Ηράκλειο: «Πηγαίνει πίσω» η ολοκλήρωση δύο σχολικών μονάδων

Κρήτη
Ηράκλειο: «Πηγαίνει πίσω» η ολοκλήρωση δύο σχολικών μονάδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράταση στην παράδοση του νέου νηπιαγωγείου στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης και του νέου βρεφονηπιακού σταθμού στις Μεσαμπελιές

Ετοιμοπαράδοτα με το κλειδί στο χέρι θα έπρεπε να ήταν κανονικά, βάσει των συμβάσεων ανάθεσης, δύο σημαντικές νέες σχολικές υποδομές στο Ηράκλειο, ένα νέο νηπιαγωγείο στην Αγία Αικατερίνη και ένας νέος βρεφονηπιακός σταθμός στις Μεσαμπελιές... Ωστόσο, για διάφορους λόγους, τα χρονοδιαγράμματα δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη και οι προθεσμίες αποπεράτωσης πήραν πρόσφατα παράταση με αποφάσεις του Δήμου Ηρακλείου.

Το ένα έργο αφορά στο υπό κατασκευή νέο νηπιαγωγείο στο Ο.Τ. 138, στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των περιοχών Αγίας Αικατερίνης, Πόρου, Πατελών, Κατσαμπά και Μπεντεβή. Το νέο ολοήμερο νηπιαγωγείο, δυναμικότητας 75 νηπίων, ήταν κανονικά βάσει της εργολαβικής σύμβασης να ολοκληρωθεί στις 24 Αυγούστου. Στην προκειμένη περίπτωση βεβαίως, το αρχικό “σφιχτό” χρονοδιάγραμμα 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης αποδείχτηκε υπέρμετρα αισιόδοξο! Η ολοκλήρωση του έργου έχει πλέον μετατεθεί για τις 24 Μαρτίου 2022, κατόπιν 7μηνης παράτασης που αποφάσισε ο Δήμος Ηρακλείου, κάνοντας αποδεκτό σχετικό αίτημα του αναδόχου εργολάβου, αφού κρίθηκε ότι δεν έχει υπαιτιότητα ο ίδιος για τις καθυστερήσεις.

Το δεύτερο έργο είναι ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός στην περιοχή των Μεσαμπελιών, στη συμβολή συγκεκριμένα των οδών Δρακάκη και Ιλίου. Ο βρεφονηπιακός σταθμός, που θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 99 παιδιών από 9 μηνών έως και 4 ετών, καθώς και 9 νηπίων με αναπηρία, προβλεπόταν αρχικώς να ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου του 2020. Έμπλεξε, ωστόσο, σε διαδοχικές παρατάσεις.

Αν και από πλευράς των αμιγώς κατασκευαστικών εργασιών ο βρεφονηπιακός είναι έτοιμος εδώ και μήνες, εντούτοις η τυπική αποπεράτωση του έργου πηγαίνει ακόμα πιο πίσω ! Με απόφαση του Δήμου Ηρακλείου, δόθηκε νέα παράταση 1,5 μήνα στον ανάδοχο εργολάβο και έτσι, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου που έληγε η τρέχουσα παράταση, η προθεσμία ολοκλήρωσης μετατίθεται τώρα για τις 31 Οκτωβρίου... Και σε αυτή την περίπτωση, βεβαίως, η παράταση δόθηκε από πλευράς Δήμου, καθώς κρίθηκε ότι δεν ευθύνεται ο ανάδοχος για τις καθυστερήσεις.

Πλέον ευχής έργον είναι αυτές να είναι οι τελευταίες παρατάσεις και να δούμε τις δύο σημαντικές αυτές νέες σχολικές υποδομές να παραδίδονται σε χρήση δίχως κι άλλη, μελλοντικά, καθυστέρηση.

Στην Αγία Αικατερίνη

Στην περίπτωση του έργου κατασκευής του νέου νηπιαγωγείου στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, με γραπτή αίτησή του ο ανάδοχος ζήτησε παράταση διάρκειας 7 μηνών, επικαλούμενους τους εξής λόγους:

α) Την καθυστέρηση σύνταξης και έγκρισης της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, για την εξυγίανση της θεμελίωσης του κτηρίου (η ανάγκη της οποίας προέκυψε κατά τη φάση της εκσκαφής).

β) Την καθυστέρηση εξόφλησης της πρώτης εντολής πληρωμής του έργου.

γ) Τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες της χειμερινής περιόδου.

δ) Τις έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και συγκεκριμένα το Τμήμα Εκτέλεσης Κτηριακών Έργων θεωρεί ότι συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στην αίτηση της αναδόχου εταιρείας και στην συνημμένη αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα και εισηγήθηκε την έγκριση της παράτασης.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου έκανε αποδεκτή την εισήγηση και αποφάσισε ομόφωνα τις προάλλες να «εγκρίνει τη χορήγηση της παράτασης της συνολικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου με τίτλο “Κατασκευή νέου νηπιαγωγείου στο ΟΤ138” 7 μήνες, ήτοι έως 24/3/2022».

Θυμίζουμε ότι το νέο ολοήμερο νηπιαγωγείο στην Αγία Αικατερίνη κατασκευάζεται σε ακίνητο 988,66 τ.μ. στη συμβολή των οδών Κάντια και Φιλικής Εταιρείας, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από το σχέδιο πόλης για χρήση νηπιαγωγείου.

Σε αυτό πρόκειται να μεταστεγαστούν τα Νηπιαγωγεία 65ο και 6ο, τα οποία λειτουργούν σε μισθωμένα κτήρια. Το νέο κτήριο θα είναι δυναμικότητας 75 νηπίων, σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, θα εκτείνεται μόνο σε ισόγειους χώρους και η επιφάνειά του θα είναι 526,82 τ.μ.

ΜΕΣΑΜΠΕΛΙΕΣ

Με καθυστέρηση 1,5 μήνα η ανέγερση

Στην περίπτωση του κατασκευαζόμενου νέου βρεφονηπιακού σταθμού επί των οδών Δρακάκη και Ιλίου, που βάσει της τρέχουσας παράτασης ήταν να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, με γραπτή αίτησή του ο ανάδοχος εργολάβος ζήτησε νέα παράταση έως 31/10/2021, λόγω λογιστικής τακτοποίησης του έργου, εξόφλησης των εκτελεσμένων εργασιών και σύνταξης του 5ου Τακτοποιητικού Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών. Η υπηρεσιακή εισήγηση ήταν υπέρ της αποδοχής του αιτήματος. Και έτσι, τις προάλλες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα να «εγκρίνει την παράταση της συνολικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου “Ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού επί των οδών Δρακάκη & Ιλίου” 1,5 μήνα, δηλαδή από 15/9/2021 έως και 31/10/2021, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8α του άρθρου 147 του Ν. 4412/2016».

Θυμίζουμε ότι ο καινούργιος βρεφονηπιακός σταθμός αυξημένης φροντίδας του Δήμου Ηρακλείου, στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ιλίου, κατασκευάζεται σε οικόπεδο 1.026 τ.μ. και έχει καλυμμένη επιφάνεια 615,91 τ.μ. Εκτείνεται σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφος) και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 99 παιδιών από 9 μηνών έως και 4 ετών, καθώς και 9 νηπίων με αναπηρία.

Φωτογραφία αρχείου: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News