Χαμόγελα και αιχμές με φόντο το νέο ΕΣΠΑ στην Κρήτη

Κρήτη
Χαμόγελα και αιχμές με φόντο το νέο ΕΣΠΑ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ικανοποίηση για τα 564 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Κρήτη κατά τη χθεσινή συνεδριακή εκδήλωση, όπου δεν έλειψαν πάντως οι αναφορές για διαχωρισμό μεταξύ Βορρά και Νότου του νησιού

Χαμόγελα για τα αυξημένα κονδύλια κατά 25% που φέρνει η νέα προγραμματική περίοδος για την Κρήτη συγκριτικά με την προηγούμενη και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια του τρέχοντος ΕΣΠΑ σφράγισαν τη χθεσινή συνεδριακή εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για το νέο ΕΣΠΑ, παρουσία του γενικού γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου.

Από την εκδήλωση δεν έλειψαν, πάντως, την ίδια ώρα τα μηνύματα προβληματισμού και τα παράπονα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αιχμηρή τοποθέτηση του δημάρχου Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη, που έθεσε ανοιχτά ζήτημα αναπτυξιακής αδικίας εις βάρος της νότιας Κρήτης... Ο δήμαρχος Φαιστού ανέδειξε το σημαντικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την απώλεια στόχευσης του νέου προγράμματος χρηματοδότησης για την Κρήτη, σε ουσιαστικές επενδύσεις για τον Νότο.

«Αν συνεχίσουμε το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης, που χωρίζει στα δύο το βόρειο με το νότιο τμήμα της Κρήτης, έχουμε αποτύχει», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, ενώ έκανε ειδική μνεία στο οδικό δίκτυο και στην εκτροπή του Πλατύ Ποταμού.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...

«Η Κρήτη τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα λάβει 564 εκατ. ευρώ - πόροι αυξημένοι κατά 25% σε σχέση με το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 - που θα χρηματοδοτήσουν υποδομές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις χωρικές επενδύσεις για τη βιωσιμότητα αστικών πόλεων κ.ά.» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο γ.γ. Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος στη συνεδριακή εκδήλωση διαβούλευσης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2021-2027”, που οργάνωσε - υπό τον συντονισμό του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλου Μπαριτάκη - η Περιφέρεια Κρήτης- Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του περιφερειάρχη Κρήτης, της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της ΠΕΔ Κρήτης, υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, περιφερειακών, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων βουλευτών και φορέων.

«Είναι ζήτημα και των τοπικών κοινωνιών και γι’ αυτό σήμερα ξεκινάμε εδώ τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης για τα προγράμματα, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου, βάσει προγραμματισμού, θα σταλεί το τελικό κείμενο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΠΕΠ της Κρήτης. Είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της διαβούλευσης να μπουν και οι τελευταίες “πινελιές” για τις δράσεις και τα έργα που θέλουν να δουν οι τοπικές κοινωνίες του νησιού την επόμενη δεκαετία», σημείωσε ο κ. Σκάλκος, ενώ αναφορικά με το τρέχον ΠΕΠ Κρήτης 2014-2021, που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023, τόνισε πως «η Κρήτη βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο, πραγματοποιούνται πολύ σημαντικά έργα, και το πιο σημαντικό είναι ότι έχει υψηλό αριθμό συμβασιοποιημένων έργων, νομικών δεσμεύσεων, που σημαίνει ότι υπάρχουν έργα που “τρέχουν” και είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν και να αποπληρωθούν.

«Αυτές οι δεσμεύσεις φτάνουν το 110% του προγράμματος, που σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στην ώρα του, χωρίς να μείνει αναξιοποίητο και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ», διαβεβαίωσε.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο της DG REGIO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτη Πανταζάτο, τον γενικό διευθυντή Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Γιάννη Φρίμπα, που μίλησαν διαδικτυακά, καθώς και τον παρευρισκόμενο πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Εμπειρογνωμόνων, που μίλησε για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, Γ. Τζώρτζη, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες, τονίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται 432 δημόσια έργα, χρηματοδοτήθηκαν 3.852 επενδυτικά σχέδια, ενισχύθηκαν οι πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις με 63 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα οι συμβάσεις ανέρχονται σε 440 εκατ. ευρώ, με την απορρόφηση των πόρων να πλησιάζει το 60%, ενώ υπογράμμισε πως «δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι το τέλος».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης

«Πρέπει να οραματιστούμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο έργων και δράσεων για την Κρήτη της επόμενης δεκαετίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι απ’ όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, ούτως ώστε, εκτός των τμημάτων του νέου οδικού άξονα για τα οποία έχουν υπάρξει ανακοινώσεις, να ανακοινωθεί άμεσα η χρηματοδότηση για τα τμήματα του ΒΟΑΚ από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία. Επίσης, να δρομολογηθεί η σύνδεση του νέου οδικού άξονα με την Ιεράπετρα, καθώς και η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση και ωρίμανση των μελετών του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου του Νότου, δηλαδή της σύνδεσης Ιεράπετρας- Βιάννου- Αγίων Δέκα (Μεσαρά), αλλά και η σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι».

Επίσης, ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική για την Κρήτη την περίοδο 2021-2027 πρέπει να σχεδιαστούν υποδομές και δράσεις αναφορικά με:

- τη στήριξη της υπαίθρου και των αγροτών και των σύγχρονων επιχειρηματικών σχημάτων, με παράλληλη ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών (γεωργία ακριβείας),

- τη μετάβασή του σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο Βιώσιμου Τουρισμού.

- τη στήριξη και τη συνεργασία με τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης,

- τη θωράκιση της Κρήτης από τα έντονα καιρικά και φυσικά φαινόμενα,

- τη στήριξη του πολιτισμού και ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων,

- τη στήριξη των κοινωνικών δομών.

Μενέλαος Μποκέας

Στις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στην περιοχή των Ληνοπεραμάτων με την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ αναφέρθηκε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της χερσαίας ζώνης των Ληνοπεραμάτων, τόνισε πως θα πρέπει να παραχωρηθεί στον Δήμο Μαλεβιζίου καθώς, όπως είπε, «ήρθε η ώρα η περιοχή με σχέδιο και όραμα να πάει πολλά βήματα μπροστά».

Ο ίδιος τόνισε ακόμα την αναγκαιότητα υδροδότησης του Μαλεβιζίου τόσο από νέα μονάδα αφαλάτωσης, όσο και από το φράγμα Αποσελέμη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News