Προς απόσταξη κρίσης χιλιάδες λίτρα κρασιού - Τα αιτήματα από το Ηράκλειο

Κρήτη
Προς απόσταξη κρίσης χιλιάδες λίτρα κρασιού - Τα αιτήματα από το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεπερνούν τα 13.000 hl οίνου, συνολικής αξίας 709.899,80 ευρώ, τα αιτήματα από το Ηράκλειο

Χιλιάδες λίτρα κρασιού θα κατευθυνθούν προς την απόσταξη κρίσης.

Συγκεκριμένα, 7.750 hl (εκατόλιτρα) χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη και 4.765,6 hl (εκατόλιτρα) με Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης, δηλαδή 13.112,40 εκατόλιτρα, συνολικής αξίας 709,899,80 ευρώ, είναι τα κρασιά του νομού Ηρακλείου που θα οδηγηθούν προς την απόσταξη κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποβλήθηκαν 78 αιτήματα για απόσταξη κρίσης οίνων από ισάριθμα οινοποιεία που αφορούσαν 170.621,04 hl οίνων προϋπολογισμού 9.255.476,02 ευρώ. Από αυτά εγκρίθηκαν αιτήματα για ποσότητα 165.182,04 hl οίνων, προϋπολογισμού 8.941.164,02 ευρώ.

Χθες, η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της έρευνάς της, επισημαίνοντας την ανάγκη να εγκριθούν πρόσθετες ποσότητες οίνων, οι οποίες θα κατευθυνθούν προς την απόσταξη κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει ανάγκη να εγκριθούν ακόμη 40.000 hl (εκατόλιτρα) προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ. Η ανάγκη αυτή προκύπτει γιατί ειδικά τα συνεταιριστικά οινοποιεία κατέβαλαν υψηλές τιμές στη σταφυλική παραγωγή το 2020 και, λόγω του σκληρού και αθέμιτου - πολλές φορές - ανταγωνισμού, δεν κατόρθωσαν να ρευστοποιήσουν στην αγορά τις ποσότητες οίνων με βάση τη σταφυλική παραγωγή που παρέλαβαν.

Παράλληλα, η ΚΕΟΣΟΕ παρουσίασε και τα οριστικά στοιχεία των αιτημάτων για απόσταξη κρίσης όλων των οινοποιείων της χώρας, επηρεασμένα από τον “κόφτη” των 8.000 hl ανά οινοποιείο, που έθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στον Προφήτη Ηλία

Επί τάπητος στον Προφήτη Ηλία τέθηκαν από τη διοίκηση της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης προς τον Μανόλη Κεφαλογιάννη όλα τα προβλήματα του αμπελουργικού κόσμου.

Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης επισκέφτηκε αμπελοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Προφήτη Ηλία στο Ηράκλειο, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

Μετά την επιτόπια αυτοψία στις καλλιέργειες, ενημερώθηκε από τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη και άλλα μέλη της Ομάδας Αμπελουργών για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος.

Ο παρατεταμένος καύσωνας και οι μεγάλες ζημιές που προκάλεσε στα αμπέλια, οι αδιάθετες ποσότητες σταφίδας και οι παράνομες ελληνοποιήσεις σταφίδας παραγωγής τρίτων χωρών είναι κάποια από τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, που παρακολουθεί πάντα με ιδιαίτερη ευαισθησία τον αμπελοοινικό κλάδο, επισήμανε ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές των ζημιών στα αμπέλια από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρήσει άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση, η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν πληγεί.

Εξάλλου, για το μεγάλο πρόβλημα της αδιάθετης σταφίδας δήλωσε ότι στηρίζει απόλυτα την πολύ σωστή πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, για διάθεση σταφίδας στα σχολεία και στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς η σταφίδα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες, αποτελεί μια φυσική υπερτροφή και αν υπάρχουν περαιτέρω αδιάθετες ποσότητες μπορούν να διατεθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις δομές προσφύγων.

Παράλληλα, τους ενημέρωσε ότι έχει προχωρήσει σε σειρά ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας αυστηρότερους ελέγχους στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων τρίτων χωρών και επιθεωρήσεις στην πηγή της παραγωγής, καθώς για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται μη εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση φυτοφάρμακα, κάτι που τα καθιστά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

ΕΑΣΗ

Άνοιξαν τα οινοποιεία

Στο μεταξύ, μετά από λίγες ημέρες που είχαν παραμείνει κλειστά λόγω των χαμηλών βαθμών των οινοσταφύλων, άνοιξαν ξανά χθες τα οινοποιεία της ΕΑΣΗ. Με νεότερη ανακοίνωσή της, ενημερώνει τους αμπελουργούς ότι από χθες παραλαμβάνει και πάλι οινοποιήσιμες ποικιλίες στο οινοποιείο της Αυγενικής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο επιθυμητός βαθμός ωριμότητας να είναι για τις ερυθρές 12,5 Be και για τις λευκές ποικιλίες 12 Be. Όσον αφορά στην παραλαβή λευκών οινοσταφύλων, θα υπάρξει διαφοροποίηση στην τιμή και στην επεξεργασία.

Συγκεκριμένα θα είναι:

- 0,30 ευρώ/kg για λευκά οινοστάφυλα, τα οποία ανήκουν σε οινοποιήσιμο κωδικό.

- 0,25 ευρώ/kg για λευκά οινοστάφυλα που ανήκουν στον κωδικό 31500, και τα οποία θα οδηγηθούν σε ξεχωριστή διαδικασία επεξεργασίας. Οι παραλαβές γίνονται και στα Υποκαταστήματα Αστερουσίων και Αρκαλοχωρίου της Ένωσης Ηρακλείου, καθώς και στις Αρχάνες Ηρακλείου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Pixabay)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News