Ηράκλειο: Πράσινο φως για έργα αποκατάστασης από την ιχθυόσκαλα μέχρι και το Λιμενικό περίπτερο

Κρήτη
Ηράκλειο: Πράσινο φως για έργα αποκατάστασης από την ιχθυόσκαλα μέχρι και το Λιμενικό περίπτερο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Ηρακλείου τίθεται η αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών από την θάλασσα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, στην ευάλωτη περιοχή της ενετικής οχύρωσης του Ηρακλείου

Χθες, Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, υπεγράφη η σύμβαση για την ένταξη του έργου στερέωσης και αποκατάστασης του παραθαλάσσιου τμήματος των ενετικών τειχών στο ΕΣΠΑ.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Ηρακλείου τίθεται η αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών από την θάλασσα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, στην ευάλωτη περιοχή της ενετικής οχύρωσης του Ηρακλείου. Ειδικότερα, πρόκειται για την παραθαλάσσια περιοχή από την ιχθυόσκαλα μέχρι και το Λιμενικό περίπτερο στον κόλπο του Δερματά.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς και το υπουργείο Ναυτιλίας. Με την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ, ξεπεράστηκε και ο μεγάλος σκόπελος της χρηματοδότησης.

Το έργο αποκατάστασης έχει χωριστεί μάλιστα σε τρία υποέργα, εκ των οποίων το βασικό αφορά στις εργασίες στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και προστασίας του παραθαλάσσιου τείχους, ενώ τα άλλα δύο υποέργα αφορούν σε αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Τα τρία υποέργα

  • “Στερέωση και στατική αποκατάσταση του παραθαλάσσιου τμήματος των ενετικών τειχών Ηρακλείου”, π/υ 1.920.000,00 ευρώ. Αφορά σε εργασίες στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης, καθώς και μέτρα προστασίας που θα ληφθούν για τη στατική αποκατάσταση του παράκτιου ενετικού τείχους από την περιοχή της ιχθυόσκαλας (αρχή του μόλου) μέχρι το Λιμενικό Περίπτερο, όπως: α) αντιμετώπιση τοπικών και εκτεταμένων καταρρεύσεων του παραθαλάσσιου τείχους, β) αντιμετώπιση της αποδιοργάνωσης της τοιχοποιίας, γ) απομάκρυνση μεταλλικών στοιχείων και αποχετεύσεων, δ) αρμολογήματα και ενέματα, ε) κατασκευή και επισκευή της βάση του τείχους για την αντιμετώπιση των υποσκαφών από τον κυματισμό και στ) καθαρισμός του τείχους.
  •  “Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων”. Περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες: α) λεπτομερής αποτύπωση από αέρος και υποβρυχίως της περιοχής των επεμβάσεων, β) ανέλκυση από την ίδια περιοχή των λιθοπλίνθων που έχουν καταπέσει από το τείχος, που μετά από συντήρησή τους (αφαλάτωση, κ.λπ.) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου για τις επιδιορθώσεις του τείχους, γ) ανελκύσεις αντικειμένων από την περιοχή του κόλπου Δερματά και Μπεντενάκι ή από άλλο σημείο κατά μήκος των παράκτιων τειχών.
  • “Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες της ΕΦΑΗ”. Στο υποέργο αυτό περιλαμβάνεται το μνημόνιο με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που θα είναι υπεύθυνη για την αρχαιολογική παρακολούθηση του έργου.

Όπως γνωστοποιήθηκε, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020” του έργου της “στερέωσης και στατικής αποκατάστασης του παραθαλάσσιου τμήματος των ενετικών τειχών Ηρακλείου”. Το έργο εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας “Βιώσιμη ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη”, έχει προϋπολογισμό 2.062.500 ευρώ, φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ηρακλείου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Αντικείμενο του έργου είναι η στερέωση, η συντήρηση, η αποκατάσταση, καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας για τη στατική αποκατάσταση του παράκτιου ενετικού τείχους από την περιοχή της ιχθυόσκαλας (αρχή του μόλου) μέχρι το Λιμενικό Περίπτερο. Το τμήμα αυτό του παράκτιου τείχους δεν έχει μέχρι σήμερα αποκατασταθεί από τη διάβρωση και οι βλάβες που παρατηρούνται έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται: τοπικές καταρρεύσεις της λιθεπένδυσης, υποσκαφές του τείχους ή του τείχους ποδός, λόγω της δράσεως του κυματισμού, και αποσάθρωση των λίθων και κονιαμάτων.

Τι είχε προηγηθεί

Η χθεσινή υπογραφή της ένταξης στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο ΠΕΠ Κρήτης του έργου “στερέωσης και στατικής αποκατάσταση του παραθαλάσσιου τμήματος των ενετικών τειχών Ηρακλείου” έρχεται να προστεθεί σε άλλα δύο ανάλογα έργα για τη στερέωση-αποκατάσταση των τειχών που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, είχαν ενταχθεί πέρυσι στο Ε.Π. “Κρήτη 2014-2020” δύο σημαντικά έργα, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ):

  • “Διαμόρφωση-αποκατάσταση διαδρομής του ισόπεδου τμήματος της Ενετικής Οχύρωσης Ηρακλείου”, με προϋπολογισμό 4.173.905,60 ευρώ και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ηρακλείου. Αντικείμενο του πρώτο έργου είναι η δημιουργία μίας γραμμικής πορείας στο ισόπεδο τμήμα των ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου. Η περιοχή παρέμβασης ξεκινάει από τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα έως τον Προμαχώνα Βιτούρι.
  • “Στερέωση-αποκατάσταση Ενετικών Τειχών Ηρακλείου του ανατολικού ευθύγραμμου τμήματος και Orecchione Sabbionara και στοά Πύλης Sabbionara”, με προϋπολογισμό 1.198.822,36 ευρώ και φορέα υλοποίησης το υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο περιλαμβάνει τη στερέωση και αποκατάσταση του τμήματος των ενετικών τειχών Ηρακλείου στην ανατολική πλευρά του Προμαχώνα Sabbionara με το αντίστοιχο Orecchione. Περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, το οποίο έχει υποστεί βλάβες που οφείλονται στις αυξημένες ωθήσεις των γαιών και τα χαμηλά μηχανικά χαρακτηριστικά της λιθοδομής με την κατά τόπους κακή δόμηση, τη θραύση και έντονη αποδιοργάνωση της λιθεπένδυσης με έκπλυση του κονιάματος και τη διείσδυση παρασιτικής βλάστησης στις περιοχές των ρωγμών.

(Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News