Εστίαση - Κρήτη: Δυσαρέσκεια για παράταση lockdown και ανησυχία για την τιμή του καφέ

Κρήτη
Εστίαση - Κρήτη: Δυσαρέσκεια για παράταση lockdown και ανησυχία για την τιμή του καφέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μια ενδεχόμενη αύξηση του καφέ, θα είναι “ασήκωτη” για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στο Ηράκλειο και ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αυξήσουν την τιμή πώλησης του καφέ», υπογραμμίζει η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη

Δυσαρέσκεια σε επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης προκαλεί αφενός η ενδεχόμενη παράταση των περιοριστικών μέτρων στο Ηράκλειο για την αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού και αφετέρου οι αυξήσεις των τιμών σε σιτηρά, αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας. Δεδομένης της σημαντικής ζημίας που έχουν ήδη υποστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η επερχόμενη ανατίμηση στην τιμή του καφέ, η οποία καταγράφεται διεθνώς, αυξάνει την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ανησυχία για την τιμή του καφέ

Η τιμή του καφέ φαίνεται να έχει αυξηθεί έως και 50% από τις αρχές του χρόνου σε διεθνές επίπεδο, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας στο Βιετνάμ, αλλά και της ξηρασίας στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, «μια ενδεχόμενη αύξηση του καφέ, σε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση λόγω της πανδημίας, θα είναι “ασήκωτη” για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης στο Ηράκλειο». Ως εκ τούτου «οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αυξήσουν την τιμή πώλησης του καφέ εφόσον υπάρξει ανατίμηση στην πρώτη ύλη, γεγονός που δεν συμφέρει κανέναν, ούτε τους ιδιοκτήτες αλλά ούτε και τους πελάτες», τονίζει η κ. Αντωνακάκη.

«Το κέρδος από την πώληση καφέ είναι ήδη ελάχιστο με τα υφιστάμενα δεδομένα, συνεπώς οι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούν στις διεθνείς εξελίξεις», προσθέτει η κ. Αντωνακάκη

Η κ. Αντωνακάκη αναφέρθηκε επίσης στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που διαθέτουν αποκλειστικά εσωτερικούς χώρους και απευθύνονται κατ’ ανάγκην σε εμβολιασμένους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως «έχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις μηνών και πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης τους».

Το μεγαλύτερο πλήγμα από την διαφαινόμενη αύξηση των τιμών στον καφέ θα δεχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν κύριο είδος εσόδων την πώληση καφέ. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τυχόν ανατίμηση στις τιμές, υπογρμμίζουν χαρακτηριστικά επιχειρηματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ, η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να ανέρχεται σε 5,5 κιλά ετησίως.

Οι επιπτώσεις των lockdowns

Σύμφωνα με τα δεδομένα που γνωστοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για τις επιπτώσεις των lockdowns στις επιχειρήσεις του κλάδου στη χώρα, στο σύνολό τους, ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε περίπου 3,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 37,7%, σε σχέση με το 2019, όπου είχε ανέλθει σε 6.059.184.851 ευρώ.

Το ισχυρότερο πλήγμα από τα πρόσφατα μέτρα το δέχονται οι περίπου 17.000 επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Σε αυτα τα καταστήματα, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να αποχωρούν παρέες, καθώς συχνά η σύνθεσή τους είναι μικτή, δηλαδή αποτελούνται από εμβολιασμένους και μη.

«Μίνι lockdown»… ενός μήνα στο Ηράκλειο

Ως «μεγάλο λάθος» που έχει επιφέρει τεράστια ζημία στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης στο Ηράκλειο, χαρακτηρίζει η Μαρία Αντωνακάκη τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου από τις 11 Αυγούστου.

Η Πρόεδρος τονίζει πως «Οι ιθύνοντες αποφάσιζαν ως τώρα την επέκταση των μέτρων παρά την πτώση των κρουσμάτων, ίσως λόγω της πίεσης που δέχονταν το Σύστημα Υγείας του νησιού, όμως τα μέτρα έχουν φέρει σοβαρό πλήγμα στις επιχειρήσεις, εν μέσω τουριστικής σεζόν».

Αναφορικά με την διαφαινόμενη νέα επέκταση του μίνι lockdown, η κ. Αντωνακάκη υπογραμμίζει πως τα «μετρά δεν μπορούν να παραταθούν για μια ακόμη εβδομάδα καθώς πλέον, δεν δικαιολογείται από τα κρούσματα και τις νοσηλείες» και αναφέρει πως θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση στο Ηράκλειο σε περίπτωση που δεν αρθούν.

Δύσκολος χειμώνας – Ερωτηματικό η επιβίωση

Οπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου, ο επερχόμενος χειμώνας αναμένεται δύσκολος, καθώς μία ενδεχόμενη ανατίμηση στον καφέ θα επιφέρει σημαντικές απώλειες στα έσοδα των επιχειρήσεων, υπό το φόβο ενδεομένως μιας απότομης κατάρρευσης της οικονομικής τους δραστηριότητας. Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνει η κ. Αντωνακάκη, «το ποσοστό εμβλολιασμένων συμπολιτών μας δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια πελατών και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και τα μαγαζιά ανοικτά».

Όλες οι εκδηλώσεις σε ερωτηματικό

Ειδική μνεία στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη διοργάνωση γάμων και βαφτίσεων έκανε η κ. Αντωνακάκη, αναφέροντας πως όλες οι εκδηλώσεις στην Κρήτη παραμένουν ανοικτές. «Καταγράφονται ακυρώσεις και υπάρχει ανησυχία από τον κόσμο καθώς συνεχώς αλλάζουν τα υγειονομικά πρωτοκόλλα και μεταβάλλεται το όριο των επιτρεπόμενων καλεσμένων. Ένα κατάστημα με μεγάλη χωρητικότητα, δεν μπορεί να είναι λειτουργικό όταν υπάρχει πλαφόν στο ποσοστό των καλεσμένων που μπορούν να διασκεδάσουν», υπογραμμίζει.

Μολονότι καλή η τουριστική σεζόν, δεν μεταφράστηκε σε αύξηση τζίρου για τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης

Παρά την πολύ καλή φετινή τουριστική σεζόν, με τους τουριστικούς πράκτορες να αναφέρουν πως οι αφίξεις έφτασαν στα επίπεδα του 2019, δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση στον τζίρο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. «Οι περισσότεροι τουρίστες παρέμειναν εντός των ξενοδοχείων για το μεγαλύτερο διάστημα της διαμονής τους, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα απέφευγαν το κέντρο της πόλης και διασκέδαζαν κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, προκειμένου να αποφύγουν τον συνωστισμό», κατέληξε στη δήλωσή της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News