Κνωσός: Κατακόρυφη αύξηση τουριστών στο Μινωικό ανάκτορο – Μεγάλες ουρές αναμονής

Κρήτη
Κνωσός: Κατακόρυφη αύξηση τουριστών στο Μινωικό ανάκτορο – Μεγάλες ουρές αναμονής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η φετινή χρονιά θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ» - «4.000 επισκέπτες την μέρα»

Ουρές δεκάδων μέτρων σχηματίζονται, φέτος τον Αύγουστο, από τους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού.

Σύμφωνα με τον αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου, ο ημερήσιος μέσος όρος των εισιτηρίων κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 4.500. Η αύξηση στην επισκεψιμότητα είναι κατακόρυφη, ενώ ενδεικτική είναι η εκτίμηση του αρχιφύλακα της Κνωσού κ. Νίκου Παπαδάκη, σύμφωνα με τον οποίο είναι πιθανό να “σπάσει” φέτος το ρεκόρ εισιτηρίων που είχε σημειωθεί το 2019 (121.000)!

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, οι ουρές που σχηματίζουν οι τουρίστες που μεταβαίνουν στην Κνωσό για να επισκεφτούν το μινωικό ανάκτορο είναι ήδη μεγάλες από τις πρωινές ώρες. «Αν δεν το ελέγξουμε και δεν προχωρήσουμε τον κόσμο προς τον έλεγχο και προς το εσωτερικό, η ουρά μπορεί να φτάσει μέχρι το Βενιζέλειο», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Παπαδάκης.

«Βλέπω τι γίνεται (σ.σ. από το πλήθος των επισκεπτών). Όμως θα περιμένω. Είμαι από την Ιταλία κι έρχομαι πρώτη φορά στο νησί σας. Μου αρέσει η Κνωσός. Όλα είναι πανέμορφα εδώ!», είπε στην “ΚΡΗΤΗ TV” νεαρή τουρίστρια από τη γείτονα χώρα. «Ωραίος καιρός, αλλά κάνει πολλή ζέστη... Η Κνωσός είναι το καλύτερο μέρος! Μας άρεσε πολύ», ανέφερε με τη σειρά του Πολωνός τουρίστας που επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο. Ο εν λόγω επισκέπτης είπε ακόμη ότι, εκτός από την Κνωσό, «αγαπήσαμε το Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα».

Αισιοδοξία

Η κίνηση που καταγράφηκε τον περασμένο Ιούλιο είναι άκρως ενθαρρυντική για τη συνέχεια του καλοκαιριού. Όπως μας εξηγεί ο κ. Παπαδάκης, η επισκεψιμότητα κινείται σε «απίστευτα» επίπεδα. «Κλείσαμε τον Ιούλιο με 96.000 εισιτήρια. Απίστευτο νούμερο δεδομένης της εποχής του κορωνοϊού. Αν συγκρίνουμε με το 2019 που ήταν προ κορωνοϊού η καλύτερη χρονιά (που είχαμε 105.000 εισιτήρια), καταλαβαίνετε πόσο καλά πάμε φέτος», είπε ο αρχιφύλακας της Κνωσού στην “ΚΡΗΤΗ TV”.

Εξάλλου, όπως μας εξηγεί ο κ. Παπαδάκης, σε καθημερινή βάση, κόβονται 4.000-4.500 εισιτήρια. Η πλειονότητα των επισκεπτών προέρχεται - κυρίως - από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με τον αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου, πάντως, η φετινή χρονιά αναμένεται να ξεπεράσει την επισκεψιμότητα που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2019.

«Κάθε μέρα τον Αύγουστο κόβουμε 4.000-4.500 εισιτήρια. Πιστεύω θα κάνουμε ρεκόρ. Κάναμε 121.000 εισιτήρια το 2019. Θα δούμε φέτος στο τέλος του μήνα. Όμως πιστεύω ότι μπορεί να περάσουμε τους 130.000 επισκέπτες φέτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εισπράξεις από τα εισιτήρια που κόπηκαν στην Κνωσό τον περασμένο Ιούλιο ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Παπαδάκης στάθηκε, πάντως, και στη συμβολή που έχει ο κλάδος της κρουαζιέρας στην αύξηση της επισκεψιμότητας. «Η κρουαζιέρα έχει βοηθήσει πολύ. Το λέγαμε και πέρυσι αυτό. Και σήμερα είχαμε δύο κρουαζιερόπλοια. Το μόνο κακό είναι ότι δεν ψωνίζουν (σ.σ. οι επισκέπτες που έρχονται από τα κρουαζιερόπλοια)», μας λέει ο κ. Παπαδάκης

Άλλη εικόνα στα μαγαζιά

Ντόπιος που διατηρεί επιχείρηση στην περιοχή της Κνωσού ανέφερε με νόημα ότι «η επισκεψιμότητα βασίζεται στην κρουαζιέρα. Δεν έχει να κάνει, όμως, με τα μαγαζιά. Δεν τους αφήνουν να πιούν ούτε ένα μπουκαλάκι νερό. Άρα μπορεί στην είσοδο (σ.σ. του αρχαιολογικού χώρου) να γίνεται χαμός, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα μαγαζιά απ’ ό,τι βλέπετε», είπε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Άλλη επιχειρηματίας ανέφερε, πάντως, στην “ΚΡΗΤΗ TV” ότι όντως φέτος στην Κνωσό «έχει πάρα πολύ κόσμο. Κι εδώ στο μαγαζί έχουμε κόσμο. Απλά οι κακές μέρες του 2019 είναι οι καλές μέρες τώρα για εμάς... Και είμαστε και ευχαριστημένοι με αυτό! Σε σχέση με πέρυσι δηλαδή...».

Υπάρχουν και οι αρνητές

Ας σημειωθεί πάντως ότι, παρά το ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα οι επισκέπτες τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της COVID-19, υπάρχουν και κάποιοι αρνητές, οι οποίοι επιμένουν να μη φορούν μάσκα. «Τους λέμε με ευγενέστατο τρόπο, με τον πιο ευγενικό τρόπο που μπορούμε, ότι για την προστασία τη δική τους, και του συνόλου, πρέπει να φοράνε μάσκα», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, κάνοντας ειδική μνεία σε μια «ηλικιωμένη γυναίκα η οποία μόνο που δε μας κυνήγησε!».

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

Μεγάλη επισκεψιμότητα και στο Μουσείο

Στο μεταξύ, μεγάλη επισκεψιμότητα καταγράφεται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Όπως ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Βαγγέλης Παπανικολάου, ο χρόνος αναμονής των επισκεπτών μπορεί να ξεπεράσει και τη μία ώρα. «Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε σε ένα καλό επίπεδο από το τέλος Ιουλίου και μετά. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και να πάμε έτσι μέχρι τον Σεπτέμβριο, ίσως και τον Οκτώβριο, αν όλα πάνε καλά, ώστε να έχουμε μαζέψει αρκετά για να περάσουμε τον χειμώνα. Γιατί το 2020 πήραμε 2.000 ευρώ για όλο τον χρόνο κι αυτό ισχύει για ελάχιστους ξεναγούς. Τώρα δουλεύουν οι περισσότεροι, αλλά και πάλι όχι όλοι!», είπε ο κ. Παπανικολάου.

«Στο Μουσείο, λόγω των μέτρων ασφαλείας κατά της COVID-19, επιτρέπεται μικρός αριθμός επισκεπτών ανά αίθουσα, οπότε δυστυχώς υπάρχει ουρά αναμονής, η οποία κυμαίνεται από 30 λεπτά μέχρι και πάνω από μία ώρα», μας εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News