Ηράκλειο

Στην αντεπίθεση για τη λαϊκή αγορά της Αλικαρνασσού - Τι απάντησε ο Δήμος

Με προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 θα επιχειρήσει ο Δήμος Ηρακλείου να ξεπεράσει το μπλόκο στο έργο διαμόρφωσης του ακινήτου μπροστά στις φυλακές, ώστε να στεγαστεί μόνιμα η λαϊκή

Με προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 αποφάσισε να απαντήσει ο Δήμος Ηρακλείου στο «όχι» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης επί της απόφασης εκτέλεσης του έργου διαμόρφωσης του δημοτικού ακινήτου, μπροστά στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει σε μόνιμη βάση τη λαϊκή αγορά της Τρίτης.

Αν και αρχικώς είχε εγκρίνει τη δημοπράτηση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης τελικά ακύρωσε τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, ενώ είχε μεσολαβήσει η αλλαγή στάσης εκ μέρους της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία έστειλε έγγραφα και πορίσματα, με τα οποία τάχθηκε κατά της λειτουργίας λαϊκής αγοράς δίπλα στις φυλακές, επικαλούμενη ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος και ασφάλειας της δημόσιας τάξης. Σε σχετική συζήτηση που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, στον απόηχο των αρνητικών εξελίξεων είχε εκφραστεί μια γενικότερη δυσαρέσκεια για τη στάση της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Μάλιστα, είχε ομόθυμα, από δημοτική Αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης, επισφραγιστεί η πολιτική βούληση να ανατρέψει ο Δήμος το αρνητικό σκηνικό και να επιμείνει δυναμικά στον σχεδιασμό του για την κατάλληλη διαμόρφωση του δημοτικού ακινήτου και τη μετατροπή του σε μόνιμη έδρα της λαϊκής αγοράς της Ν. Αλικαρνασσού.

Στη συνεδρίαση είχαν προαναγγελθεί επί της ουσίας διοικητικές-νομικές απαντήσεις εκ μέρους του Δήμου. Όπως ακριβώς γίνεται τώρα με την απόφαση κατάθεσης προσφυγής κατά της ακυρωτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία - όπως εκτιμούν στη Λότζια - υπερέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εσκαμμένα, αφού δεν αρκέστηκε σε έλεγχο νομιμότητας επί των αποφάσεων του Δήμου, αλλά πέρασε επί της ουσίας σε έλεγχο σκοπιμότητας...

Αναλυτικότερα, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου τέθηκε επί τάπητος η απόφασης της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακυρώθηκε η με αριθ. 380/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής περί εγκρίσεως της μελέτης και εκτέλεσης του έργου “Υπαίθρια διαμόρφωση δημοτικού ακινήτου στο δημοτικό διαμέρισμα Αλικαρνασσού” (ίδρυση λαϊκής αγοράς).

Η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου ήταν η εξής: «Εκτιμούμε ότι η κ. συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την απόφαση αυτή δεν εφάρμοσε τον νόμο ως προς τις αρμοδιότητές της (όφειλε να ασκήσει έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας). Μετά τα προεκτεθέντα, έχουμε την άποψη ότι πρέπει να λάβετε απόφαση να ασκηθεί προσφυγή κατά της ως άνω απόφασης ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 Ν. 3463/2006, κατά το άρθ. 72, παρ. 1 ιγ’ του Ν. 3463/06 (ΚΔΚ)».

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής, κατά την οποία το μέλος της και επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός δήλωσε σύμφωνος με την άσκηση προσφυγής αλλά πρότεινε το θέμα, λόγω της σοβαρότητάς του, να παραπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τη πρόταση Λυγερού στήριξε και ο Γιώργος Αγριμανάκης από την παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, ωστόσο δεν πέρασε από την πλειοψηφία. Κατόπιν αυτών τέθηκε σε ψηφοφορία και έγινε ομόφωνα δεκτή η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας. Κι έτσι η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι «εγκρίνει την άσκηση προσφυγής ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρ. 152 του Ν. 3463/2006 κατά της με αριθ. 6236/13-7-2021 απόφασης της κ. συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, για τους λόγους που αναφέρονται στην εισήγηση του δικηγόρου του Δήμου κ. Μανόλη Καρνίκη, που περιλαμβάνεται αυτούσια στο ιστορικό της παρούσας».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Ειδικά μέτρα ασφαλείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το τεχνικό αντικείμενο του έργου “Υπαίθρια διαμόρφωση δημοτικού ακινήτου στο δημοτικό διαμέρισμα Αλικαρνασσού” (ίδρυση λαϊκής αγοράς), όπως παρατίθεται στα τεύχη δημοπράτησης, προβλέπεται να ληφθούν ειδικά μέτρα λόγω της γειτνίασης της λαϊκής με τις φυλακές. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, για την εγκατάσταση της υπαίθριας λαϊκής αγοράς Νέας Αλικαρνασσού προτείνεται όπως στη βορειοδυτική πλευρά του σωφρονιστικού καταστήματος δημιουργηθούν δύο ζώνες με περιφράξεις από συρματόπλεγμα, ύψους 4 μέτρων.

Η πρώτη ζώνη, η οποία θα αποτελεί την Α ζώνη της λαϊκής αγοράς, θα δημιουργηθεί σε απόσταση 15 μέτρων περίπου από την υφιστάμενη εξωτερική περίμετρο του καταστήματος. Θα αποτελείται από σιδηρούς σωλήνες, που θα επιτρέπουν την τοποθέτηση συρματοπλέγματος 4 μέτρων ύψους. Εν συνεχεία, και σε απόσταση 10 μέτρων περίπου από την περίφραξη της Α ζώνης, θα δημιουργηθεί μια δεύτερη ζώνη, η οποία θα αποτελείται από σιδηρούς σωλήνες που θα επιτρέπουν την τοποθέτηση συρματοπλέγματος 4 μέτρων ύψους, σε μέγιστη απόσταση μεταξύ τους έως 2,5 μ.

Η Β ζώνη θα χρησιμοποιείται από το σωφρονιστικό ίδρυμα ως εναλλακτική είσοδος-έξοδος για την ασφάλεια των μεταγωγών, από την οδό Μικράς Ασίας, με τη δημιουργία ράμπας, η οποία θα οδηγεί από την είσοδο των φυλακών απευθείας στην οδό Μικράς Ασίας. Παράλληλα της ως άνω ράμπας θα δημιουργηθεί δεύτερη ράμπα πλάτους 5 μέτρων, προκειμένου να χρησιμοποιείται από τη λαϊκή αγορά της Αλικαρνασσού, κάθε Τρίτη, ως έξοδος των οχημάτων των εμπόρων με τη λήξη της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Επίσης, προβλέπεται ότι θα παραμείνει κύρια είσοδος και έξοδος των φυλακών η υφιστάμενη οδός, η επέκταση της οδού Διονυσίου, η οποία και θα φυλάσσεται, προκειμένου να μην μπλοκάρεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, αλλά και θα απομονωθεί πλήρως από τον χώρο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς με την τοποθέτηση περίφραξης.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια