Ηράκλειο: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Κρήτη
Ηράκλειο: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ετήσιο μνημόσυνο τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ ακολούθησε και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μικρασιατικού-Ελληνισμού...

Τη συμπλήρωση των ενενήντα εννέα χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τίμησε σήμερα Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 το Ηράκλειο. 

Ειδικότερα, το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο τελέστηκε το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ ακολούθησε και η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού στη συμβολή της λεωφόρου Κνωσσού με τη Λεωφόρο Ιωνίας. 

«Ημέρα τιμής και σκέψης σήμερα (σ.σ. χθες) για την Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Θυμόμαστε, δεν ξεχνάμε, και υπενθυμίζουμε στις νεότερες γενιές την υποχρέωση που έχουμε να κρατάμε «ζωντανή» την μνήμη των χιλιάδων θυμάτων από το Τουρκικό καθεστώς, όπως επίσης και το δραματικό χρονικό της εκδίωξης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των συλλόγων που εκπροσωπούν τις αλησμόνητες πατρίδες στο Ηράκλειο και είναι πολυάριθμοι...

                                                    Οι πρόσφυγες του Ηρακλείου αξίζουν πολλά... Του χρόνου θα συμπληρωθεί ένας αιώνας από το 1922 και οι εκδηλώσεις θα είναι πολυ μεγαλύτερες και σε όλη τη διάρκεια της χρονιας. Με τους συλλόγους ενωμένους να θέλουν και να αξίζουν να έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση σε κάθε διεκδίκησή τους στο προσφυγικό (σε μεγάλο ποσοστό) Ηράκλειο και την Νέα Αλικαρνασσό! Αξίζει ωστόσο να κλείσουμε με ένα κείμενο περιγραφής των γεγονότων από τη Φιλιώ Χαιδεμένου από τα Βουρλά  που μεταξύ άλλων έγραψε το βιβλίο "Δυο αιώνες μια ζωή"...«Οσο ζω κι αναπνέω δεν θα σταματήσω ποτέ να μιλώ για όσα ζήσαμε οι Ελληνες της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας, με τη Φωτιά, τον διωγμό, τον ξεριζωμό μας από τα άγια χώματα, την καταδίκη σε προσφυγιά… Αυτά τα μάτια ώσπου να κλείσουν, θα βλέπουν μπροστά τους τα όσα έγιναν, και δεν συμφέρουν, και το στόμα μου θα μιλά για το άδικο του Ελληνισμού και θα ζητά την επιστροφή εκεί που είδαμε το φως, που μεγαλώσαμε, προκόψαμε, για να χαθούν όλα μέσα στον καπνό και στη φωτιά»… Στο βίντεο που βρίσκεται παρακάτω αξίζει να παρακολουθήσετε απόσπασμα από τη συγκλονιστική συνέντευξη της Φιλιώς Χαϊδεμένου.  Η Φιλιώ Χαϊδεμένου, γνωστή στη μικρασιατική οικογένεια ως «γιαγιά Φιλιώ», γεννήθηκε στα Βουρλά της Μικράς Ασίας το 1899 και αφιέρωσε τη ζωή της στην διατήρηση της πολιτισμικής παράδοσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η Φιλιώ Χαϊδεμένου, η υπεραιωνόβιος σταυροφόρος του νόστου, ήταν η ζωντανή μαρτυρία, η ασίγαστη λαλιά των προσφύγων της πρώτης γενιάς και δεν εφησύχαζε μόνο με τις αναμνήσεις της. Είχε συγκεντρώσει συγκινητικά θυμητικά της πατρίδας και του ελληνικού πληθυσμού που αναγκάστηκε να μπει στα καράβια της προσφυγιάς, δικά της και όσα μπόρεσε να βρει. Εικονίσματα, κεντήματα, στολίσματα, διπλώματα, ένα έργο ζωής που ήθελε μια στέγη γι' αυτή τη συλλογή-απόδειξη του βίαιου ξεριζωμού. «Αυτό είναι το όνειρό μου», είχε πει σε συνεντεύξεις και τηλεοπτικές εκπομπές, «και δεν πρόκειται να πεθάνω αν δεν γίνει...»  Και τελικά τα κατάφερε. Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» λειτουργεί από το 2007 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η Φιλιώ Χαϊδεμένου έφυγε από τη ζωή το 2007 σε ηλικία 107 ετών.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News