Τσούτσουρας: Στα «χέρια» της Αστυνομίας οι 8 Τούρκοι ναυτικοί

Κρήτη
Τσούτσουρας: Στα «χέρια» της Αστυνομίας οι 8 Τούρκοι ναυτικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι είναι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Στα "χέρια" της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πλέον οι 8 Τούρκοι ναυτικοί που το μεσημέρι της Κυριακής έφτασαν στο αλιευτικό καταφύγιο του Τσούτσουρα

Οι 8 παραδόθηκαν από το Λιμενικό νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στην αστυνομία προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Εισαγγελικές Αρχές απόσχουν από την επιβολή ποινικής δίωξης σε βάρος των 8 Τούρκων κι έτσι η διαδικασία πλέον – μετά και την παράδοσή τους στην Ελληνική Αστυνομία – προβλέπει την απέλασή τους από τη χώρα. 

Ωστόσο οι 8  Τούρκοι – ανάμεσά τους  πρώην αξιωματικοί του ναυτικού, του στρατού και του λιμενικού – θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο – σύμφωνα με πληροφορίες το έχουν ήδη κάνει προφορικά και αναμένεται να γίνει και γραπτά επισήμως μέσα στην ημέρα - με την υπόθεση να παίρνει άλλη τροπή.

Άλλωστε, φαίνεται πως για το θέμα είναι ενήμερο και το ΥΠΕΞ. 

Πως έφτασαν στον Τσούτσουρα 

Όπως από χτες έχουμε πει από τα ξημερώματα της Κυριακής είχε σημάνει συναγερμός στις τοπικές Λιμενικές Αρχές εξαιτίας της εμφάνισης ενός μικρού σκάφους  –στο οποίο, όπως διαπιστώθηκε λίγο αργότερα, επέβαιναν Τούρκοι υπήκοοι- στ΄ ανοικτά των νότιων ακτών της Κρήτης.

Το σκάφος φέρεται να αντιμετώπισε αρχικά προβλήματα στ’ ανοικτά του Αθερινόλακκου στις νοτιανατολικές ακτές της Κρήτης ωστόσο οι επιβαίνοντες κατάφεραν να επιδιορθώσουν τις βλάβες που παρουσιάστηκαν και συνέχισαν το ταξίδι τους. Φτάνοντας, ωστόσο, στ’ ανοικτά της παραλίας του Αγίου Νικήτα -  περίπου 17 χιλιόμετρα δυτικά του Τσούτσουρα φέρεται να έσπασε το κατάρτι του πλοιαρίου με αποτέλεσμα το ιστιοφόρο να μείνει ακυβέρνητο.

Για την υπόθεση είχαν από την πρώτη στιγμή ενημερωθεί οι αρχές οπου με εντολή των Λιμενικών Αρχών, αλιευτικό σκάφος από τον Τσούτσουρα έσπευσε να συνδράμει το πλοιάριο και ρυμουλκώντας το  κατέπλευσαν με ασφάλεια στο λιμένα του Τσούτσουρα.   

Ποιοι είναι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξίδι των 8 Τούρκων ξεκίνησε από την Αλικαρνασσό της Τουρκίας και προορισμός τους ήταν η Γαλλία.  Πρόκειται για άνδρες ηλικίας 30 έως 60 ετών. Ανάμεσά τους ένας δικαστικός, ένας ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και οι υπόλοιποι απόστρατοι  του τουρκικού Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και  απολυμένοι από τον Στρατό και την Αστυνομία 

Οι ίδιοι φέρεται να δήλωσαν πως έχουν υποστεί διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν και το αμέσως προσεχές διάστημα επρόκειτο να δικαστούν με όλα τα ενδεχόμενα πιθανά γεγονός που τους οδήγησε στο να καταστρώσουν αυτό το σχέδιο διαφυγής 

Χιλιάδες οι αιτούντες άσυλο 

Η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών δεν είναι η πρώτη που απασχολεί τις αρχές της Κρήτης. Στις αρχές του 2021 ένα ιστιοφόρο με οκτώ επιβάτες (5 άνδρες, 1 γυναίκα και 2 παιδιά) έφτασε στον κόλπο του Κουρεμένου στη Σητεία με τους επιβαίνοντες να δηλώνουν γκιουλενιστές και να ζητούν πολιτικό άσυλο για να γλιτώσουν από το καθεστώς Ερντογάν.

Κι αυτά είναι δυο από τα εκατοντάδες περιστατικά που καταγράφονται στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα τον Ιούλιο του 2016. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χιλιάδες είναι οι τούρκοι αντικαθεστωτικοί που έχουν έλθει στη χώρα μας την τελευταία πενταετία με αρκετούς από αυτούς να έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ωστόσο η πλειοψηφία «κρύβεται» στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων αναζητώντας μια ευκαιρία για να αναχωρήσουν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με την Γερμανία να είναι η πρώτη τους επιλογή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News