Ηράκλειο

Στο ΤΑΙΠΕΔ η αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» - Οι προβληματισμοί και οι αντιδράσεις

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αξιοποίησης της έκτασης υπό τη «σκέπη» του ΤΑΙΠΕΔ

Προβληματισμός επικρατεί στους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία στο Ηράκλειο, αναφορικά με την τύχη της αξιοποίησης του χώρου  στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Όπως έγινε γνωστό, ο φάκελος της αξιοποίησης της έκτασης των 3.500 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το σημερινό αεροδρόμιο Ηρακλείου έχει περάσει πλέον στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ. Και μάλιστα βρίσκεται στη κορυφή των προτεραιοτήτων της λεγόμενης Ομάδας Ωρίμανσης Έργων του Ταμείου, ένα νέο μηχανισμό που δημιουργήθηκε εσχάτως με αντικείμενο τη προώθηση έργων του δημοσίου ύψους συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κώστας Καραμανλής, από τα έδρανα της Βουλής, απέφυγε να απαντήσει αν προτίθεται το υπουργείο να αποδεχτεί την πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για την ανάπλαση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης». Πρόσφατα, ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αξιοποίησης της έκτασης υπό τη «σκέπη» του ΤΑΙΠΕΔ.

Η είδηση έχει προκαλέσει έντονο  προβληματισμό σε τοπικό επίπεδο ενώ ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις, με χαρακτηριστική την κοινή παρέμβαση των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

Η επερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Την απόφαση της Κυβέρνησης της ΝΔ να εντάξει το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ, ερήμην του Δήμου Ηρακλείου και των τοπικών φορέων, αναδεικνύουν με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Νίκου Παππά και 12 ακόμα Βουλευτών.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Εντεταλμένου Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ (13/09/2021), τον Οκτώβριο αναμένεται να εγκριθεί ο κατάλογος με τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στις διαδικασίες της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του Ταμείου. Περιγράφοντας αυτά τα έργα, ο Π. Σταμπουλίδης συμπεριέλαβε και την έκταση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», ερήμην του Δήμου Ηρακλείου, παρά το ότι αποτελεί νομέα και κύριο του μεγαλύτερου μέρους αυτής της έκτασης. Ταυτόχρονα, η δήλωση αυτή, διαψεύδει πανηγυρικά ακόμα και τον ίδιο τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, που σε επανειλημμένα ερωτήματα εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διαβεβαιώσει ότι για την εκμετάλλευση του ακινήτου, θα γίνει σεβαστή η άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας για την μορφή και τον χαρακτήρα της εκμετάλλευσης.

Οι Βουλευτές  ρωτούν να μάθουν τα εξής:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μελετητική ωρίμανση και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκη μέσω ΤΑΙΠΕΔ;
  • Ποια είναι η μορφή και ο χαρακτήρας της εκμετάλλευσης που προωθεί η κυβέρνηση για την έκταση του πρώην αεροδρομίου;
  • Με ποιόν τρόπο σκοπεύει να εμπλέξει τον Δήμο Ηρακλείου στον σχεδιασμό της αξιοποίησης της έκταση;​».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια