Στη Κρήτη ο Γ. Πλακιωτάκης - Αυτά είναι τα έργα που προωθούνται

Ηράκλειο
Στη Κρήτη ο Γ. Πλακιωτάκης - Αυτά είναι τα έργα που προωθούνται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λασιθιώτης υπουργός και βουλευτής θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη με βασική ατζέντα τα τοπικά προγράμματα έργων σε όλες αυτές τις περιοχές, ενώ πέρα από τις επαφές και τις συσκέψεις, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και αυτοψίες σε λιμενικές εγκαταστάσεις.

Το πλάνο και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης σημαντικών αναπτυξιακών έργων στον δήμο Χερσονήσου (όπου είναι στα σκαριά μια πολύπλευρη ριζική αναμόρφωση του λιμένα Χερσονήσου και της χερσαίας ζώνης), όπως επίσης και στα μεγάλα παραλιακά αστικά κέντρα του νομού Λασιθίου (Άγιο Νικόλαο, Σητεία, Ιεράπετρα, Μακρύ Γιαλό), θα τεθούν επί τάπητος σήμερα και αύριο, κατά τη διήμερη περιοδεία του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο Λασιθιώτης υπουργός και βουλευτής θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη με βασική ατζέντα τα τοπικά προγράμματα έργων σε όλες αυτές τις περιοχές, ενώ πέρα από τις επαφές και τις συσκέψεις, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και αυτοψίες σε λιμενικές εγκαταστάσεις.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε, στην Κρήτη θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανόλη Κουτουλάκη, προκειμένου να παρουσιάσει στους τοπικούς φορείς το πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων του υπουργείου για Ηράκλειο και Λασίθι.

Ο υπουργός θα ανοίξει τη διήμερη επίσκεψή του από το Δημαρχείο Χερσονήσου, όπου και αναμένεται στις 11:30 σήμερα το πρωί. Στη 1 μ.μ. θα επισκεφτεί τον λιμένα Χερσονήσου και το Β’ Λιμενικό Τμήμα, ενώ θα ακολουθήσει παράθεση γεύματος.

Στο πλαίσιο της υπουργικής επίσκεψης, η οποία περιλαμβάνει και επιτόπια αυτοψία στο λιμάνι Χερσονήσου, αναμένεται να συζητηθούν κρίσιμα σημεία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος έργων, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσής τους.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, δήλωσε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως την άμεση ανταπόκριση του ΥΝΑΝΠ μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ίδιου και του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου, Κώστα Παρλαμά, στον Πειραιά, που είχε ως στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του παράκτιου μετώπου του λιμένα Χερσονήσου.

Κατά την προ ημερών επίσκεψή τους στο υπουργείο, ο δήμαρχος Χερσονήσου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το δρομολογούμενο αναπτυξιακό έργο με τα εκτιμώμενα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του, ενώ παράλληλα παρατέθηκαν και τα οικονομικά στοιχεία του σχεδιασμού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είχε εκφράσει τότε την πλήρη ικανοποίησή του ως προς τον σχεδιασμό των αναφερόμενων έργων, τονίζοντας ότι συμβαδίζει με τον στρατηγικό τομεακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του λιμενικού συστήματος, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ενώ δεσμεύτηκε να εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου.

Θυμίζουμε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου επικεντρώνεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η ολοκληρωμένη παρέμβαση αναβάθμισης λειτουργικότητας χερσαίας και λιμενικής ζώνης στον λιμένα Χερσονήσου, με κυριότερα τα έργα: α) Ανάπλασης, αντιδιαβρωτικής προστασίας της χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου και προστασίας λιμένα έναντι προσάμμωσης, και β) Κατασκευής νέου προσήνεμου μόλου, επέκτασης της χερσαίας λιμενικής ζώνης Χερσονήσου και εκσυγχρονισμού-ανάπλασης των υφιστάμενων λιμενικών έργων. Ο δεύτερος άξονας είναι η αξιοποίηση “ορφανών” λιμενικών εγκαταστάσεων εντός χωρικής αρμοδιότητας Δήμου Χερσονήσου.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση αναβάθμισης λειτουργικότητας χερσαίας και λιμενικής ζώνης στον λιμένα Χερσονήσου με τα επιμέρους έργα αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά έργα τόσο για τον Δήμο Χερσονήσου όσο και για την ευρύτερη περιοχή, αφού θα επιτύχουν την οπτική και χρηστική αναβάθμιση του λιμένα Χερσονήσου, με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και ποικιλία δραστηριοτήτων, περιπάτου, αθλητισμού, αναψυχής, εξερεύνησης, στάσης, παραμονής κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη λιμενική δραστηριότητα της περιοχής με την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των λιμενικών εγκαταστάσεων στα πρότυπα ενός σύγχρονου λιμένα, με αναμενόμενα τεράστια αντισταθμιστικά οφέλη τόσο για τον Δήμο Χερσονήσου όσο και για την Περιφέρεια Κρήτης.

Η δε αξιοποίηση “ορφανών” λιμενικών εγκαταστάσεων εντός χωρικής αρμοδιότητας Δήμου Χερσονήσου θα συντελέσει στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του λιμένα Χερσονήσου, ενώ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και ενίσχυση του λιμενικού δικτύου.

 Το πρόγραμμα στο Λασίθι

 Επαφές με δημάρχους και φορείς

 Μετά τον δήμο Χερσονήσου, το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Ναυτιλίας περιλαμβάνει μετάβαση στον Άγιο Νικόλαο, όπου και έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Επιμελητήριο Λασιθίου. Η σύσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εμμανουήλ Κουτουλάκη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του ίδιου υπουργείου, με θέμα συζήτησης “Ζητήματα ανάπτυξης του λιμένος Αγίου Νικολάου και της παράκτιας ζώνης”.

Αύριο Σάββατο, στις 10 το πρωί, ο κ. Πλακιωτάκης θα επισκεφτεί το Δημαρχείο Ιεράπετρας, στη 1 μ.μ. τον λιμένα Μακρύ Γιαλού και στις 5 μ.μ. το Δημαρχείο Σητείας.

Σε όλες του τις επισκέψεις ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συναντηθεί με τους δημάρχους και τους τοπικούς φορείς, με τους οποίους θα συζητήσει το τοπικό πρόγραμμα έργων.

(φωτογραφία intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News