Β. Παπαζάχος για Αρκαλοχώρι: «Μακάρι να κάνει πολλούς μικρούς και όχι πολύ μεγάλο σεισμό»

Ηράκλειο
Β. Παπαζάχος για Αρκαλοχώρι: «Μακάρι να κάνει πολλούς μικρούς και όχι πολύ μεγάλο σεισμό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σήμερα ενδείξεις πως θα έρθει στο νησί μας ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός

Πάλι κοντά στο Αρκαλοχώρι η νέα σεισμική δόνηση... Αν και μόλις 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δεν ήταν και κατά πολύ μικρότερη η ανησυχία των κατοίκων που τον αντιλήφθηκαν, αφού πρόκειται για... έναν ακόμη σεισμό από τους δεκάδες των τελευταίων ημερών και πάλι στην ίδια σχεδόν περιοχή... Ωστόσο, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος θέλησε να καθησυχάσει τους Κρητικούς, λέγοντας πως «μακάρι να υπάρχουν τέτοιοι μικροί σεισμοί. Αυτό δείχνει πως το περιβάλλον εκτονώνεται και ως εκ τούτου θα πρέπει να χαιρόμαστε γι’ αυτό και όχι να ανησυχούμε».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε επίκεντρο 23 χλμ. νότια και νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 15,1 χλμ. Η ακριβής ώρα της σεισμικής δόνησης ήταν ένα λεπτό πριν από τις 9 παρά 20 το βράδυ της 31ης Αυγούστου. «Δε χρειάζεται να ανησυχούμε. Είναι μια πολύ μικρής έντασης σεισμική δόνηση. 3,2 ρίχτερ; Δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό. Βρίσκεται στο σύνηθες καθεστώς. Και από την άλλη, το να έχουμε σεισμούς αυτό σημαίνει ότι είναι και “ζωντανός” ο πλανήτης μας. Και επίσης, το περιβάλλον με αυτόν τον τρόπο “εκτονώνεται”. Μακάρι να κάνει πολλούς τέτοιους μικρούς και να μην κάνει κανέναν πολύ μεγάλο. Γιατί και αυτοί έχουν την ενέργειά τους, οπότε εκτονώνεται αυτό που έχει να εκτονωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος.

Μάλιστα, ο γνωστός και καταξιωμένος επιστήμονας, ο οποίος είχε προβλέψει τον ισχυρό και καταστροφικό σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη, που άφησε πίσω του 49 νεκρούς και 220 τραυματίες, ξεκαθάρισε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χθες ότι δεν υπάρχουν σήμερα ενδείξεις που να μας κάνουν να πιστεύουμε πως θα έρθει στο νησί μας, μετά τους μικρούς αυτούς σεισμούς, ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός.

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Στο μεταξύ, βέβαια, καλό θα είναι όλοι μας να μην ξεχνάμε τις ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά τη σεισμική δόνηση, όπως αυτές διατυπώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

«- Αν είστε μέσα στο σπίτι, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν. Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι. Μη βγείτε στο μπαλκόνι. Αν είστε σε ψηλό κτήριο, απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους. Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα, διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

Μείνετε στον χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση. Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους, γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

- Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο, απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτήρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια. Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά. Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο, καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο, ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία. Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

- Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι: Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς. Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς. Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι, μην τους μετακινείτε. Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μη χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού. Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.

- Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών και μη δίνετε σημασία σε φημολογίες. Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας, ώστε να μη γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης. Χρησιμοποιήστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων. Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου».

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News