Ανησυχούν οι κάτοικοι για την σεισμική δραστηριότητα – «Καμπανάκι» για τα παλιά πέτρινα σπίτια

Κρήτη
Ανησυχούν οι κάτοικοι για την σεισμική δραστηριότητα – «Καμπανάκι» για τα παλιά πέτρινα σπίτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου

Αναστάτωση προκάλεσε για μια ακόμη φορά στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου - και όχι μόνο - ο Εγκέλαδος, ο οποίος “χτύπησε” ξανά προχθές το πρωί. Η εν λόγω σεισμική δόνηση ήταν της τάξης των 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας ανέφερε ότι «ο κόσμος ανησυχεί», ωστόσο ο καθηγητής Σεισμολογίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, ήταν καθησυχαστικός. Επισήμανε, πάντως, ότι το «φαινόμενο θα συνεχιστεί για ένα-δυο μήνες ακόμα».

Όπως ανέφερε το Σάββατο στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Τσελέντης, «το τελευταίο 24ωρο έχουμε καταγράψει 27 δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Η μεγαλύτερη ήταν 3,5 ρίχτερ σήμερα (σ.σ. προχθές) το πρωί. Όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για ένα-δυο μήνες ακόμα. Αλλά με μικρής τάξης μεγέθους γεγονότα. Δε “βλέπω” μεγάλο γεγονός». Ο γνωστός σεισμολόγος τόνισε, εξάλλου, ότι «επειδή έχουμε και δίκτυο με πολλούς σεισμογράφους εκεί, κοντά στο Ηράκλειο, “αποκρυπτογραφήσαμε” αυτήν την ακολουθία και είδαμε πού οφείλεται. Οφείλεται βασικά στο ρήγμα Καστελίου-Θραψανού, το οποίο “κατεβαίνει” κάτω από τον δήμο Μινώα Πεδιάδας. Ευτυχώς έχουν ενεργοποιήσει πολλά μικρά ρήγματα (...), δεν είχαμε ενεργοποίηση μονομιάς του ρήγματος Καστελίου. Ο κίνδυνος αυτός έχει ξεπεραστεί. (...) Είναι πάρα πολλοί σεισμοί μικροί και σε πολύ μικρό εστιακό βάθος. Κι επειδή είναι σε πολύ μικρό εστιακό βάθος έχουν πιο πολλή βοή (...). Αλλά πρέπει να καταλάβουν οι κάτοικοι ότι αυτό θα συνεχιστεί...».

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος ανησυχεί κι ότι με αυτές τις σεισμικές δονήσεις των 3,5 (και λίγο παραπάνω) ρίχτερ καταπονούνται τα κτήρια. Και δεν ξέρουμε πώς θα “συμπεριφερθούν” σε μια λίγο μεγαλύτερη σεισμική δόνηση», ανέφερε με τη σειρά του, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Μανόλης Φραγκάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Φραγκάκης, τις αμέσως επόμενες μέρες κλιμάκιο μηχανικών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών θα βρεθεί στον δήμο Μινώα Πεδιάδας, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι σε κτήρια που επλήγησαν κατά τον πρόσφατο σεισμό των 4,8 ρίχτερ. «Τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) τελειώνει ο οπτικός έλεγχος, ο δεύτερος που κάναμε εμείς. Θα κάνω αμέσως μια επιστολή στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών από τα Χανιά, να έρθουν. Γιατί έχω μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους. Ίσως να έρθουν Τρίτη με Τετάρτη. Να ξεκινήσει ο έλεγχος στα υπόλοιπα κτήρια που έχουν μείνει. Εκατό είκοσι κτήρια και άλλα τόσα που είχαμε από την πρώτη, είναι γύρω στα 240 που θα ελεγχθούν οπτικά από εμάς, και μετά θα γίνει η σήμανση από τους άλλους», είπε ο κ. Φραγκάκης.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ

“Καμπανάκι” για τα παλιά πέτρινα σπίτια

Πάντως, ο κ. Τσελέντης έκρουσε τον “κώδωνα” του κινδύνου για τους κατοίκους που διαμένουν σε πετρόκτιστα σπίτια. «(...) Τα σπίτια τα παλιά (...) τα πέτρινα, αυτά έχουν σίγουρα πρόβλημα. Για αυτό έχω πει ότι, όσοι μένουν σε παλιά πέτρινα σπίτια, πρέπει να σταματήσουν να μένουν σε αυτά. Θα μου πείτε πού θα πάνε; Εκεί είναι ένα θέμα στο οποίο θα βοηθήσει μάλλον κι ο Δήμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας καταβάλλει, όπως μας είπε, προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της στέγασης δύο οικογενειών που διαβιούν στον οικισμό Σαμπάς. «Προσπαθώ να βρω τρόπο να τους πάω δύο οικίσκους, αλλά δε θέλουν. Τους έχω βρει ξενοδοχείο, αλλά δε θέλουνε να πάνε σε ξενοδοχείο. Αυτοί μένουν ή σε φιλικά σπίτια, ή στα αυτοκίνητα», ανέφερε ο κ. Φραγκάκης, ο οποίος μίλησε και για το ζήτημα των αποζημιώσεων. Όπως είπε στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV”, έχει ήδη στείλει επιστολή ζητώντας «1,5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, μήπως μπορούμε να δώσουμε αυτά τα πρώτα 600 ευρώ που δίνουν σε όλους τους πληγέντες. Δε μου έχουν απαντήσει ακόμη. Περιμένω...».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News