Ηράκλειο

Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή στη μονή της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας

Λόγω της Πανδημίας έχουν ληφθεί μέτρα – με βάση τις οδηγίες της πολιτείας

Από τα μεγάλα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου στην Ανατολική Κρήτη είναι και η μονή της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας που βρίσκεται στις Ποταμιές του δήμου Χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το βυζαντινό μοναστήρι που ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια «φοράει» τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τους χιλιάδες πιστούς που σπεύδουν κάθε χρόνο να ανάψουν ένα κερί στη χάρη της Παναγίας, και να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές τελετουργίες που γίνονται σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης.

Ωστόσο λόγω της Πανδημίας έχουν ληφθεί μέτρα –με βάση τις οδηγίες της πολιτείας – ώστε να αποτραπεί ο συγχρωτισμός και οι προσκυνητές να προσέλθουν με ασφάλεια.

Για το λόγο αυτό όσοι προσέρχονται στο μοναστήρι να φοράνε μάσκες σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί και επίσης να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των εθελοντών ώστε να κινηθούν με ασφάλεια. 

Ο  ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

Σήμερα,   Σάββατο 14 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής, θα τελεστεί Εσπερινός, στις 19:00.

Στις 20:00  θα ψαλθούν τα εγκώμια της Θεοτόκου και θα ακολουθήσει περιφορά του Επιταφίου.

Αμέσως μετά  θα ακολουθήσει το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

Την Κυριακή 15 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγίας, θα τελεστούν στις 07:00  Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Και τις δύο ημέρες, οι πιστοί θα μπορούν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας και να θαυμάσουν από κοντά τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που κοσμούν το εσωτερικό του ναού, να επισκεφθούν την Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, τα αντίγραφα των φορητών εικόνων της Γκουβερνιώτισσας, την Λαογραφική Γωνιά, και την έκθεση φωτογραφίας.

 Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης Ποταμιών η «Γκουβερνιώτισσα» εύχεται σε όλους σας χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία και ιδιαιτέρως σε όσες και όσους γιορτάζουν. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια