Ηράκλειο

Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»: Έντονες αντιδράσεις για την αξιοποίησή του - Τι δήλωσαν Αρναουτάκης, Λαμπρινός (vid)

Στο ΤΑΙΠΕΔ ερήμην της τοπικής κοινωνίας το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης»

«Δεν περιμέναμε ότι θα προχωρούσαν σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς να μας ενημερώσουν. Δε μας ενημέρωσαν, ενώ όφειλαν», δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός

Μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν, οι εξελίξεις για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου συσπειρώνονται προκειμένου να συναποφασιστεί ο νέος οδικός χάρτης του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Νέας Αλικαρνασσού και του αεροδρομίου, όταν αυτό θα παύσει να λειτουργεί, μετά την κατασκευή και λειτουργία του διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υφιστάμενο αεροδρόμιο της πόλης έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, μία εξέλιξη που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους τοπικούς φορείς του νησιού.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, στο συνεδριακό κέντρο, τη συμμετοχή εκπροσώπων από την τοπικήςαυτοδιοίκηση και βουλευτών, εκφράστηκε η αντίθεση στις αποφάσεις που προωθούνται.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, θα επιδιωχθούν νέες επαφές με τα αρμόδια υπουργεία για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου και αποφασίστηκε να υπάρξει εκ νέου κοινή σύσκεψη δημοτικού και Περιφερειακού συμβουλίου

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν τομείς στην έκταση του υφιστάμενου αεροδρομίου χωρίς την συμμετοχή του Δήμου. Παράλληλα τόνισε «Δε νοείται να ληφθεί καμία απόφαση ερήμην του Δήμου. Η αντίδραση μας θα είναι δυναμική  αν αποφασιστεί να γίνει οτιδήποτε χωρίς τη συμμετοχή μας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική στην διαχείριση του θέματος». Ο Δήμος θα απευθύνει κοινή πρόσκληση πος όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε να μελετηθεί ο τρόπος αντίδρασης. «Θα συγκαλέσουμε μια κοινή σύσκεψη του περιφερειακού και του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία θα εκθέσουμε όλα τα πεπραγμένα και ό,τι έχει προκύψει μέχρι σήμερα και θα καθορίσουμε, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, την περαιτέρω πορεία», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Η δική μας φωνή ενώνεται με τη φωνή του Δήμου και μαζί με μια κοινή αντιπροσωπεία, θα κάνουμε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα και ν’ ακολουθήσει η κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου. Με τη στήριξη των Επιμελητηρίων και όλων των φορέων να προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη διεκδίκηση. Δεν πρέπει να μείνει το ζήτημα αυτό χωρίς διεκδίκηση και θα πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση σε ότι σχεδιάζουν, χωρίς εμάς». 

Υπενθυμίζεται ότι «Κάτω τα χέρια από το αεροδρόμιο» ήταν το χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο στο φύλλο του Σαββάτου της εφημερίδας «ΝΚ», με αφορμή την είδηση- ότι ο φάκελος της αξιοποίησης της έκτασης έχει περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, εν αγνοία του Δήμου Ηρακλείου που είναι συνιδιοκτήτης της έκτασης των 3.587 στρεμμάτων κατά 33%, αλλά και εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας.


Όπως τόνισε από πλευρά του δήμου Ηρακλείου ο κ. Καραντινός «πάγιο θέμα της δημοτικής αρχής σε οποιαδήποτε λύση προκριθεί από την κυβέρνηση ερήμην της τοπικής κοινωνίας».
Για το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ηράκλειο 3.7.5 Νίκος Γιαλιτάκης ανέφερε «δυστυχώς κι αυτό το θέμα έρχεται να προστεθεί σε μια τεράστια λίστα ζητημάτων όπου καταγράφουμε μια υποχώρηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος και από τις κυβερνήσεις».


Σύμφωνα με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδη «δεν μπορούν να υπάρχουν λύσεις για θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργάνων με την οποία εκφράζεται».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Συν-Εργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης επισήμανε ότι «πρέπει να αισθανόμαστε ισχυροί απέναντι στη διαπραγμάτευση που κάνουμε με την κυβέρνηση για το τι θα πρέπει να γίνει στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» Ηρακλείου. Δεν είμαστε φτωχοί συγγενείς…».


«Έχουν απαξιωθεί και οι δήμοι και οι Περιφέρειες και η κυβέρνηση. Όλη η δημόσια περιουσία έχει παρθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και εμείς εδώ πέρα συζητούμε μόνοι μας», τόνισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κ.Λογιάδης.

Κεγκέρογλου: Γιατί αθετήσατε τις δεσμεύσεις σας και προχωρείτε στη παραχώρηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ;

Με επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν.Καζαντζάκης» προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία στο Ηράκλειο για την πορεία της αξιοποίησης του χώρου  στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο φάκελος της αξιοποίησης της έκτασης των 3.500 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το σημερινό αεροδρόμιο Ηρακλείου έχει περάσει πλέον στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα βρίσκεται στη λίστα της λεγόμενης Ομάδας Ωρίμανσης Έργων του Ταμείου, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ηρακλείου, που αποτελεί και τον κύριο ιδιοκτήτη της έκτασης.

Επειδή ο Δήμος Ηρακλείου έχει εκδηλώσει την πρόθεση του να εκπονήσει ο ίδιος το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ έχει υποβάλλει και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετική πρόταση και προμελέτη.

Επειδή  η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Γιατί αθετήσατε τις δεσμεύσεις σας και προχωρείτε στη παραχώρηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ;

-Προτίθεστε άμεσα και ύστερα από διαβούλευση με τον Δήμο Ηρακλείου και τους εμπλεκόμενους φορείς να καταρτίσετε σχέδιο αξιοποίησης του αεροδρομίου «Ν.Καζαντζάκης»  προς όφελος της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια