Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Στο ΤΑΙΠΕΔ, οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση της έκτασης του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης»

Ηράκλειο
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Στο ΤΑΙΠΕΔ, οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση της έκτασης του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά τις διαδικασίες για την εκμετάλλευση της έκτασης του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους. Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ που πραγματοποιήθηκαν σε εκδήλωση της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. στη ΔΕΘ στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, εντός Οκτωβρίου αναμένεται να εγκριθεί ο κατάλογος με τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στις διαδικασίες της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ (Project Preparation Facility – PPF).

Η νέα αυτή υπηρεσία νομοθετήθηκε με το άρθρο 5Β του Ν. 4799/2021 και εντός του Σεπτεμβρίου θα εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ το οργανόγραμμα και οι διαδικασίες ένταξης έργων σε αυτή.

Κατά τον κ. Σταμπουλίδη, η μονάδα αυτή απευθύνεται σε φορείς του δημοσίου που θέλουν να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία του ΤΑΙΠΕΔ στην προκήρυξη έργων και στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε ότι τα έργα θα εντάσσονται στις διαδικασίες του ταμείου με δύο διαφορετικούς τρόπους, είτε μέσα από την απόδοση του χαρακτηρισμού ως «έργου εθνικής στρατηγικής σημασίας» από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας», είτε μέσα από αίτηση του αρμόδιου φορέα προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Ενδιαφερόντως, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ περιέγραψε και τα πρώτα έργα που αναμένεται να ενταχθούν στις διαδικασίες της εν λόγω μονάδας. Μεταξύ αυτών συμπεριέλαβε και την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου του «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η δήλωση αυτή, προφανώς, έγινε ερήμην του Δήμου Ηρακλείου που αποτελεί νομέα και κύριο του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης του αεροδρομίου. Η δήλωση όμως αυτή ήρθε να διαψεύσει πανηγυρικά και τον κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που σε επανειλημμένα ερωτήματα εκπροσώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει διαβεβαιώσει ότι για την εκμετάλλευση του ακινήτου η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας για την μορφή και τον χαρακτήρα της εκμετάλλευσης θα γίνει σεβαστή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Υπουργός συνεχίζει, δύο σχεδόν χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την χρηματοδότηση της κατασκευής του αεροδρομίου Καστελλίου να μην σέβεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να αρνείται να δώσει την σύμβαση στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στην σύμβαση αυτή περιλαμβανόταν, ως αναβλητική αίρεση, η σταδιακή ωρίμανση της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Καζαντζάκη για την οποία μαθαίνουμε σήμερα, δια στόματος του κ. Σταμπουλίδη, ότι θα την αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1) Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μελετητική ωρίμανση και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκη μέσω ΤΑΙΠΕΔ;

2) Ποια είναι η μορφή και ο χαρακτήρας της εκμετάλλευσης που προωθεί η κυβέρνηση για την έκταση του πρώην αεροδρομίου;

3) Με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να εμπλέξετε τον Δήμο Ηρακλείου στον σχεδιασμό της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Νίκου Καζαντζάκης;

Και παρακαλώ όπως καταθέσετε στην εθνική αντιπροσωπεία:

Α) Την σύμβαση για την δανειοδότηση του ελληνικού δημοσίου για την χρηματοδότηση μέρους του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου και όλες τις εκθέσεις και τα σχετικά υπομνήματα που συνοδεύουν την σύμβαση.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Μαμουλάκης Χάρης, Βαρδάκης Σωκράτης, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Παππάς Νίκος, Αναγνωστοπούλου Σία, Γκιόλας Γιάννης, Θραψανιώτης Μανώλης, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδόπουλος Γιάννης, Πούλου Γιώτα, Ραγκούση Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Φάμελλος Σωκράτης, Χρηστίδου Ραλλία».

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News