Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών: Παραμένει το χάσμα με την ΕΤΑΔ για τα 54 στρ.

Κρήτη
Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών: Παραμένει το χάσμα με την ΕΤΑΔ για τα 54 στρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα επιστολή- διάβημα διαμαρτυρίας από τον πρόεδρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης Δημήτρη Σαρρή, με φόντο τη τύχη των 54 στρέμματα εντός της πρώην Βάσης Γουρνών

Όχι μόνο δε φαίνεται να έχει επέλθει συνεννόηση και ένα καλό κλίμα μεταξύ της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων για το γνωστό θέμα με την τύχη των 54,4 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών, που άναψε “φωτιές” σε τοπικό επίπεδο, αλλά ίσα-ίσα φαίνεται ότι το σχοινί έχει τεντωθεί κι άλλο... Αυτό μαρτυρά η εξόχως αποκαλυπτική επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στη γενική διευθύντρια της ΕΤΑΔ, κ. Μιχαλοπούλου, ο πρόεδρος του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας “Ειρήνη” κ. Δημήτρης Σαρρής.

Στην ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή του, ο πρώην νομάρχης Ηρακλείου καυτηριάζει τις οικονομικές απαιτήσεις της ΕΤΑΔ προς την εταιρεία “Ειρήνη” και καλεί την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου να εγκαταλείψει τις σκέψεις και τα σχέδιά της για την άρση της παραχώρησης των 54,4 στρεμμάτων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαρρής κάνει λόγο για εκβιαστική συμπεριφορά από πλευράς ΕΤΑΔ και κινήσεις που υποδηλώνουν πως δεν επιθυμεί την αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Η επιστολή

«Κυρία Μιχαλοπούλου, με επιστολή σας στις 30/8/2021 και με αριθμό πρωτοκόλλου 11247 ζητάτε, με απαράδεκτο επιτακτικό ύφος και μάλιστα τη στιγμή που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών “Ειρήνη Α.Ε.” το ποσό των 35.895,47 ευρώ ως ληξιπρόθεσμα ανταλλάγματα για το χρονικό διάστημα από 1/01/2014 έως 31/12/2020. Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την αντίθεση και την άρνησή μας στον υπολογισμό του ποσού αυτού, και θεωρούμε ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών “Ειρήνη Α.Ε.” έχει εκπληρώσει πλήρως τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την ΕΤΑΔ Α.Ε., βάσει του οικονομικού όρου τού από 10/06/2005 τροποποιητικού παραχωρητηρίου μεταξύ ΚΕΔ και Αναπτυξιακής Εταιρείας Γουρνών “Ειρήνη Α.Ε.”, ο οποίος αναφέρει ότι “η παραχώρηση γίνεται με συμμετοχή της ΚΕΔ στα έσοδα από κάθε ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση που θα προκύψει στον περιβάλλοντα τα δύο κύρια κτήρια του ΔΕΚΚ χώρου, σε ποσοστό 10% υπέρ της ΚΕΔ επί των ακαθαρίστων εσόδων του παραχωρησιολήπτη Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών “Ειρήνη Α.Ε.” ή του Φορέα Διαχείρισης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης”.

Από τον όρο αυτό συνεπάγεται ότι, αφού τα έσοδα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Γουρνών “Ειρήνη Α.Ε.” ανέρχονται στο ποσό των 33.549,93 €, στο χρονικό διάστημα από 1/01/2014 έως 31/12/2020 το ποσό που η Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών “Ειρήνη Α.Ε.” όφειλε στην ΕΤΑΔ Α.Ε. ως ποσοστό 10% ήταν 3.354,99 €, και το οποίο έχει καταβληθεί πλήρως.

Απόδειξη του ανωτέρου είναι ότι οι προηγούμενες διοικήσεις της ΕΤΑΔ Α.Ε. είχαν αποδεχτεί πλήρως τον υπολογισμό αυτό.

Οι απαιτήσεις αυτές, καθώς και οι εκβιασμοί που αναφέρετε μας κάνουν να πιστεύουμε ότι επιθυμείτε όχι μια αγαστή μεταξύ μας συνεργασία, αλλά τη δήμευση ενός κτηρίου μοναδικού στην Κρήτη, το οποίο ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και έχει στοιχίσει έως σήμερα περίπου 6.000.000 ευρώ», αναφέρει ο Δημήτρης Σαρρής.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Επ’ αόριστον παραχώρηση της έκτασης

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Κυρία Μιχαλοπούλου, λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, καθώς και:

- Τον ρόλο και τους σκοπούς ίδρυσης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Γουρνών “Ειρήνη Α.Ε.”, οι οποίοι συνοπτικά είναι:

* Η μετατροπή της χρήσης του χώρου της παλαιάς στρατιωτικής βάσης Γουρνών Ηρακλείου σε χώρο ειρηνικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, με στόχο την ανάδειξη της Κρήτης σε επιστημονικό, τεχνολογικό, ερευνητικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και

* Η εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών με την ανάπτυξη κοινωφελών δραστηριοτήτων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

- Τη βεβήλωση και εγκατάλειψη που επικρατεί στα μη παραχωρηθέντα τμήματα του ακινήτου με Α.Β.Κ. 289 ν. Ηρακλείου, τα οποία υποβαθμίζουν την όλη περιοχή, δημιουργώντας δυσμενή σχόλια τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

- Τη σημαντική και αξιόλογη ανάπτυξη (Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, Πάρκο Δεινοσαύρων, Πλανητάριο, ταβέρνα), που παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 12 χρόνια, έχει επιτευχθεί από τους διαχειριστές του παραχωρηθέντος τμήματος, και στο οποίο κάποτε δέσποζε η εγκατάλειψη.

- Την ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων και συγκεκριμένα: κ. Σταύρου Αρναουτάκη, περιφερειάρχη Κρήτης και προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Γουρνών Α.Ε., κ. Γιάννη Κουράκη, προέδρου ΠΕΔ Κρήτης, κ. Ιωάννη Σέγκου, δημάρχου Χερσονήσου, κ. Εμμανουήλ Αλιφιεράκη, προέδρου Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Δημητρίου Σαρρή, προέδρου ΔΕΚΚ, κ. Λεκάκη, προέδρου ΟΕΒΕΝΗ, και κ. Κοπάση, προέδρου ΟΑΚ, βάσει της οποίας ο χώρος των 54,4 στρεμμάτων θα πρέπει να παραμείνει στη διαχείριση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Γουρνών Α.Ε. με τους ίδιους έως τώρα όρους.

- Τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, η οποία απαιτεί ο χώρος αυτός να παραμείνει στη διαχείριση τοπικών φορέων σαν ελάχιστη αποζημίωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που επιβλήθηκε, προκειμένου ο χώρος να δοθεί για τη δημιουργία αμερικανικής Βάσης, αλλά και στα κυοφορούμενα σχέδια της κυβέρνησης για παραχώρηση των χώρων αυτών σε ιδιώτες επενδυτές για να δημιουργηθεί σύγχρονο θέρετρο αναψυχής.

- Την αδυναμία ένταξης και αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών που έχουν αναπτυχθεί στα παραχωρηθέντα τμήματα λόγω του χρονικού περιορισμού παραχώρησης.

- Τη δυσχέρεια και αβεβαιότητα που προκαλεί ο όρος 5 του υπάρχοντος παραχωρητηρίου, ο οποίος αναφέρει ότι “η ΚΕΔ διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα να ανακαλεί μονομερώς την παραχώρηση σύμφωνα με τους όρους του νόμου και του παραχωρητηρίου”.

- Την αυτόνομη ανάπτυξη των υποδομών από τους διαχειριστές του χώρου των 51 στρεμμάτων χωρίς καμία δαπάνη του Δημοσίου.

- Τα έσοδα που η ΕΤΑΔ Α.Ε. λαμβάνει από το 2006 έως τώρα από την παραχώρηση των 51 στρεμμάτων, ενώ η αρχική παραχώρηση ήταν χωρίς αντάλλαγμα.

- Την καλή σχέση που η ΕΤΑΔ πρέπει να διατηρήσει με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να τους έχει συμπαραστάτες στην προσπάθεια αξιοποίησης των 350 στρεμμάτων από το ακίνητο με ΑΒΚ 289 ν. Ηρακλείου, για την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών, καζίνου και μαρίνας.

Αιτούμεθα τα παρακάτω:

Α. Την παραχώρηση επ’ αόριστον της έκτασης των 51 στρεμμάτων του ακινήτου με Α.Β.Κ. 289 ν. Ηρακλείου, από την ΕΤΑΔ προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών “Ειρήνη Α.Ε.”.

Β. Την ανάκληση των οικονομικών απαιτήσεων που αναφέρετε στην επιστολή σας στις 30/08/21, με υπ’ αριθ. πρωτ. 11247.

Γ. Την ανάκληση του όρου 5 του από 10/06/2005 (αρ. Φ 31.4294) παραχωρητηρίου, βάσει του οποίου έχει παραχωρηθεί η έκταση των 51 στρεμμάτων του ακινήτου με ΑΒΚ 289 ν. Ηρακλείου, από την ΕΤΑΔ προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών “Ειρήνη Α.Ε.”, και ο οποίος αναφέρει ότι “η ΚΕΔ διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα να ανακαλεί μονομερώς την παραχώρηση, σύμφωνα με τους όρους του νόμου και του παραχωρητηρίου”.

Εφόσον δε τα ανωτέρω αιτήματα γίνουν αποδεκτά, μπορεί να υπάρξει συζήτηση ως προς τον επανακαθορισμό των μεταξύ μας οικονομικών θεμάτων.

Βέβαιος για τη θετική ανταπόκρισή σας, ευχαριστώ εκ των προτέρων και είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε», καταλήγει ο πρόεδρος του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News