Απλήρωτοι από τον Μάιο οι συμβασιούχοι

Κρήτη
Απλήρωτοι από τον Μάιο οι συμβασιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα... “καβούρια στην τσέπη” του υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του στην Κρήτη και το εξώδικο του ΕΚΗ

Μπορεί οι αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης να συγκεντρώνουν... “χρυσάφι” στα κρατικά ταμεία, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού, με τη γραφειοκρατία σε τοπικό επίπεδο να “σπάει ταμεία”, φαίνεται πως όταν πρόκειται να πληρώσει τα δεδουλευμένα όσων μοχθούν για να έρχονται οι ξένοι επισκέπτες και να κόβουν εισιτήρια έχει “καβούρια στην τσέπη”... Σοβαρή είναι η καταγγελία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που καταθέτει εξώδικο, με τον πρόεδρο του φορέα, Στέλιο Βοργιά, να τονίζει με αγανάκτηση στη “Νέα Κρήτη” ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν εφαρμόζει καλά-καλά ούτε απόφαση του Αρείου Πάγου, που δικαιώνει τους συμβασιούχους στη διεκδίκηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο έπαιρναν μέχρι σήμερα μόνο οι μόνιμοι!

Συγκεκριμένα, με τη χθεσινή του ανακοίνωση, «το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για άλλη μία φορά εκφράζει την αγανάκτησή του διαπιστώνοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταντήσει από τους χειρότερους εργοδότες. Όπως συνέβη πρόσφατα με τις σχολικές καθαρίστριες και ακολούθησαν οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι και οι εργατοτεχνίτες του υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα το ίδιο υπουργείο, και παρά το γεγονός ότι διανύουμε μια καλή τουριστική περίοδο, δεν ανταποκρίνεται στις βασικές του υποχρεώσεις, όπως την καταβολή της μισθοδοσίας στους αρχαιοφύλακες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί από τα μέσα του περασμένου Μαΐου χωρίς να έχουν δει ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους.

Το ΕΚΗ στέκεται δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους, που μαζικά απευθύνθηκαν για στήριξη, προκηρύσσοντας στάση εργασίας τη Δευτέρα 23 Αυγούστου και ώρα από τις 12 μ. έως τις 3:30 μ.μ. Παράλληλα, στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα υπάρξει εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων εάν δε λάβουμε ουσιαστική απάντηση για την καταβολή των δεδουλευμένων.

Καλούμε δε την κυβέρνηση, αντί να περνάει - εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου - αντεργατικά νομοσχέδια, να ανταποκρίνεται στις αυτονόητες υποχρεώσεις της.

Το ΕΚΗ δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει τους καθημερινούς του αγώνες και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στα συνδικάτα τους».

«Απαράδεκτοι οι του... “Πολιτισμού”»

Από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι και τους τοπικούς διευθυντικούς εκπροσώπους του, ο Στέλιος Βοργιάς κάνει λόγο για καταστάσεις και συμπεριφορές εντελώς απαράδεκτες. «Φανταστείτε ότι από τα μέσα του περασμένου Μαΐου, που προσλήφθηκαν οι αρχαιοφύλακες, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα τους! Δηλαδή, το υπουργείο Πολιτισμού εισπράττει εκατομμύρια ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων κ.λπ., όπως και από το Μουσείο που έχει από τις υψηλότερες επισκεψιμότητες, και δεν πληρώνει τους μισθούς των ανθρώπων αυτών που πρέπει να ζήσουν. Έχει αναρωτηθεί κανείς πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Εδώ και τρεις μήνες δουλεύουν και βάζουν και από την τσέπη τους. Υπάρχουν πολλοί που, για να κάνουν τη δουλειά τους, φεύγουν από το Ηράκλειο και πάνε για παράδειγμα στη Φαιστό. Θα πάνε στην Κνωσό, θα πάνε στα Μάλια... Δηλαδή, βάζουν από την τσέπη τους τις βενζίνες και εδώ και 3,5 μήνες δεν πληρώνονται. Μα, είναι δυνατόν; Και επικοινωνείς με τις εδώ υπηρεσίες και σου λένε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε;».

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει: «Δεν το κάνει μόνο στους αρχαιοφύλακες. Το κάνει και στους εργατοτεχνίτες. Το κάνει και στους αρχαιολόγους τους συμβασιούχους, κ.λπ.»...

Παρά τις προσφυγές 

Θα πληρώσουν τους αρχαιολόγους τον... Σεπτέμβρη

Μάλιστα, για τους αρχαιολόγους, ο Στέλιος Βοργιάς λέει πως «μας λένε ότι θα τους πληρώσουν στις 15 Σεπτεμβρίου. Αλλά αυτό είναι απαράδεκτο: Προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο και κέρδισαν. Προσέφυγαν στο Εφετείο, κέρδισαν. Πήγαν στον Άρειο Πάγο και παραιτήθηκε το Δημόσιο γιατί θα έχανε. Έχει βγει η τελεσίδικη απόφαση από τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας που διεκδικούσαν. Δηλαδή, πού το πάει το υπουργείο Πολιτισμού; Θα βγάζουν εκατομμύρια ευρώ και θα τους δουλεύουν οι άνθρωποι τσάμπα;».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει: «Από αυτά τα εκατομμύρια, δε μένει ούτε ένα ευρώ στην Κρήτη. Και αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο το οποίο μας εξοργίζει. Τουλάχιστον, ας πληρώνουν τους ανθρώπους που εργάζονται στους αρχαιολογικούς χώρους. Έλεος δηλαδή..!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News