Βιάννος: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα – Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κρήτη
Βιάννος: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα – Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόγραμμα της προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψη της στην Κρήτη με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις στη μνήμη των 461 θυμάτων των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής

Ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις στη μνήμη των 461 θυμάτων των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση 78 ετών από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε Βιάννο, Ηράκλειο και Αθήνα, και διοργανώνονται από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, τον Δήμο Βιάννου και την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Αύριο Κυριακή, στις 10 το πρωί, θα τελεστεί στο Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

Μισή ώρα αργότερα, θα ξεκινήσει η επίσημη τελετή μνήμης, παρουσία της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι. Στις 2:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με τη συμμετοχή των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη από χθες, ενώ σήμερα, στις 7 το απόγευμα, θα λάβει χώρα στο Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου εκδήλωση αφιερωμένη στην ηρωίδα γυναίκα της Βιάννου. Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του, στην οποία συμμετέχει και η Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα. Εξάλλου, θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι του Μάνου Παπαδάκη “Τρεις Σταυροί,” που αφιερώνεται στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος της επαρχίας Βιάννου και δυτικής Ιεράπετρας, και ιδιαίτερα στην οικογένεια Βερβελάκη, η οποία θρηνεί τα τρία μικρά αδέλφια, την Ευαγγελία (8 ετών), τη Μαρία (12 ετών) και τον Στέλιο (15 ετών), που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αλλά δεν πρόδωσαν πού ήταν κρυμμένος ο πατέρας τους και έγιναν φωτεινά ορόσημα αντίστασης και αυτοθυσίας.

Συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη, το συγκρότημά του και τη Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα θα πραγματοποιηθεί και μεθαύριο Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, στο κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης” στο Ηράκλειο.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να φτάσει σήμερα το μεσημέρι στο Ηράκλειο. Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της θα επισκεφτεί τη Βικελαία, το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ο Δήμος Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση για την υποδοχή της προέδρου της Δημοκρατίας, που αναφέρει: «Η πρόεδρος θα αφιχθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι, και το απόγευμα στις 4 θα ξεναγηθεί στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εν συνεχεία θα επισκεφτεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

Το βράδυ ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο καφέ “Μαρίνα”».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News