Ηράκλειο

Εκατό τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Στην ενδοχώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα

Καλύφθηκαν με αναπληρωτές τα μισά - Στην ενδοχώρα οι περισσότερες ελλείψεις

Εκατό είναι τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που μένουν ακόμη να καλύψει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρία Ρηγάκη. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ενδοχώρα, ωστόσο τα εκπαιδευτικά πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό και αληθινό πρόβλημα της κάλυψης των κενών θα εμφανιστεί όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, εκτός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας έστειλε ένα συγκεκριμένο αριθμό αναπληρωτών διδασκόντων σε κάθε νομό. Η εκάστοτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας έναν αριθμό εκπαιδευτικών κενών. Δηλαδή θέσεις εκπαιδευτικών που δεν είναι κατειλημμένες. Στο Ηράκλειο, ο αριθμός κενών που απέστειλε η ΕΛΜΕ Ηρακλείου ήταν 200 εκπαιδευτικά κενά. Τα εκπαιδευτικά αυτά κενά αντιστοιχούσαν στην έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Από τα 200 εκπαιδευτικά κενά που απέστειλε η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, το υπουργείο Παιδείας προσέλαβε αναπληρωτές μόνο τους 100.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ο οποίος τόνισε πως, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και πολύ συγκεκριμένα πέρυσι, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη και έκανε σαφές πως η κάλυψη των κενών δεν αποτυπώνει το πραγματικό μέγεθος.

«Το υπουργείο Παιδείας ικανοποίησε μόνο τα μισά κενά. Εμείς στείλαμε πως οι ελλείψεις είναι 200 θέσεις, τόσο στη Γενική Αγωγή όσο και στην παράλληλη στήριξη, και το υπουργείο Παιδείας στην α’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών ικανοποίησε τις μισές θέσεις, δηλαδή μόνο τις 100. Σίγουρα οι διορισμοί, όπως έλαβαν χώρα ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια, σαφώς θα προσφέρουν ανακούφιση. Το πρόβλημα όσον αφορά στην κάλυψη των κενών είναι και παραμένει μεγάλο. Σίγουρα, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Όταν θα ανοίξουν τα σχολεία, τότε θα προβούμε σε μια αληθινή εκτίμηση, που βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα», ανέφερε ο κ. Ρηγάκης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρηγάκης υποστήριξε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ενδοχώρα και όχι στο αστικό κέντρο του Ηρακλείου. Η έλλειψη σε αριθμό διδασκαλικού προσωπικού αφορά κατά βάση την ενδοχώρα.

Η ενδοχώρα

«Η ενδοχώρα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα διαχρονικά. Εκεί υπάρχουν ελλείψεις διδασκόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από αύριο Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου έως και την ερχόμενη Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου.

Επί της διαδικασίας τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες (για τις περιπτώσεις που απαιτείται) και ανάληψης υπηρεσίας, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να ανατρέξουν στη διεύθυνση www.minedu.gov.gr/anaplirotes, όπου έχουν αναρτηθεί οι απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις.

1.491 προσλήψεις στο Ηράκλειο

Χωρίς προβλήματα η πρωτοβάθμια

Αξίζει να αναφερθεί πως χωρίς προβλήματα θα ξεκινήσει και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τόσο για τους δασκάλους και τις δασκάλες όσο και για τους μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών του νομού Ηρακλείου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Μανόλη Μπελαδάκη, η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με 1.491 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Ηρακλείου.

Οι προσληφθέντες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από το ΥΠΑΙΘ με αποστολή SMS μηνυμάτων και κλήθηκαν να δηλώσουν ψηφιακά μέσω του ΟΠΣΥΔ, όπου ήταν αναρτημένα τα κενά, τις σχολικές μονάδες προτίμησής τους, χθες Δευτέρα 30 Αυγούστου. Στη συνέχεια, θα ενημερωθούν μέσω νέου γραπτού μηνύματος SMS για το σχολείο στο οποίο θα τοποθετηθούν.

Οι αναπληρωτές θα πρέπει να μεταβούν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, δηλαδή από αύριο Τετάρτη 1/9/2021 έως και την Παρασκευή 3/9/2021 στη σχολική μονάδα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να αναλάβουν υπηρεσία. Η μισθοδοσία ξεκινά από την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας στο σχολείο.

Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών από τους αναπληρωτές και την ψηφιακή σήμανση ανάληψης υπηρεσίας στο MySchool από τους διευθυντές, θα πρέπει να εισέλθουν στο anaplirotes.gov.gr της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του κράτους και με τη χρήση των ατομικών τους κωδικών στο TAXISnet να συνάψουν ψηφιακή σύμβαση. Η έναρξη προϋπηρεσίας για όλους ξεκινά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την 1η Σεπτεμβρίου.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια