«Σύλλογος Ρομά»: Εν έτει 2021 εμείς παραμένουμε στο σκοτάδι

Ηράκλειο
«Σύλλογος Ρομά»: Εν έτει 2021 εμείς παραμένουμε στο σκοτάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αιτήματα του Συλλόγου για την υλοποίηση του προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά»

Ο «Σύλλογος Ρομά» λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς με ανακοίνωσή τους ζητούν από τις αρχές να εγκατασταθούν καρέκλες και θρανία σε αίθουσα προκάτ ώστε να υπάρχει ένας χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος για την υλοποίηση του προγράμματος “Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά” του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την τελευταία δεκαετία ίσως και παραπάνω πραγματοποιούνται προγράμματα μέσω των Πανεπιστημίων που σχετίζονται με την “Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά”, με στόχο την κοινωνικοποίηση και την επιμόρφωση των παιδιών που μεγαλώνουν σε καταυλισμούς και φοιτούν σε σχολεία. Κάθε χρόνο λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς μας επισκέπτονται πανεπιστημιακοί καθηγητές προκειμένου να πάρουν την έγκρισή μας για την υλοποίηση των μαθημάτων, να υπογράψουμε και κατ’ επέκταση να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Έτσι για πολλά χρόνια τα Πανεπιστήμια, ενώ φαίνεται να εκπληρώνουν το πρόγραμμα στην πραγματικότητα δεν πραγματοποιείται τίποτα. Μα και πως θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και που; Μέσα στα σπίτια μας; Στις παράγκες; Στον προαύλιο χώρο του καταυλισμού ή στο κοντέινερ-προκάτ που μας παραχώρησε πρόσφατα ο Δήμος Ηρακλείου με σκοπό αφενός την υποστήριξη των σκοπών του Συλλόγου μας κατά την περίοδο της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης και αφετέρου την διευκόλυνση της διαδικασίας στοχευμένης παροχής κοινωνικών και ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών στους κατοίκους του καταυλισμού των Ρομά από τις τοπικές υπηρεσίες.

Και αν δύναται να εγκατασταθούν καρέκλες και θρανία στην αίθουσα προκάτ ώστε να έχουμε ένα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για την υλοποίηση του προγράμματος “Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά” του Πανεπιστημίου Κρήτης, πως θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα όταν ο χώρος αυτός δεν έχει ρεύμα. Προφανώς οι καθηγητές με την έναρξη του προγράμματος εμφανίζονται τις πρώτες μέρες στον καταυλισμό, δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τους γονείς και τα παιδιά και δειλά δειλά αποχωρούν από τις προσπάθειες τους.

Το πρόγραμμα όμως συνεχίζεται.  Να μην αναφερθούμε στην τρέχουσα περίοδο υγειονομικής κρίσης Covid – 19 που αν μη τι άλλο ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η δια ζώσης εκπαίδευση και ενώ όλοι οι μαθητές Ρομά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έλαβαν το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop)  δεν εξυπηρετήθηκαν και δεν παρακολούθησαν τα διαδικτυακά μαθήματα γιατί απλούστατα ο καταυλισμός παραμένει να είναι χωρίς ρεύμα και κατ’ επέκταση χωρίς ίντερνετ.

Όπως είναι γνωστό στο χώρο αυτό εγκατασταθήκαμε το 1983 με απόφαση της Νομαρχίας Ηρακλείου. Η παραμονή μας στον χώρο αυτό αποτελούσε από τότε και εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα μία συνεχή εκκρεμότητα και η προοπτική της μετεγκατάστασης του καταυλισμού, ενώ πάντα βρίσκονταν στο προσκήνιο, τελικά απομακρύνονταν.

Οι δημοτικές αρχές δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να δώσουν λύση στο θέμα, το οποίο σταδιακά μεγεθύνεται και εντείνεται. Η προσωρινότητα της παραμονής μας στο χώρο δεν επέτρεψε την εξασφάλιση των απαραίτητων και αυτονόητων υποδομών, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει «τιμωρητικά» για τις ζωές μας. Όλοι έχουν την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου «νίπτουμε τας χείρας μας» και εμείς εν έτει 2021 παραμένουμε στο σκοτάδι».

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News