Ηράκλειο

Βιάννος: Επίτιμη δημότης η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος

«Παραμένει ανοικτό το ζήτημα της επανόρθωσης των οφειλών από την Γερμανία προς την Ελλάδα - αγώνας ο οποίος θα πρέπει κάποτε να βρει τη δικαίωσή του», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο πλαίσιο της 78ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία νωρίτερα παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα και αμέσως μετά στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών. Στο πλαίσιο της τελετής, έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε κατάθεση στεφάνου.

Στη διάρκεια της τελετής στο μνημείο, παρέστησαν τοπικοί φορείς, βουλευτές, ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και διασωθέντες του Ολοκαυτώματος. Η μικτή χορωδία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, απέδωσε τον ύμνο της Βιάννου, ενώ χορευτές χόρεψαν τον βουβό πεντοζάλη του πένθους. Προηγήθηκε ομιλία για το ιστορικό Ολοκαύτωμα της Βιάννου από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου Βιάννου, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σε μια ειδική τελετή στο χώρο του μνημείου, η κ. Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Βιάννου. Στην αντιφώνησή της ανέφερε ότι νιώθει τιμή που ως επίτιμη δημότης θα συνδέεται «με την Ιστορία αυτού του ένδοξου και μαρτυρικού τόπου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δικαίως τα χωριά της περιοχής περιβάλλονται με την αχλή του μύθου. Ορμητήρια ανταρτών τα βουνά της, θύλακοι αντίστασης τα σπίτια της. Όλος ο πληθυσμός συστρατευμένος στον αγώνα κατά του κατακτητή. Όμως το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ξεπερνάει τις αναμενόμενες απώλειες ενός τέτοιου αγώνα. Ο απολογισμός της καταστροφής που έπληξε την επαρχία τον Σεπτέμβριο του 1943 υπήρξε συγκλονιστικός. Σχεδόν 500 κάτοικοι σφαγιασμένοι, κοντά χίλια σπίτια καμένα, δέκα χωριά ολοσχερώς κατεστραμμένα».

Η κ. Σακελλαροπούλου, συγκινημένη, έκανε αναφορά στις γυναίκες που έδωσαν τη μάχη και κράτησαν όπως τόνισε «ζωντανή τη μνήμη της συμφοράς αλλά και της αντίστασης στη ναζιστική θηριωδία» χαρακτηρίζοντας το θάρρος τους, «παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, πρότυπα ζωής που μας καλούν να μην ξεχάσουμε, να μην εφησυχάσουμε, να εναντιωθούμε σε κάθε απόπειρα επανεμφάνισης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία.

«Παραμένει ανοικτό το ζήτημα της επανόρθωσης των οφειλών από την Γερμανία προς την Ελλάδα - αγώνας ο οποίος θα πρέπει κάποτε να βρει τη δικαίωσή του» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σακελλαραπούλου αυτή την ώρα, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ οι εκδηλώσεις για το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της χώρας μετά τα Καλάβρυτα, θα συνεχιστούν το μεσημέρι με εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, με τη συμμετοχή των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο

Συμπληρώθηκαν 78 χρόνια από τον ζοφερό Σεπτέμβριο του 1943, όταν, στην Βιάννο και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, συντελέστηκε ένα από ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γερμανικού στρατού κατοχής, κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου 1943, οι Ναζιστικές δυνάμεις προχώρησαν ανενδοίαστα σε μαζικές εκτελέσεις, στην λεηλασία και στην καταστροφή περιουσιών, ξεκληρίζοντας ολόκληρα χωριά.Οι ωμότητες αυτές, με τις ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής, άφησαν ανεξάλειπτες πληγές και διαρκές πένθος, εντούτοις δεν κατόρθωσαν να υποτάξουν το φρόνημα των Κρητικών, που συνέχισαν με ακατάβλητο αντιστασιακό πνεύμα την δράση τους ως την απελευθέρωση του τόπου μας από τους Γερμανούς.

Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας στην περιοχή της Βιάννου. Η θυσία τους παραμένει πάντα ζωντανή στην συλλογική μας μνήμη, και υπενθυμίζει τις υπέρτατες αξίες του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης και τα δεινά που επιφέρει η Βία και η Βαρβαρότητα του Φασισμού.

  • Τον Δήμο Ηρακλείου εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Γιάννης Κουράκης στις εκδηλώσεις

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 78ης Επετείου του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της Καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας, που πραγματοποιήθηκαν στη θέση  Σελί Αμιρών του Δήμου Βιάννου, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο κ. Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μπορεί να πέρασαν 78 χρόνια από το αποτρόπαιο Ολοκαύτωμα της Βιάννου, όμως οι μνήμες δεν έσβησαν. Διατηρούνται και μας θυμίζουν τα φοβερά γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα αυτό το μαρτυρικό τόπο.

Οι θηριωδίες των κατακτητών, οι ανελέητες σφαγές των αθώων θυμάτων και τα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι Ναζί, υπενθυμίζουν σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο πως έχει χρέος να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την Ελευθερία και τις πανανθρώπινες αξίες.

Η Βιάννος, 78 χρόνια μετά την καταστροφή της, στέκεται σήμερα όρθια και περήφανη και προσδοκά τη δικαίωση των θυμάτων, που θα έρθει μόνο με την έμπρακτη αναγνώριση του Ολοκαυτώματος, δηλαδή με την ανυποχώρητη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων».

(Φωτογραφία IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια