Βασ. Κεγκέρογλου: «Αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα και ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων»

Κρήτη
Βασ. Κεγκέρογλου: «Αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα και ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα

Με ερώτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα και ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ολοένα και αυξάνουν οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών που παραλαμβάνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, αφού οι αυξήσεις φτάνουν έως και 50%. Ο προβληματισμός για την επιβάρυνση των καταναλωτών αλλά και των αλυσιδωτών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι διάχυτος ενώ με πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για νέο πλήγμα στους μικρομεσαίους από την μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το τελευταίο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων  του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 26,3% των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων έχει απλήρωτους λογαριασμούς εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας.

Από την άλλη, οι καταναλωτές καταγγέλλουν μεγάλες χρεώσεις στους λογαριασμούς που προκύπτουν είτε από επιπρόσθετες χρεώσεις, όπως η Ρήτρα Προσαρμογής με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος, είτε από Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ ιδιαίτερα για αγροτικές συνδέσεις), είτε από άσχετες με την κατανάλωση χρεώσεις, όπως ΕΡΤ, Δημοτικά Τέλη και διάφοροι φόροι.

Επιπλέον, οι καταναλωτές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους διακανονισμούς τους, λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών που αυτή δημιούργησε και υποστηρίζουν ότι οι προμηθευτές δεν δέχονται τους προτεινόμενους διακανονισμούς,

Επειδή δύο στους τρεις καταναλωτές δηλώνουν πως δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος,

επειδή η πλειοψηφία των καταναλωτών επισημαίνει ότι η παράθεση των διάφορων χρεώσεων στους λογαριασμούς είναι μη κατανοητή από το μέσο καταναλωτή και επιβάλλεται η ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων .

Επειδή με την υπ’ αριθμ. πρωτ 8182/21-07-21 ερώτηση ζητήσαμε ευνοϊκές ρυθμίσεις και μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές ρεύματος και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Τι συγκεκριμένα μέτρα έχετε εισηγηθεί για την αντιμετώπιση των αυξήσεων και την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων;

-Προτίθεστε να εισηγηθείτε νέους ευνοϊκούς διακανονισμούς ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία, τις αυξήσεις αλλά και την αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν;

-Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβατε προκειμένου να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές οχλήσεις σε καταναλωτές για ευτελή ποσά αλλά και για την τακτική καταμέτρηση της κατανάλωσης;».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News