Τσούτσουρας: «Φράκαρε» και πάλι το λιμάνι – Η άμμος σχηματίζει ολόκληρη παραλία

Ηράκλειο
Τσούτσουρας: «Φράκαρε» και πάλι το λιμάνι – Η άμμος σχηματίζει ολόκληρη παραλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνθρωποι κολυμπούν δίπλα στα σκάφη με κίνδυνο της ζωής τους

«Φράκαρε» για μια ακόμη φορά η είσοδος του αλιευτικού καταφυγίου του Τσούτσουρα μετά την άφιξη σκάφους που μετέφερε Τούρκους. Η περιπέτεια των 8 Toύρκων που έφτασαν στον Τσούτσουρα και πιθανότατα θα ζητήσουν άσυλο, έφερε ξανά στο προσκήνιο το «εκρηκτικό» πρόβλημα που βιώνουν ψαράδες και επιχειρηματίες της περιοχής καθώς όταν σκάφος «κολλήσει» στα αβαθή, «παγώνει» κάθε μετακίνηση και δραστηριότητα. Στο σημείο όπου ακινητοποιήθηκε το σκάφος των Τούρκων το βάθος αγγίζει σύμφωνα με τους ντόπιους μόλις το 1.10 μ. με αποτέλεσμα τα προβλήματα να αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Κολυμπουν δίπλα στα σκάφη!

Σύμφωνα με το μέλος ΔΣ Πολιτιστικού συλλόγου Τσούτσουρα Μάνο Αθανασιάδη: «το σκάφος των Τούρκων έχει φρακάρει στην είσοδο, του τουριστικού καταφυγίου -καθώς αλιευτικό καταφύγιο ήταν μόνο στα χαρτιά- και το λιμενικό δεν μπορούσε να το βάλει μέσα  λόγω της προσάμμωσης. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει διάδρομος περίπου 3 μέτρων και τα μεγάλα σκάφη δεν μπορούν να περάσουν. Αυτό δεν είναι λιμάνι , είναι πισίνα... Όταν κολυμπάνε άνθρωποι στο λιμάνι, ελλοχεύει κίνδυνος για τη ζωή τους . Ψαράδες και επιχειρηματίες δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν και όλοι έχουν σταματήσει τη δουλειά τους».

Η προφητική επιστολή

Πριν από μερικές μόλις εβδομάδες ο Πολιτιστικός σύλλογος Τσούτσουρα και ο σύλλογος Αλιέων απέστειλαν από κοινού επιστολή προς το υπουργείο Τουρισμού, το παράρτημα του ΕΟΤ στην Κρήτη, την Περιφέρεια Κρήτης και το δήμο Μινώα. Πριν καν «στεγνώσει το μελάνι» της επιστολής οι χειρότεροι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν και έτσι με νέα επιστολή θα επανέλθουν στο πρόβλημα που έχει προκληθεί.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή:

«Λίγες μόλις ημέρες μετά την αποστολή του εγγράφου μας, ένα έκτακτο γεγονός ήλθε να επιβεβαιώσει τα γραφόμενα μας αλλά και τους χειρότερους φόβους μας.

Μικρό ιστιοφόρο που μετέφερε Τούρκους  υπηκόους κατευθυνόμενοι προς Γαλλία ζητώντας πολιτικό άσυλο, ρυμουλκήθηκε, μετά από βλάβη, στο τουριστικό καταφύγιο Τσούτσουρα, με αποτέλεσμα να προσαράξει στην αβαθή -λόγω της προσάμμωσης- είσοδό του, αποφράσοντας την παντελώς, με αποτέλεσμα την πλήρη απαγόρευση κάθε εισόδου ή εξόδου ακόμη και των μικρότερων σκαφών.

Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν δυστυχώς πολύ συχνά και απαξιώνουν πλήρως αυτό το πολύτιμο έργο που είναι το μοναδικό για την Νότια Κρήτη, από την Παλαιόχωρα μέχρι την Ιεράπετρα.

Με αφορμή το παραπάνω πολύ δυσάρεστο γεγονός και λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν για τις ζωές και τις περιουσίες  μας, σας παρακαλούμε και πάλι: Πρώτον, να μεριμνήσετε άμεσα για τον καθαρισμό του καταφυγίου για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες για τις οποίες κατασκευάστηκε και

Δεύτερον, να κάνετε ότι είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση αυτού του ημιτελούς έργου, που εκτός της προσάμμωσής του, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα διάβρωσης στην παρακείμενη ακτή.

Υπενθυμίζουμε ότι η ολοκλήρωση του ανωτέρω έργου  είχε ανακοινωθεί από το κράτος το έτος 2009, είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά έμεινε στα χαρτιά και στις πανηγυρικές (τότε) ανακοινώσεις στα ΜΜΕ.

Τονίζουμε επίσης, ότι εάν το παραπάνω έργο ήταν τότε χρήσιμο, σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο και επιλέξιμο σε συνδυασμό με άλλα έργα υποδομής(πχ βιολογικό ,κάθετους οδικούς άξονες) αλλά και  λόγω της κατασκευής του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλλι και σύνδεσή του με την νότια Κρήτη,  έχει αυξήσει σημαντικά το τουριστικό & επενδυτικό  ενδιαφέρον  για τη περιοχή μας.

Ελπίζουμε, ότι αυτή φορά θα εισακουστούν οι παρακλήσεις μας και η κραυγή αγωνίας όλων όσων χρησιμοποιούν η εξαρτάται η ζωή και η οικονομία τους από την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού μας».

Πέρασε από «σαράντα» κύματα

Το έργο όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής έχει περάσει μέσα από «σαράντα κύματα» με καθυστερήσεις, μελέτες και ατέλειωτη αναμονή για τις διαδικασίες. Το έργο όπως υποστηρίζουν κατασκευάστηκε μόνο η μία από τις δύο προβλεπόμενες λιμενολεκάνες και υπήρξε έλλειψης των κατάλληλων μόλων.  Αυτό που ζητείται είναι η ένταξη του έργου σε νέα προγράμματα και η ολοκλήρωσή του.

Συμμετείχαν στην επιχείρηση

Πάντως ο κ.Αθανασιάδης περιέγραψε και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια τους με τους 8 Τούρκους καθώς χρειάστηκε να συνδράμει στην επιχείρηση παρέχοντας βοήθεια. Όπως αναφέρει: «Είδαμε δύο σκάφη να περνάνε τον κόλπο. Το ένα του λιμεναρχείου που συνόδευε το σκάφος και αυτό στο οποίο επέβαιναν οι Τούρκοι.  Όταν ελέγχθηκε και πέρασε από τον κόλπο, είδα του σκάφος λιμενικού να παρουσιάζει βλάβη και στο σκάφος των Τούρκων λόγω κακού καιρού έσπασε το ιστίο. Το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο αλλά έφτιαξε η βλάβη στο σκάφος λιμεναρχείου. Σπεύσαμε για βοήθεια 3 άτομα με σκάφος ,αλλά δεν χρειάστηκε καθώς έφτασε και το ναυαγοσωστικό του λιμεναρχείου. Τελικά δέσαμε εμείς το σκάφος, γιατί φράκαρε. Κολυμπήσαμε με το γιο μου και το ‘’ξεκολλήσαμε’’. Στην είσοδο του καταφυγίου όπου φράκαρε έχει 1,10 μ βάθος και να φανταστείτε ότι από εκεί περνάμε σκάφη…».  

Η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα καθώς οι ιδιοκτήτων σκαφών «παλεύουν» χρόνια τώρα με ιώβεια υπομονή να κινηθούν ανάμεσα σε στενά περάσματα και αβαθή. Αυτή τη φορά όμως που το πρόβλημα έγινε γνωστό μέσα τις απίστευτες εικόνες στον Τσούτσουρα, ελπίζουν ότι τα σχέδια δεν θα μείνουν στα χαρτιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News