Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Συναγερμός στον Δήμο μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας "Ν.Κ."

Ηράκλειο
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Συναγερμός στον Δήμο μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας "Ν.Κ."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύσκεψη με αφορμή την είδηση - “βόμβα” ότι ο φάκελος της αξιοποίησης της έκτασης έχει περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ εν αγνοία του Δήμου Ηρακλείου

Μετά την “παγωμάρα” και το πρώτο σοκ, σήμανε κινητοποίηση με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την αξιοποίηση του ακινήτου- “φιλέτου” του αερολιμένα “Ν. Καζαντζάκης”! “Κάτω τα χέρια από το αεροδρόμιο” ήταν το χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο στο φύλλο του Σαββάτου της εφγημερίδας “Νέα Κρήτη”, με αφορμή την είδηση- “βόμβα” ότι ο φάκελος της αξιοποίησης της έκτασης έχει περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ εν αγνοία του Δήμου Ηρακλείου, που είναι συνιδιοκτήτης της έκτασης των 3.587 στρεμμάτων κατά το 1/3, και εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας. Και από ό,τι φαίνεται, άμεσα ήταν τα ανακλαστικά του Δήμου Ηρακλείου, που καλεί στο ίδιο τραπέζι όλους τους τοπικούς φορείς για να μελετηθεί ο τρόπος αντίδρασης στις μεθοδεύσεις.

Έτσι, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός συγκαλεί σήμερα, στις 9:30 το πρωί, στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, έκτακτη σύσκεψη με θέμα το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο περιφερειάρχης Κρήτης, οι τοπικοί βουλευτές και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Η απάντηση Τσίπρα

Ερωτηθείς από την “ΚΡΗΤΗ TV” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη για την παραχώρηση του υφιστάμενου αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” στο ΤΑΙΠΕΔ και την αξιοποίηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Το βασικό θέμα που θα πρέπει να απασχολεί την Κρήτη σχετικά με τα μεγάλα έργα, και πιο συγκεκριμένα το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”, είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης, και μια μεγάλη ευκαιρία για αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δεν πρέπει να πάει χαμένο. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει από την κυβέρνηση δεν είναι ένας σχεδιασμός που δημιουργεί ελπίδα και προοπτική».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κώστας Καραμανλής, από τα έδρανα της Βουλής απέφυγε να απαντήσει αν προτίθεται το υπουργείο να αποδεχτεί την πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για την ανάπλαση της έκτασης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”. Πρόσφατα, ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αξιοποίησης της έκτασης υπό τη “σκέπη” του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι πρώτες αντιδράσεις καταγράφτηκαν, όπως έγραψε η “Ν.Κ.”, στο φύλλο του Σαββάτου στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που κατέθεσαν ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, με τη συνυπογραφή του τομεάρχη Νίκου Παππά και 12 ακόμα βουλευτών.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «σύμφωνα με δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ (13/9/2021), τον Οκτώβριο αναμένεται να εγκριθεί ο κατάλογος με τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στις διαδικασίες της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του Ταμείου. Περιγράφοντας αυτά τα έργα, ο Π. Σταμπουλίδης συμπεριέλαβε και την έκταση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, ερήμην του Δήμου Ηρακλείου, παρά το ότι αποτελεί νομέα και κύριο του μεγαλύτερου μέρους αυτής της έκτασης. Ταυτόχρονα, η δήλωση αυτή διαψεύδει πανηγυρικά ακόμα και τον ίδιο τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, που σε επανειλημμένα ερωτήματα εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει διαβεβαιώσει ότι για την εκμετάλλευση του ακινήτου θα γίνει σεβαστή η άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας για τη μορφή και τον χαρακτήρα της εκμετάλλευσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News