Πιέζουν για κάλυψη των κενών στα σχολεία του Ηρακλείου

Κρήτη
Πιέζουν για κάλυψη των κενών στα σχολεία του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηράκλειου

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Εκπαίδευσης του ν. Ηρακλείου από εκπροσώπους του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” και του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Φαιστός”, σε μια προσπάθεια να πιεστούν οι αρμόδιοι ώστε να καλυφθούν τα κενά τόσο στην Ειδική όσο και στη Γενική Αγωγή.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη το γεγονός πως οι εκπαιδευτικές ανάγκες είναι πολλές και πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Μέχρι και αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ δεν έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας την κάλυψη των κενών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πέραν της πρόσληψης νεοδιορισθέντων, κάθε χρόνο τέλη Αυγούστου το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Τόσο η Πρωτοβάθμια όσο και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν στείλει τα κενά στους αρμόδιους και αναμένουν τη φάση προσλήψεων αναπληρωτών. Το υπουργείο Παιδείας θα στείλει ένα συγκεκριμένο αριθμό κάλυψης κενών, που μπορεί να απέχει σημαντικά ή όχι από τον προτεινόμενο αριθμό. Στο πλαίσιο αυτό, χθες τα σωματεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου “Φαιστός” και “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” πραγματοποίησαν μια παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, στη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηρακλείου, με σκοπό να τονιστεί πως τα κενά πρέπει να πληρωθούν στο σύνολό τους, ώστε να κυλήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη.

Τόσο ο Σύλλογος “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” όσο και ο Σύλλογος “Φαιστός” στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν πως «μετά από δύο συνεχή σχολικά έτη με παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των σχολείων και καθεστώς “τηλεκπαίδευσης”, οι ανάγκες σε μαθησιακή και ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών είναι ακόμη πιο αυξημένες. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατό η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να προχωρεί σ’ αυτή την έωλη επιστημονικά και απαράδεκτη παιδαγωγικά επιλογή; Σταδιακά και με επιλογή της κυβέρνησης αποσύρεται από έναν ακόμη τομέα η κρατική υποχρέωση και μέριμνα, και θα αναγκάσει τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να στραφούν στην ιδιωτική παράλληλη στήριξη, γεγονός που αφενός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο πλαίσιο της δωρεάν εκπαίδευσης, και αφετέρου οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε αυτή την επιλογή.

Τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν σε αυτήν την παράσταση διαμαρτυρίας έκανε γνωστούς ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, κάνοντας σαφές πως δεν πρέπει να υπάρξουν περικοπές ούτε στην Ειδική ούτε στη Γενική Αγωγή.

«Χθες (σ.σ. προχθές), αντιπροσωπία των εκπαιδευτικών “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” και “Φαιστός” κάναμε μια παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, για να πιέσουμε από τη δική μας πλευρά για την κάλυψη με εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των αναγκών που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με αφορμή μάλιστα τις προφορικές εντολές από το υπουργείο Παιδείας για το “μάζεμα” των κενών στη δομή της Ειδικής Αγωγής που αφορά την παράλληλη στήριξη. Δηλαδή να μη δεχτεί η Υπηρεσία περικοπές στις ανάγκες που υπάρχουν, είτε αφορούν τη Γενική Αγωγή είτε την Ειδική Αγωγή, και πόσω μάλιστα όταν μιλάμε για παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες. Οι εκπαιδευτικές ανάγκες είναι κοντά στις 1.000 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

1.200 κενά στον νομό Ηρακλείου

Οι εκπαιδευτικοί παράγοντες του ν. Ηρακλείου στέλνουν διάβημα στο υπουργείο Παιδείας, στο οποίο κάνουν σαφές τα κενά που υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή, καταγράφονται συνολικά 1.200 τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κάνει σαφές πως «στείλαμε 200 κενά αναπληρωτών. Δεν μπορούμε όμως να προσδιορίσουμε τον ακριβή αριθμό εκπαιδευτικών κενών. Πριν την έναρξη του σχολικού έτους, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλείς εκτιμήσεις. Σίγουρα έχουμε 200 κενά. Το τι θα στείλει το υπουργείο Παιδείας δε το γνωρίζουμε».

Ο Γιώργος Μακράκης, με τη σειρά του, σε προηγούμενο ρεπορτάζ της “Ν.Κ.” υποστήριξε πως τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται στα 1.000.

Το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV την Πέμπτη 26 Αυγούστου:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News