε την εκ νέου την υποψηφιότητα του Στέλιου Βοργιά στην ηγεσία του Εργατικού Κέντρου και θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να κάνουμε ένα πιο μαζικό Εργατικό Κέντρο με περισσότερα εργατικά σωματεία προασπίζοντας πάντα τα δίκαια και αναφαίρετα εργατικά δικαιώματα εν συνόλω των εργαζομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης.

Δεύτερη υποψηφιότητα

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννης Γωνιανάκης θα είναι η δεύτερη υποψηφιότητα για την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου. Τόσο ο Γιάννης Γωνιανάκης όσο και ο Στέλιος Βοργιάς είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στις εκλογές του 2018, έτος που σύμφωνα με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, η χώρα βγήκε από την σκληρή επιτροπεία.

Ο Γιάννης Γωνιανάκης εκπροσωπεί τους οικοδόμους. Είναι ένα σωματείο πληγωμένο από την υγειονομική κρίση και ιδιαιτέρως την περίοδο του δεύτερου λοκντάουν. Οι οικοδόμοι δεν έλαβαν την αποζημίωση που διεκδικούσαν, καθώς η κυβέρνηση θεώρησε πως μπορούν να εργαστούν. Η φωνή του Γωνιανάκη ήταν ηχηρή και πάλεψε για το δίκαιο των εργαζομένων του κατασκευαστικού κλάδου. Ο ίδιος, μέσα από το neakriti.gr, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η παράταξή του (Δημοκρατική  Αγωνιστική  Συνεργασία) τον επέλεξε για επικεφαλής της παράταξης, ενώ υποστήριξε πως η νυν ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου ακολούθησε πιστά τόσο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και την τωρινή κυβέρνηση αψηφώντας τα αληθινά συμφέροντα των εργαζομένων.

«Θα είμαι στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου ως επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία». Θεωρώ χρέος μας να καταγγείλουμε τα κακώς κείμενα που οι αντεργατικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. επέβαλαν στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η απραξία της σημερινής ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου. Η τωρινή ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου υποστήριξε με τον πιο εμφανή τρόπο την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Εμείς εκπροσωπούμε τον εργάτη και τον εργαζόμενο με σημείο αναφοράς τους αγώνες μας».

N. Κοκολάκης: «Θα εργαστούμε για το καλό των εργαζομένων»

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης. Ο κ. Κοκολάκης μιλώντας στο neakriti.gr έκανε σαφές πως προέρχεται από την ίδια παράταξη με τον κ. Βοργιά και το στοιχείο που  τους ενώνει το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι δύο για τα εργασιακά ζητήματα.

«Τον Στέλιο τον Βοργιά τον γνωρίζω αρκετά χρόνια. Μας ενώνει το ενδιαφέρον που έχουμε επιδείξει για τα εργασιακά προβλήματα του τόπου. Στις 20 Οκτωβρίου, θα έχουμε Εκλογοαπολογιστική και εμείς ως Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα αναδείξουμε τα κακώς κείμενα και με προτάσεις θα προσπαθήσουμε να πάμε το Εργατικό Κέντρο όσο γίνεται πιο ψηλά».

Αξίζει να αναφερθεί πως η στάση του κ. Κοκολάκη αποκτάει ιδιαίτερο βάρος εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αντιπροσώπων που έχει το Σωματείο. Το Σωματείο έχει ένα αξιοσημείωτο αριθμό ανθρώπων και η στήριξη του ενός ή του άλλου υποψηφίου από την ηγεσία του Σωματείου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον επόμενο πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News