Εμβολιασμοί δι’ ευχών Εκκλησίας – Κίνηση υψηλού συμβολισμού στις Άνω Αρχάνες

Κρήτη
Εμβολιασμοί δι’ ευχών Εκκλησίας – Κίνηση υψηλού συμβολισμού στις Άνω Αρχάνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικοί εμβολιασμοί στον ναό της Παναγίας

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού προχώρησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, αλλά και με την ιατρική κοινότητα, καθώς στην περιοχή των Άνω Αρχανών θα διεξαχθούν μαζικοί εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στην εκκλησία της Παναγίας. Είναι μια κίνηση ενωτική, που σκοπό έχει να δείξει πως η επιστήμη και η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία δεν είναι αντιμαχόμενες έννοιες, αλλά λειτουργούν υπέρ του λαού.

Συγκεκριμένα, σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζεται ο μαζικός εμβολιασμός σε όποιον το επιθυμεί. Ο εμβολιασμός είναι στη διακριτική ευχέρεια του πολίτη και, εφόσον το κρίνει ωφέλιμο και σωστό για την υγεία του, εμβολιάζεται. Η Εκκλησία της Κρήτης, η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει δείξει πως αγαπάει και σέβεται τον χριστιανό, προχώρησε μια πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Πιο αναλυτικά, στην περιοχή των Άνω Αρχανών θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί έξω από τον Ιερό Ναό, με τη συμβολή της Εκκλησίας, δίνοντας το μήνυμα πως το εμβόλιο είναι ωφέλιμο για τη ζωή. Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζουν οι ιερείς, το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό. Η συγκεκριμένη κίνηση θα λάβει χώρα συγκεκριμένα έξω από το προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πατέρα Ανδρέα Καλιοντζάκη, εφημέριο στην Ενορία Αγίου Νικολάου Αρχανών, ο οποίος μας εξομολογήθηκε πώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη ιδέα... «Την ιδέα αυτή την είχα σκεφτεί πριν από καιρό για τον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, και μάλιστα είχα προτείνει να γίνει ο δεύτερος εμβολιασμός στην εκκλησία. Η απάντηση του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων ήταν πως ένα τέτοιο σενάριο είναι μη πιθανό, καθώς τα εμβόλια θέλουν ψυγεία. Πριν από δέκα ημέρες βρισκόμουν σε ένα τηλεοπτικό σταθμό με τον κ. Τζανάκη, καθηγητή Ιατρικής, και εκεί με τη συμβολή του μέσω της 7ης Υ.ΠΕ. καταφέραμε να υλοποιήσουμε τον προγραμματισμό μας».

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Μεθόδιος Βερνιδάκης, ανέφερε με τη σειρά του πως, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση, το εμβολιαστικό κέντρο δε θα λειτουργήσει στο εσωτερικό του Ιερού Ναού. Και είναι εύλογο αυτό, εάν αναλογιστούμε πως στο εσωτερικό του ναού λαμβάνουν χώρα τα Θεία Μυστήρια της Εκκλησίας.

«Προς αποφυγή πάσας παρεξήγησης, το εμβολιαστικό κέντρο δε θα είναι εντός της εκκλησίας, αλλά θα είναι ο προαύλειος χώρος έξω από την εκκλησία της Παναγίας στις Άνω Αρχάνες. Η συγκεκριμένη εκκλησία περιβάλλεται από μεγάλα και σκιερά δένδρα και κάτω από τον ίσκιο τον δένδρων θα γίνει εμβολιασμός στα πρότυπα του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο πατήρ Μεθόδιος.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην Επιστήμη»

Τόσο ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης, όσο και ο πανοσιολογιότατος Μεθόδιος Βερνιδάκης έστειλαν ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα πως η Εκκλησία δεν είναι αντίθετη στις επιταγές της Επιστήμης. Τόσο η Επιστήμη όσο και η Εκκλησία βοηθούν τον άνθρωπο. Η Επιστήμη κάνει τον άνθρωπο πιο ισχυρό σωματικά, ενώ η Εκκλησία τον μετουσιώνει σε μια πνευματική ύπαρξη καθ’ ομοίωσιν του Θεού. «Η Εκκλησία δεν είναι ενάντια και αντίθετη στην Επιστήμη και στις απόψεις της Ιατρικής. Σεβόμαστε και αποδεχόμαστε τις απόψεις των ειδικών, των ιατρών, καθώς καταβάλλουν μεγάλη προσφορά προς τον συνάνθρωπο για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που λέγεται πανδημία κορωνοϊού. Και φυσικά δεν είμαστε ενάντια σε τέτοιες προσπάθειες εφόσον αφορούν την ανθρώπινη ζωή και υγεία», αναφέρει ο πατήρ Μεθόδιος Βερνιδάκης.

ΠΑΤΗΡ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΙΟΝΤΖΑΚΗΣ

«Η Επιστήμη είναι δώρο Θεού»

Από την πλευρά του, ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης τόνισε ότι, για την Εκκλησία, η Επιστήμη είναι δώρο Θεού. «Μέσα από αυτήν την κίνηση θέλουμε να εκφράσουμε ένα μήνυμα, πως ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Για την Εκκλησία η Επιστήμη είναι δώρο Θεού στον άνθρωπο. Και εξάλλου ο Γάλλος φιλόσοφος Βολταίρος υποστηρίζει πως η αληθινή Επιστήμη οδηγεί στο Θεό. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα, μέσα από αυτήν την κίνηση, να εμβολιαστεί ο κόσμος. Εμείς δεν υποχρεώνουμε κανέναν να εμβολιαστεί. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο, καθώς σύμφωνα με την Εκκλησία ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα και ψυχή. Κι επειδή η Εκκλησία επίσης υποστηρίζει πως το σώμα είναι ο ναός του υπάρχοντος Θεού, είναι υποχρέωση του χριστιανού να βοηθάει το σώμα του. Πάνω σε αυτήν τη ρήση, θέλουμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο μέσα από αυτήν την κίνηση», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Το ρεπορτάζ που προβλήθηκε την Πέμπτη 26 Αυγούστου, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήεων της ΚΡΗΤΗ TV:

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News