Παίρνουν «φωτιά» τα τιμολόγια της ΔΕΗ! - «Δυσβάσταχτες οι αυξήσεις, με τους μισθούς καθηλωμένους»

Κρήτη
Παίρνουν «φωτιά» τα τιμολόγια της ΔΕΗ! - «Δυσβάσταχτες οι αυξήσεις, με τους μισθούς καθηλωμένους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεπτέμβριος «φέρνει» αυξήσεις κατά 50% στο ρεύμα, προκαλώντας «σοκ» στα νοικοκυριά της χώρας

“Εγκεφαλικό” φθινοπωριάτικα μάς επιφυλάσσουν οι λογαριασμοί του ρεύματος, αφού αναμένονται αυξήσεις έως και 50%, που θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου. Αυτό το “ράλι” στη χονδρική αγορά της ενέργειας οφείλεται σε πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως την άνοδο των τιμών των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, την άρνηση της Gazprom να παραδίδει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και την αυξημένη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις χώρες της Ασίας. Έτσι, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε στα 48 ευρώ η μεγαβατώρα, από 25 ευρώ τον Μάιο. Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 157 ευρώ, αυξημένη κατά 70% από τις αρχές του έτους!

Τα ταλαιπωρημένα, λοιπόν, ελληνικά νοικοκυριά και φυσικά οι επιχειρήσεις στη χώρα μας θα έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και το τεράστια αυτό βάρος, γεγονός που έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικότερα στην κυβέρνηση.

Εξάλλου, οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, που έσπασαν κάθε ρεκόρ τον Αύγουστο, πυροδοτήθηκαν μεταξύ των άλλων και από την υψηλή ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Πώς, λοιπόν, σήμερα θα καταφέρουν τα ελληνικά νοικοκυριά, που ήδη αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, να ξεπεράσουν τα εμπόδια της πανδημίας και να αντιμετωπίσουν τη νέα επιβάρυνση;

Δεν είναι όμως μόνο το “ηλεκτρικό” που θα κληθούμε να πληρώσουμε “χρυσάφι”. Θα έρθουν αναπόφευκτα αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Και δεν υπάρχουν εργαλεία για τον περιορισμό τους...

«Να βρουν τρόπους»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, καλεί την κυβέρνηση να βρει τρόπους να στηρίξει τα νοικοκυριά των εργαζομένων, των άνεργων και των συνταξιούχων. «Στη χώρα μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μείζον εθνικό πρόβλημα της ανεργίας, ενώ είναι και ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων που αμείβονται κάτω από το όριο της φτώχιας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το κόστος ζωής είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, ο Έλληνας εργαζόμενος μπορεί να πάει στο σούπερ-μάρκετ και με 50 ευρώ να αγοράσει μια σακούλα με ψώνια. Και μπορεί να πάει ο Βούλγαρος σε ένα σούπερ-μάρκετ και να βγει με ένα καρότσι...».

Σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά, «δεν είναι μόνο το κόστος ζωής που δεν είναι το ίδιο. Είναι και οι συνθήκες πολύ σκληρές σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες που έχουν υψηλούς μισθούς, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και μια σειρά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ, αντί να δούμε τι θα γίνει με το κόστος ζωής, έρχονται επιπλέον να επιβαρύνουν τα νοικοκυριά σε βασικά αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό. Είναι τα βασικά αγαθά για να ζήσει ένα νοικοκυριό...».

Στο σημείο αυτό, ο Στέλιος Βοργιάς επισημαίνει: «Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν τα νοικοκυριά άλλο. Και θα πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση. Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν πέφτουν οι τιμές όταν πέφτει η τιμή του αργού πετρελαίου. Υπήρξε αυτή η περίοδος που είχαμε μεγάλες πτώσεις. Και δεν είδαμε ανάλογες μειώσεις και στο ρεύμα. Γιατί όταν αυξάνονται οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξάνονται και οι τιμές στα τιμολόγια του ρεύματος και δε γίνεται και το αντίθετο;», διερωτάται ο Στέλιος Βοργιάς.

Βέβαια, ο ίδιος δεν αρνείται την ανάγκη να υπάρξουν σωστές πολιτικές που θα σέβονται το περιβάλλον. Αλλά επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τους φόρους και τα χαράτσια. Άμα θα δούμε τα τιμολόγια, το ρεύμα δεν αντικατοπτρίζει πάνω από το 30 με 35% του συνολικού ποσού που πληρώνουμε. Πληρώνουμε πολλά για τα τέλη στον Δήμο. Πληρώνουμε πολλά για τα τέλη στην ΕΡΤ. Είναι πολλά τα τέλη γενικά, που υπερδιπλασιάζουν τον λογαριασμό. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έρχεται μια αύξηση στο σύνολο και του λογαριασμού...».

ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

«Δυσβάσταχτες αυξήσεις, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι»

«Είναι δυσβάσταχτο το κόστος και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Αυτή η αύξηση κατά 50% θα συμπαρασύρει και το κόστος των καυσίμων, αλλά και των υπόλοιπων ειδών που έχει ανάγκη ένα νοικοκυριό για να επιβιώσει», λέει από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Ταμείου της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Κοκοβάκης.

«Την ίδια ώρα, οι μισθοί μένουν σταθερά καθηλωμένοι. Θα πρέπει, λοιπόν, να μπορεί και ο εργαζόμενος να αντεπεξέλθει σε αυτό το κόστος. Και, για τον λόγο αυτό, εμείς καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει και σε ανάλογες αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και στον κατώτερο μισθό για όλους, για να έχει ο μισθός μας και την ανάλογη αγοραστική αξία. Γιατί διαφορετικά θα πρέπει πλέον να μιλάμε για υποτίμηση του μισθού...».

Ο Γρηγόρης Κοκοβάκης κάνει λόγο από τώρα και στο εξής για ένα ντόμινο αυξήσεων: «Η αύξηση στο ρεύμα θα συμπαρασύρει σε αυξήσεις πάρα πολλά αγαθά. Γιατί αυτά που παράγονται με ρεύμα θα γίνουν ακριβότερα και ουσιαστικά αυτό είναι μια αλυσίδα. Και αν υποθέσουμε ότι ο εργαζόμενος κατά μέσο όρο παίρνει χίλια ευρώ, στην πραγματικότητα θα παίρνει 800 ευρώ τον μήνα. Ε, αυτή είναι μια υποτίμηση του μισθού...».

Παρακάτω ο ίδιος λέει πως «δεν μπορεί η αγορά να είναι αυτορρυθμιζόμενη. Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να αυξήσει τον βασικό μισθό, για να μπορεί και ο εργαζόμενος να αντεπεξέλθει. Και σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα, από τη στιγμή που δεν έχουμε πια τον άνθρακα που έχει πλέον απαγορευτεί, με συνέπεια το κόστος της ενέργειας να έχει αυξηθεί, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να μπορεί να αντεπεξέλθει και ο εργαζόμενος, για να μπορεί να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του», καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, για λογαριασμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο μεταξύ, τα μηνύματα είναι δραματικά σήμερα όχι μόνο για τον ιδιωτικό αλλά και για τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τον Μανόλη Κοκοβάκη, «από τη στιγμή που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι πάρα πολλά χρόνια - προερχόμαστε από μια κρίση που δε μας άφηνε περιθώρια για αυξήσεις στους μισθούς - δεν μπορεί, λοιπόν, να ζητάς από αυτούς τους ανθρώπους να “σηκώσουν” στις πλάτες τους και την αύξηση του κόστους των αγαθών. Άρα, περιμένουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα...».

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News